Hlavní obsah

Prekop do Baníku přinesl důraz, emoce i pohárové góly. Na ligový ale stále čeká

Ostrými zatím útočník Erik Prekop pálí jen v pohárových zápasech. První brankou v Baníku pomohl doma ve druhém předkole Konferenční ligy deklasovat arménské Urartu (5:1) a trefil se i o kolo později znovu na domácím hřišti proti dánské Kodani 1:0 (1:2 na penalty). Na ligovou trefu v novém angažmá ale slovenský fotbalista stále čeká. Ve čtyřech dosavadních startech v této sezoně vyslal na bránu soupeře šest střel, ani jedna ale neskončila gólem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Erik Prekop z Ostravy a Stanislav Hofmann ze Slovácka

Článek

Potřebuje ho. I kvůli zážitku z úvodního kola, kdy dotykem s míčem zrušil ofsajdové postavení Roberta Hrubého, který vstřelil vítěznou branku Bohemians (2:1). Pro Prekopa, který přišel do Baníku před touto sezonou právě z Ďolíčku, těžko stravitelný moment.

Po utkání před televizními kamerami těžko zadržoval slzy. „Emoce jsou velké. Bije se to ve mě. Na Bohemku se budu vždy rád vracet, tohle bylo ale hodně hořké. Představoval jsem si ten návrat jinak,“ říkal Prekop.

Nejbližší příležitost znovu v lize poslat míč do branky soupeře, což se mu naposledy povedlo v květnu na hřišti Zlína (2:1) hned dvakrát, bude mít v neděli doma proti Liberci (od 14.30 hodin). Baník bude chtít před svými fanoušky napravit nepovedený minulý týden, v němž nejprve vypadl z evropského poháru a poté nešťastným vlastním gólem Matěje Chaluše prohrál na Slovácku (0:1).

„Na našem stadionu se nám zatím daří. Zvládli jsme jak pohárové (Urartu 5:1 a Kodaň 1:0), tak oba ligové zápasy (Jablonec a Hradec Králové 1:0). Byl bych rád, abychom v tom pokračovali, protože to nezvládnuté Slovácko nás mrzí. Herně to špatné nebylo, jednoznačně jsme měli na nějaký bodový zisk. Chceme to odčinit proti Liberci,“ říkal klubovému webu Prekop.

V Ostravě by byli zcela jistě spokojení i se čtvrtou domácí výhrou 1:0. Tímto výsledkem na svém stadionu porazili Jablonec, Hradec Králové i Kodaň, kterou Baník v základní hrací době porazil právě po gólu slovenského fotbalisty 1:0, poté ale Slezané nezvládli pokutové kopy a z evropského poháru, který si zahráli po dlouhých čtrnácti letech a vypadli.

„Penalty jsou loterie, kopání z jedenácti metrů, s fotbalem to moc společného nemá. Zatímco my jsme to nezvládli, oni využili nějaké nabyté zkušenosti,“ vrátil se k týden staré zkušenosti Prekop.

Pro letní posilu Baníku to byla zkušenost nejprve hodně sladká, když ve 42. minutě skóroval. Na konci utkání ale nejen pro něj zpackaným rozstřelem zhořkla. „Ten gól byl skvělý. Občas se snažím vizualizovat momenty, které mohou v nadcházejícím zápase přijít, ale takový nával emocí, jaký jsme prožili po tom gólu, to mě nenapadlo ani v těch představách. Ještě když jsem se na to díval po pár dnech zpětně v televizi, měl jsem z toho husí kůži. Od kluků na hřišti a lidí z tribun tam byla neskutečná energie. Budu na to určitě dlouho vzpomínat, byl bych rád, abychom takových zážitků s Baníkem měli co nejvíce,“ svěřoval se Prekop.

Nejlépe hned v neděli. Baník po dvou nezdarech potřebuje zabrat a vrátit do kabiny pozitivní emoce. Prekop je připravený pro výhru nechat na hřišti všechno a nejlépe ji podpořit čtrnáctým ligovým gólem v kariéře. „Snažím se hrát tvrdě, důrazně, neuhýbat, odvést maximum. Hrát emotivní fotbal. Mezi moje fotbalové vlastnosti tvrdost a fyzická hra patří. Jsem takový a kvůli tomu si mě do Baníku asi i vybrali. Na hřišti pro úspěch necháme všechno,“ zdůraznil 26letý útočník.

„Vůbec si to nepamatuji, měl jsem to ale vyřešit jinak. Třeba to kopnout na roh, ale asi jsem byl zády k bráně. Každopádně by to dopadlo třeba jinak, roh bychom přežili a vše by bylo v pořádku. Určitě na to nesu velký podíl viny,“ byl sebekritický Erik Prekop. „Představoval jsem si ten návrat jinak. Jako všichni v šatně jsem chtěl body,“ doplnil.