Hlavní obsah

Přestřílel Spartu na Letné. Dokázali jsme malý zázrak, rozplývá se trenér Sigmy

Jak sám říká, dosáhl zřejmě největšího úspěchu své trenérské kariéry. Kouč Sigmy Olomouc Tomáš Janotka nešetřil po vyloupení Letné a výhře 3:2 nad Spartou superlativy. „Musím kluky vyzdvihnout,“ chválil své svěřence. Přitom průběh utkání nenasvědčoval tomu, že by se v Praze mělo schylovat k překvapení.

27-09-2024-H-ACS-OLOVideo: LFA

Článek
Fotogalerie

Věřil jste, že dokážete zápas obrátit, i když zejména díky chybám domácí obrany?

Snažíme se v klucích podporovat vítěznou mentalitu, ať se nikdy nevzdávají. Chceme, aby hra měla energii a zápal. Vnímáme kvalitu Sparty, asi ji dokážeme porazit jednou z deseti. To je realita, nemá cenu si nic nalhávat. Síla kádru je oproti nám ustřelená. Měli jsme i pořádnou dávku štěstí. Chtěli jsme odjet se vztyčenou hlavou, máme k tomu třešničku na dortu. Dokázali jsme takový malý zázrak.

Nemůže přijít až příliš velké uspokojení?

O to se já postarám. (smích) Pohodlnost u mě nemá v kabině místo. V tréninku ani zápase. Kluci vědí, co se po nich vyžaduje. V realizáku jsme psi. Může se prohrát, ale musíme na trávníku nechat všechno. Pak nám fanoušci nic nevyčtou. Kluci skvěle pracují, vnímají konkurenci a vědí, že nikdo nemá místo jisté. My naopak chceme být spravedliví a vybrat ideální jedenáctku.

Jste vysoko v tabulce, máte za sebou zápasy se Slavií, Plzní a Spartou. Mění se pro vás něco?

Nic. Jediné, co klukům pomůže, je zvýšená dávka sebevědomí. Teď nás v týdnu čeká v poháru Bzenec. Divize. Kluky musíme sestřelit na zem. Máme nahrané body, což nám přinese klid na práci. Platí, že výsledky a výkony dělají tým, obráceně to nefunguje.

Jde pro vás osobně o největší výhru v kariéře?

Asi ano, ale takto to nevnímám. Beru zápas jako týmový úspěch. Zásluha všech, nejsem individualista. Skvělá vizitka celého realizáku, který se mnou přes mou náročnost dokáže pracovat. Není to se mnou vždy jednoduché. Jsem nesmírně šťastný, že všechno přináší ovoce. Jsme tým, který potřebuje čas. Nelétáme v oblacích, také na nás určitě přijde krize. Máme jasný prostor na zlepšení. Liga je tak vyrovnaná, že každá výhra je neskutečně cenná. Pro trenéra je odměna, když vám tým vždy vrátí týdenní práci.

Kde vlastně vidíte hlavní klíče k úspěchu?

Jsme obrovsky spokojení s výsledkem i výkonem, nemá cenu skrývat nadšení. V první půli, i když Sparta měla územní převahu, jsme ji dokázali udržet na distanc od závarů a příležitostí. Paradoxně jsme dostali gól z brejku. U nás mi chyběla přímočarost, což se po změně stran zlepšilo. Dokázali jsme využít veškeré příležitosti plynoucí z kombinací nebo presinku. Konec kluci odskákali. Jsem na ně nesmírně pyšný, jak to oddřeli a splnili skvěle taktický plán.

Jaký plán?

Všichni vnímáme, že Sparta se snaží přečíslovat střed. V tom je silná, v následných průnikových přihrávkách. Chtěli jsme je blokovat a otevírat strany. Když jsme se z bloku dokázali dostat do nějakého presu a zvýšit agresivitu na hráče s míčem, tak se nám podařilo obránce znejistit. To byl klíč k úspěchu.

Nepřišla vám Sparta tak trochu bez laufu?

Nemyslím si. Postavila proti nám to nejsilnější možné, což jsem rád. Chtěli jsme to, brali jsme zápas jako výzvu. Chtěli jsme, ať se kluci porovnají jeden vedle druhého proti těm nejlepším. Jasně, že když tady přejeli Salcburk, tak jsem si říkal, co budeme dělat. Individuální kvalita je tak obrovská, že musím naše kluky pochválit. Spíše než špatný výkony Sparty chci opravdu vyzdvihnout nás.

Jak se vám líbil útočník Yunusa Muritala, který nastoupil místo vykartovaného nejlepšího ligového střelce Jana Klimenta?

Splnil to, co jsme od něj čekali. Potřebovali jsme hráče, který dokáže udržet míč, když bude masírovaný stopery. Nejprve neměl takovou podporu, tak jsme si řekli, jak má trojlístek nahoře spolupracovat. Pak přišlo zlepšení a dokázali se z tlaku dostat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sigmy Olomouc Tomáš Janotka během utkání 10. kola Chance ligy, AC Sparta Praha - SK Sigma Olomouc, hrané 27. září 2024 v Praze.

S trochou nadsázky, chyběl vám vůbec Kliment?

Hráč takového kalibru bude vždy. Tohle prostě fotbal přináší. Není na škodu, že dostal prostor někdo jiný se ukázat. To, že si Honza odpočinul, bude ku prospěchu. Zase bude mít drajv a chuť před reprezentační pauzou. S Honzou by byl zápas určitě jiný. Typologie kluků je prostě jiná.

  2 : 3 Sparta - Olomouc 2 : 3 dohráno
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové