Hlavní obsah

Proč k nám hráči nechtějí? ptají se na Dukle

Dukla, slavná fotbalová značka, je po pětiletém kočování od Varnsdorfu po Opavu ve druhé nejvyšší soutěži zpátky mezi českou elitou. Na Julisce se těší, připravují se na těžkou nováčkovskou sezonu, zároveň poznávají, že ani nabídka hrát Chance Ligu v hlavním městě leckterým hráčům nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Dukly Praha

Článek

Dejvický klub počítá tři nové borce: devětadvacetiletého brankáře Matúše Hrušku z Banské Bystrice, jenž už v Dukle v minulosti působil, a z italských nižších soutěží talentovaného slovenského obránce Michala Svobodu a albánského beka Masimiliana Dodu. Reálně na základ má jen Hruška, jinak Dukla naskočí do ligy s kádrem, který ji vykopal. A to ještě bez šestigólového záložníka Davida Kozla, který zamířil do Mladé Boleslavi.

„Cítíme rezervy. Mužstvo jsme chtěli okysličit víc, ale z objektivních důvodů to nešlo. Uvidíme, co nám přinesou první kola. Na přestupovém trhu budeme ještě aktivní,“ avizoval Jan Staněk, člen představenstva klubu.

Úskalí rozvedl předseda představenstva Bohumil Paukner. „Hráče jsme měli vytipované, ale z nějakého důvodu dali přednost někomu jiného. Když jsme byli ve druhé lize, nechtěli k nám, protože to je jen druhá liga. Čekali jsme, že v nejvyšší soutěži budeme pro hráče atraktivní. Jsme v Praze. Když jedou skauti na Spartu nebo Slavii, můžou zajít i na Duklu. Tohle je výhoda. Musíme si klást otázku, čím to je, že se nám hráče nedaří přivést,“ zamýšlel se Paukner.

„Dukla nemůže platit určité finanční obnosy a přetahovat se s někým o někoho. Také cítíme inflační tlak, když se ví, že do fotbalu teče víc peněz. Každý z toho něco chce. Našim stávajícím stěžejním hráčům jsme podmínky vylepšili,“ pokračoval Paukner.

Dukla má v kádru pár borců, již ligu dobře znají. Jakub Hora, Tomáš Vondrášek nebo Muris Mešanovič by měli jinak na nejvyšší úrovni nezkušený tým vést. „Budeme se učit za pochodu,“ přiznal kapitán Jan Peterka, který si ve čtyřiatřiceti zahraje ligu vůbec poprvé. „Jsem nadšený. Jsem rád, že jsem se za celou kariéru dočkal. V Ústí bylo těžké dostat se do ligy, tady jsem doufal každý rok. Teď se to povedlo,“ vyznal se Peterka.

Klub z Julisky zůstává ve střehu. Paukner, Staněk i trenér Petr Rada jasně naznačili, že o další hráče stojí. Svým způsobem i čekají, kdo po začátku sezony vypadne z nabitých kádrů Sparty, Slavie, Plzně nebo i jiných klubů, které mají objemné soupisky. „Chceme přivést i hráče na přestup, ale nesmíme šlápnout vedle,“ uvedl Staněk.

Dukla si finančně nevyskakuje. „Pokud bychom nepostoupili, dosavadní majoritní akcionář by skončil,“ předestřel Bohumil Paukner. Majoritním vlastníkem je jeho bratr Petr. „Jeho hlavním artiklem obchodu je uhlí, které je v útlumu, takže se zužuje prostor pro sponzorování klubu,“ zmínil Bohumil Paukner.

Tradiční značka má pro případného nového investora či silného partnera dveře otevřené. „Jednání s případnými novými partnery v minulosti probíhala. Skončila ve slepé uličce, dvakrát jsme dokonce narazili na podvodníky, přitom s jedním to došlo dost daleko. Ano, příchod někoho bychom potřebovali, ale momentálně nic nedozrává. Situace není jednoduchá,“ řekl Paukner.