Hlavní obsah

Radikální změna v Boleslavi: Holoubek končí, přichází Švéd

Aktualizováno

Radikální a překvapivé rozhodnutí. Fotbalová Mladá Boleslav mění trenéry. Z pozice hlavního kouče byl odvolán David Holoubek, na jeho místo přichází švédský odborník Andreas Brännström. K tomuto kroku dochází ve chvíli, kdy mají Středočeši rozehraný dvojzápas s maďarským Paksem v play off Konferenční ligy, po domácí remíze 2:2 se představí ve čtvrtek v odvetě na půdě soupeře. Víkendový zápas se Slavií má Boleslav odložený.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Mladé Boleslavi David Holoubek během utkání s Paksi FC

Článek

Necelých osm měsíců trvala mise Davida Holoubka v Mladé Boleslavi. Velká očekávání už nenaplní, skončil společně s asistentem Markem Jarolímem. Klub z města automobilů se na jaře kvalifikoval do předkol Konferenční ligy, kde vyřadil litevský Transinvest a izraelskou Beer Ševu. Do ligy vstoupili Středočeši dvěma výhrami a třemi porážkami.

„Chtěl bych upřímně poděkovat Davidu Holoubkovi a Markovi Jarolímovi za jejich práci, kterou pro mladoboleslavský klub odvedli,“ zmínil na klubovém webu většinový majitel David Trunda.

Trunda koupil před dvěma měsíci jednapadesát procent akcií od Josefa Dufka. „Když jsem před několika týdny klub přebíral, měl jsem jasnou představu o tom, jak by měl A-tým fungovat – a to se týká jak hráčů, tak i realizačního týmu. Naším hlavním cílem není krátkodobý úspěch, ale budování pevného základu pro budoucnost,“ zmínil Trunda.

V minulosti pracovně několik let působil ve Švédsku, má k tamnímu prostředí vztah, čerpá z něj inspiraci. Teď si ve skandinávské zemi vybral trenéra pro svůj klub. „V Andreasovi získáváme trenéra s mezinárodními zkušenostmi, trenéra, který mimo jiné vedl největší švédský klub AIK Stockholm,“ uvedl Trunda.

„Silnou Andreasovou stránkou je rovněž práce s mládeží a začleňování dalších talentových mladých hráčů do hlavního týmu,“ doplnil většinový majitel Boleslavi. Na propojení prvního týmu s klubovou akademií klade velký důraz, několikrát to zmiňoval.

Brännströmovi je osmačtyřicet let, jako hlavní kouč vedl naposledy AIK Stockholm, kde působil do začátku července loňského roku. Předtím trénoval Mjällby nebo Dalkurd, byl asistentem trenéra v Hajduku Split.

Foto: FK Mladá Boleslav

Vlevo prezident Mladé Boleslavi David Trunda a vedle něj nový švédský trenér Andreas Brännström

„Toto angažmá beru jako velkou výzvu. Jsem si vědom tlaku, který mě v novém působišti čeká, ale jsem připraven na něj reagovat. Věřím, že spolu s vedením klubu, realizačním týmem a hráči vytvoříme dobře fungující tým a společně dosáhneme takových výsledků, aby se FK Mladá Boleslav pohybovala v horních patrech tabulky a předváděla atraktivní fotbal, na který budou fanoušci rádi chodit. Vyznávám aktivní kolektivní styl založený na aktivní hře dopředu. V obraně se snažím týmům vštípit kompaktní obrannou formaci s vysokou obrannou linií,“ představil se Brännström.

Začne extrémně těžkou zkoušku. V odvetě v Maďarsku proti Paksi bude s Boleslaví hrát o průnik do základní skupiny Konferenční ligy. Po úvodní remíze 2:2 jsou šance otevřené. Každopádně výsledek pak náladu v klubu hodně ovlivní.