Hlavní obsah

První derby víkendu. Liberec přivítá rivala z Jablonce, Budějovice se zkusí probrat proti Slovácku

Český fotbalový fanda se těší na neděli, očekávaný souboj pražských S. Jenže derby se v 11. kole Chance ligy nebude hrát pouze v Praze. Sobotní program totiž nabízí čtyři zápasy, mimo jiné i severočeský souboj Liberce s Jabloncem od 19:00. Kromě nich se utkají Karviná s Hradcem Králové ve 13:30, poté od 16:00 hrají České Budějovice se Slováckem a Teplice s Duklou. Sport.cz nabízí textovou online reportáž ze všech zápasů, přímý přenos obstará O2 TV.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lubomír Tupta z Liberce

Článek

Prolog kola budou mít na svědomí fotbalisté jedenácté Karviné, kteří po obědě přivítají devátý Hradec Králové. V lize jsou na tom oba celky podobně. V tabulce je dělí pouhý bod, navíc ani jeden z nich neuspěl v minulém kole. Karviná po třech zápasech v řadě s nulou inkasovala hned dvakrát a prohrála 1:2 na hřišti Slovácka, Votroci nestačili na Jablonec (0:2). Hradec navíc tuší, že v Karviné jej nečeká lehká šichta. Ze tří prvoligových duelů na jejím hřišti vydoloval pouze bod.

Zachraňte sezonu, zn. Spěchá. České Budějovice se trápí, bijí na poplach, utopeny u dna tabulky zoufale vyhlížejí, ke komu se mohou alespoň přiblížit. Vždyť zatím získaly jediný bod, předposlední Teplice jsou od nich odskočené o pět bodů. Soupeř ze Slovácka je naopak naopak ze sedmé příčky na dostřel skupině o titul. Z posledních pěti duelů prohrál jediný. Celku z Uherského Hradiště se navíc proti Dynamu daří. Českým Budějovicím v osmi duelech od jejich návratu do nejvyšší soutěže podlehl jen jednou.

Souběžně se zápasem Budějovic vyběhnou na plac fotbalisté patnáctých Teplic, kteří budou hostit čtrnáctou Duklu. Jak postavení obou soků v tabulce napovídá, půjde o tuhý boj. Domácí po čtyřech ligových zápasech s nulou na kontě získaných bodů před týdnem zabrali a díky pokutovému kopu v závěru přetlačili 1:0 Pardubice, čímž se vzdálili od posledních Budějovic na rozdíl pěti bodů. A rádi by na výhru navázali proti soupeři z hlavního města, který mimo domácí Julisku zatím získal jen jeden bod.

Večer se ponese ve znamení derby. Ne toho pražského, které je na řadě v neděli, nýbrž severočeského. Geografičtí sousedé Liberec Jablonec si stoprocentně nic nedarují. V tabulce je dělí dvě příčky – Slovan je osmý, jeho soupeř šestý – a také dva body. A klišé, že „derby nemá favorita“, by zde mohlo dojít k naplnění. Z posledních deseti vzájemných zápasů Liberec s Jabloncem pětkrát remizoval.

Ligové boje budou pokračovat i v neděli. Ve 13:00 hraje Plzeň s Pardubicemi, v 15:30 jsou na programu duely Mladá Boleslav - Ostrava a Olomouc - Bohemians. A v 18:30? Zlatý hřeb kola, střet Slavie se Spartou v Edenu.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec