Hlavní obsah

Rada byl omilostněn, v sobotu proti Plzni bude na lavičce

Aktualizováno

Nováček z Dukly začne fotbalovou Chance Ligu s trenérem Petrem Radou na lavičce. Zkušený kouč si odpykával tříměsíční trest za rasistickou urážku v minulé sezoně a Disciplinární komise LFA vyhověla jeho žádosti o prominutí zbytku trestu. Rada tak bude koučovat úvodní zápas Dukly v novém ročníku v sobotu proti Plzni.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Dukly Petr Rada na tiskové konferenci před začátkem nové sezony.

Článek

Rada se provinil na začátku jara, kdy v utkání druhé ligy nazval trenéra brněnské Zbrojovky Tomáše Polácha „zoufalče cikánskej“. Původně od disciplinárky, kterou v tu chvíli vedl Richard Baček, vyfasoval distanc na osm měsíců a pokutu osmdesát tisíc korun. Odvolací komise mu trest snížila na tři měsíce, pokuta zůstala v platnosti.

Žádosti o prominutí zbytku trestu, který by trval ještě čtyři dny, vyhověl nový disciplinární tribunál pod vedením advokáta Jiřího Matznera.

„Komise jeho žádosti vyhověla v části podmíněného upuštění od výkonu zbytku trestu za současného uložení zkušební doby v délce dvou měsíců. V části žádosti o prominutí výkonu zbytku trestu nebylo vyhověno. Věříme, že si jmenovaný vzal dostatečné ponaučení, jak i uvedl ve své žádosti. Uvědomuje si nesprávnost svého chování, stejně jako dopad v mediální i osobní úrovni a takového jednání se do budoucna vyvaruje. Pan Rada vykonal trest z více než poloviny a současně uhradil uložený finanční trest,“ uvedl Matzner v tiskové zprávě.

Rada chyběl na lavičce Dukly od konce dubna, tým z Julisky i bez jeho přítomnosti u hřiště dotáhl sezonu k postupu do ligy, kam se vrací po pěti letech. Pětašedesátiletý trenér v minulosti prohlásil, že jeho slova neměla rasistický podtext a Poláchovi se omluvil.

Opakovaně zmiňoval, jak ho celá kauza zasáhla. „Dostal jsem pecku, zanechalo to ve mně stín. Je to pryč, musel jsem se s tím vyrovnat, ale neskousl jsem to. Už je to za mnou, teď chceme hrát důstojnou roli v lize,“ uvedl Rada ve čtvrtek na tiskové konferenci, kdy o jeho odvolání ještě nebylo rozhodnuto.

O den později se dozvěděl, že na lavičku může.