Hlavní obsah

Priske a údajné laso z Feyenoordu. Náhrada v letenské bublině, ať sám trenér doporučí

Při každé takové zprávě fanouškům Sparty vystřelí tepovka a mnozí si možná říkají, zda neprožívají zlý sen. Jde o informace primárně z Nizozemska, že trenéra Briana Priskeho by rád do svých řad zlákal slavný Feyenoord. Pro Letenské by šlo jistě o velkou komplikaci, na druhou stranu Priske ještě před pár dny sám říkal, že o uplynulé sezoně jako o své poslední ve Spartě nepřemýšlí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Praha Brian Priske během utkání s Hradcem Králové.

Článek

Z Feyenoordu míří do Liverpoolu trenér Arne Slot a holandský gigant hledá náhradu. Priskeho jméno se v médiích objevuje stále častěji, o údajném zájmu ze strany celku z Rotterdamu píší Voetbal International, De Telegraaf, Voetbalzone nebo nizozemská verze stanice ESPN. Na dánském webu Tipsbladet tamní přední novinář a insider Farzama Abolhosseinih uvedl, že Priske s klubem jedná. Zpráv a spekulací je v zahraničí jednoduše dost.

I proto po nedělní remíze 1:1 s Plzní, kterou Sparta završila úspěšnou sezonu korunovanou doublem, padl z řad novinářů dotaz, zda si Priske dokáže představit, že se jednalo o jeho poslední duel na Letné.

„Takhle nepřemýšlím. Když se daří, těmhle věcem se nevyhnete. Spekulovat se bude vždycky o všech členech úspěšného týmu. Soustředím se na současnost a jsem vděčný za to, co ve Spartě prožívám. Určitě jsem nijak nepřemýšlel o tom, že by mělo jít o moji rozlučku,“ odpověděl. Možná pravdivě, možná lehce mlžil, aby před oslavami na Letenské pláni nevykolejil tisíce čekajících fanoušků.

Priske má za sebou ve Spartě druhou sezonu. Začátky neměl jednoduché včetně vypadnutí v evropských předkolech se Stavangerem nebo debaklu v podzimním derby. Postupně ale tým v kooperaci s kolegy a vedením klubu přetransformoval. Výsledkem jsou dva tituly i triumf v MOL Cupu a povedená cesta Evropskou ligou zakončená osmifinálovou lekcí od Liverpoolu.

Jak sám 47letý kouč zmínil, s úspěchy přichází zájem. S tím na Spartě musí počítat, možná už s tím delší či kratší dobu kalkulují. Co by se ale stalo, pokud by Priske, jenž v říjnu podepsal kontrakt až do roku 2026, opravdu za několik týdnů Česko opustil? Kdo by tým vedl do sezony, kde je metou i lákadlem postup do Ligy mistrů?

„Měl by to být někdo z Priskeho okolí. Ať sám doporučí. Pokud chtějí navázat na společnou práci včetně skvělého výběru hráčů, musí být člověk součástí jejich bubliny. Jinak by to nedávalo logiku,“ přemítal v pondělním Přímáku zkušený trenér a aktuálně sportovní ředitel druholigového Žižkova Pavel Hoftych.

Podle něj by se případně muselo jednat o osobu, která pracuje se stejnou metodou a filozofií. „To jsou členové současného realizačního týmu. Nebo Luboš Loučka, který je teď u rezervy a Priskemu dělal asistenta,“ nastínil Hoftych. Připomeňme, že momentálními asistenty jsou momentálně Lars Friis a Lukas Babalola. Samozřejmě se dá spekulovat, že by si Priske s sebou chtěl minimálně část své družiny vzít.

A další faktor, který může hrát roli. Rodina. Jak Priske uvedl v únorovém rozhovoru pro Sport.cz, v Česku je sám. „Stýská se všem. Není každodenní společný život, klasické maličkosti, společné snídaně nebo večeře. Někdy si musíte zvyknout, že nemáte ty nejbližší s sebou, že jste někde s posláním, abyste dělali co nejlepší práci. Já i moje žena víme, že nebudeme takto oddělení třeba dalších 20 let. Ale po určitou dobu je to možné a zvládnutelné. Člověk se oženil z jednoho důvodu – být spolu a součástí života toho druhého. To my dva jsme a můžeme být i nadále, byť si samozřejmě chybíme,“ popisoval.

V tomto kontextu mluvil i o možném stěhování z Letné: „Samozřejmě jsem soutěživý, chci vyhrávat a dosáhnout nejvyšší možné úrovně. Ale není to věc, na kterou bych dennodenně myslel.“ Na druhou stranu zdůraznil, že v tu dobu neměli s manželkou s ohledem na oddělený život žádný problém. „Je spokojená a stejně jako já si užívá života, má v Dánsku hezkou kariéru. Třeba brzy řekne, že chce, abychom žili spolu. Pak přijdou otázky, co všechno jsme pro práci schopni ještě obětovat, jak velkou část života jí dát. To je ta budoucnost, do které nevidím.“

Když už je řeč o Holandsku, v druholigovém celku FC Eindhoven uplynulou sezonu hostoval Priskeho 20letý syn August, který jinak patří dánskému Midtjyllandu, kde Priske v minulosti úspěšně působil.

Jak sám říká, ukáže budoucnost. Je jasné, že možná nabídka z Feyenoordu bude lákavá. V kádru jsou zatím i slovenský stoper Dávid Hancko, jehož Priske na začátku svého angažmá ve Spartě vedl, nebo český křídelník Ondřej Lingr.

Priske má být na užším seznamu společně s Nurim Sahinem, asistentem v Borusii Dortmund, nebo někdejším koučem Chelsea Garahamem Potterem. Vedle toho má ale ve Spartě rozdělanou práci včetně zmíněné klubové touhy zahrát si zase po téměř 20 letech zmíněnou Ligu mistrů.

  Plzeň - Olomouc zítra 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc