Hlavní obsah

První start v sezoně, první gól. Jurečka šanci chytil, Trpišovský ho chválil

Dosud byl přehlížen. Seděl na lavičce, do míče si kopnul maximálně při rozcvičení před zápasem nebo během poločasové přestávky. Až proti Sigmě Olomouc si ofenzivní univerzál fotbalové Slavie Václav Jurečka zahrál. Figuroval v základní sestavě a hned dal gól. V 7. minutě proměnil penaltu a nasměroval sešívané ve 4. kole Chance Ligy k výhře 2:0. „Musím poděkovat, že jsem po čtyřech zápasech dostal šanci. Chtěl jsem to uchopit za dobrý konec, chtěl jsem od začátku makat a pomoct týmu,“ uvedl Jurečka pro O2 TV.

Sestřih zápasu Slavia–OlomoucVideo: LFA

Článek

Ačkoliv se stal nejlepším střelcem uplynulého ligového ročníku, pozici ve Slavii má Jurečka vratkou. Při remíze na Slovácku a při výhrách nad Českými Budějovicemi, v Liberci a s belgickým Unionem Saint-Gilloise sledoval, jak si vedou spoluhráči.

„Kouše se to těžce. Ale každý rok je to stejné. Ze začátku nenastupuji a pak se to nějakým zápasem zlomí. Kluci, co přijeli z reprezentace, mají formu. Je to kolektivní sport. Musím počkat na šanci a pracovat. Pak uvidíme, jestli mě trenéři využijí, nebo ne,“ shrnul Jurečka.

Má rok do konce smlouvy. Šéf klubu z Edenu Jaroslav Tvrdík ho před sezonou na tiskové konferenci uvedl jako příklad hráče, který může v případě dobré nabídky odejít. Něco se řešilo.

„S Vencou jsme dlouho seděli a vše probírali. Je to víc věcí dohromady. Situace byla otevřená, nechci to úplně vytahovat ven. Začínali jsme s některými hráči, na něj prostě nevyšla řada, až teď ano. Trénoval neskutečným způsobem, je to dříč, mívá nejlepší data,“ řekl trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Jurečka dostal šanci v období mezi zápasy ve třetím předkole Ligy mistrů proti Unionu Saint-Gilloise. Hned v 7. minutě proměnil penaltu. Bylo vidět jeho odhodlání. Hezky ze střední vzdálenosti vypálil v 16. minutě, těsně před pauzou střílel do boční sítě. Ve druhé půli se zase několikrát snažil předložit míč spoluhráči, obrana Olomouce dokázala jeho pobídky odvracet.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Václav Jurečka ze Slavie se chystá k zakončení přes Adama Dohnálka ze Sigmy Olomouc.

Pro trenérský štáb už není klasickým útočníkem, proti Sigmě kmital na podhrotové pozici. „Kouše to profesionálně a velice dobře. Musím ho pochválit. Až se podíváme na data, bude je mít zase ze všech nejlepší. Už loni dal nejvíc gólů dal z podhrotové pozice nebo křídla, na tyto pozice s ním počítáme. Jsem za něj rád,“ poznamenal Trpišovský.

„Je to ukázka i pro další hráče, kteří nehrají, aby se připravovali a byli nachystaní na takhle těžký zápas. Ve velkém klubu musíte být připravení, až se na vás ukáže. Venca byl,“ zakončil slávistický kouč. Jen on tuší, jestli dá v dalších zápasech Jurečkovi víc prostoru.