Hlavní obsah

Rada: Do ligy se těším. Myslím, že lidi na mě taky

Návrat Dukly do fotbalové ligy je pro něj hřejivý. Vždyť je její hráčskou legendou a teď slavnou značku z Julisky po pěti letech ve druhé nejvyšší soutěži dovedl zpět mezi elitu. Trenér Petr Rada svou energií Chance ligu oživí. Těší se i na hašteření s fanoušky, ale ví, že Duklu čeká po postupu těžká sezona. „Hráčům věřím, že budou hrát nadoraz,“ říká Rada.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Dukly Petr Rada

Článek

Jak se těšíte s Duklou do ligy?

Zažil jsem druhou ligu, projel jsem stadiony, které v ní jsou. Není to na škodu, někde byli lidé zlí, někde lepší. Jsem rád, že můžu být znovu v první lize, i když na mě budou asi někteří lidé křičet. Mně je to jedno, ať mi nadávají. Ať se lidé baví, já se s nimi chci taky bavit.

Budete si to užívat, že?

Těším se. Myslím, že někteří se zase těší na mě. Budou mě provokovat a hrát divadlo. Všichni víte, že jsem dostal pecku (tříměsíční trest za rasismus – pozn. aut.), zanechalo to ve mně stín. Je to pryč, musel jsem se s tím vyrovnat, ale neskousl jsem to. Už je to za mnou, teď chceme hrát důstojnou roli v lize.

Jak velký skok bude pro tým z první do druhé ligy?

Ten rozdíl je opravdu velký. V návštěvách, stadionech, ve všem. Hráči si musejí zvyknout na jiný režim a tlak. Ale pokud chcete hrát první ligu, musíte to zvládnout. Sezona bude těžká, liga je vyrovnaná. Věřím, že hráči si s tím poradí. Hned na první zápas tu bude třeba čtyři nebo pět tisíc lidí, kluky to musí vtáhnout.

Začínáte doma s Plzní, pak hostíte Bohemians a následně jedete na Spartu. Výživný los, co? S čím byste byl po třech kolech spokojený?

Abych to přežil. Ale nevyberete si, v lize není lehkého soupeře. Plzeň a Sparta mají nejvyšší ambice, bojuje se o přímý postup do Ligy mistrů. Ale pozor, Bohemka hrála taky v minulé sezoně poháry. Kvalita je na jejich straně, my musíme přidat jinou kvalitu. A hlavně odhodit strach. Start je hodně těžký, ale hrát proti těmto týmům by měla být motivace, i když to platí proti každému soupeři. Věřím, že v každém zápase podáme co nejlepší výkon na hranici možností. Hráčům věřím, že budou hrát nadoraz.

Co očekáváte od prvního zápasu s Plzní?

Plzeň má ambice a silný tým. Teď angažovali mladé hráče, kteří jsou draví. Prodali sice Chorého do Slavie, ale za takovou cenu? To klobouk dolů. Přivedli Vašulína, Kabonga a další hráče. Pořád je to pro mě tým do první trojky.

Dobíhá vám tříměsíční disciplinární trest. V prvním kole byste měl být ještě na tribuně, ale odvolal jste se a čekáte na verdikt. Bez ohledu na to, jaký bude, těšíte se na souboj s trenérem Plzně Miroslavem Koubkem?

Těším se na každého trenéra. Ať je to Míra Koubek, Martin Hyský, nebo někdo jiný. Já s nimi problém nemám, oni možná se mnou, ale to je případně jejich starost. Věk nehraje roli, vždycky rozhodují výsledky. Je trend mladých trenérů, kteří umí mluvit a mají mediální obraz. Míra Koubek je osobnost, má respekt, dokazuje, že i v tomhle věku může v Plzni trénovat. Doufám, že mi nebude nadávat. (úsměv)

Potřebovali byste ještě posílit, že?

Pokud chcete hrát ligu, musíte posílit. Bez toho to nejde. Jsme druholigový tým, jak už jsem říkal, rozdíl je velký. I když tihle hráči si ligu vybojovali a zůstali tu, tak zkvalitnění kádru musí přijít.

Jak jste spokojený s dosavadními novými hráči? Přišli obránci Michal Svoboda a Masimiliano Doda a brankář Matúš Hruška.

Svoboda je mladý kluk, který přišel z Itálie. Je to mladý reprezentant, má tréninkové manko, není na začátek stoprocentně připraven. Doda se musí sžít s týmem, první česká liga je úplně něco jiného než nižší soutěže v Itálii, navíc tam je i jazyková bariéra.

Hruška bude jedničkou?

Uvidíme, nechci předjímat. Gólmana jsme ale hledali. V Banské Bystrici chytal všechno, byl na konci smlouvy. Když jsme se u něj informovali, projevil zájem, což je vždy na prvním místě.

  0 : 0 Č. Budějovice - Bohemians 0 : 0 92. min Živě
20240831T14 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Slovácko - Jablonec dnes 17 : 00
20240831T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Jablonec
Slovácko vs. Jablonec
Slovácko
Jablonec
  Hradec Králové - Sparta dnes 20 : 00
20240831T20 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Sparta
Hradec Králové vs. Sparta
Hradec Králové
Sparta