Hlavní obsah

Preciada vítal potlesk. Priske zkoumal jeho soukromí a hecoval ho: Hrej, sakra!

Odpouští Ježíš Kristus, Brian Priske i sparťanské publikum. Po dvou stupidních vyloučeních se z Angela Preciada na jaře stal fotbalový kazisvět rudé říše. V sobotním bezgólovém derby proti Slavii ho ale na hřišti vítal potlesk vyprodané Letné. „Bylo krásné, jak ho fanoušci vzali,“ pravil Priske. Kouč Sparty pak líčil, co předcházelo návratu hříšného Ekvádorce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jan Bořil ze Slavie a Angelo Preciado ze Sparty bojují v derby o míč

Článek

Těsně předtím, než ho po hodině hry poslal do derby, vzal ho Priske kolem ramen a dlouze k němu promlouval. „Řekl jsem mu: Hrej! Prostě, sakra, hrej!“ líčil trochu rozverně kouč fotbalové Sparty.

Při tiskovce Priske jako obvykle hovořil anglicky. A po použití jadrnějšího výrazu se šibalsky pousmál, omluvil se mluvčímu Sparty Ondřeji Kasíkovi a jeho synovi, který se na pozápasové rozhovory dívá.

Uvolněná scénka ze sobotního večera jen ilustrovala, v jaké pohodě se Sparta nachází. Po remíze 0:0 udržela tři kola před koncem nadstavby čtyřbodový náskok na dotírající Slavii. Preciadovy rudé úlety nezpůsobily kalamitu a vyklizení první pozice.

Do pozitivní nálady zapadl jeho návrat po čtyřzápasovém trestu za vyloučení proti Mladé Boleslavi.

„Bylo to pro něj těžké. Poprvé dostal dvě červené karty takhle po sobě,“ vykládal Priske na tiskovce. „V mezidobí ale dobře trénoval, jen bojoval s menším zraněním.“

Právě zdravotní handicap a především měsíc bez herní praxe přesvědčily Priskeho, že pravou stranu svěří od začátku Tomáši Wiesnerovi. „Bylo to jednoduché, Wieslemu se dařilo. Poslat tam hned Angela by byl risk,“ věděl kouč Sparty.

Mimochodem, Priske se dva dny před derby zúčastnil trenérské konference Mosty, kterou pořádá Český olympijský výbor. Jako jeden z řečníků vykládal na pódiu o tom, jak je důležité mít s hráči bližší vztah nebo jak člověka posouvá a zlepšuje neúspěch. Poté i před pár novináři hovořil o hříšníkovi Preciadovi.

„Potřebuje se poučit, protože nic takového předtím neudělal. A může ho to zocelit. Je mojí filozofií, že člověka nejvíc posílí selhání. Dostal velkou lekci,“ líčil Priske.

„Mluvil jsem s ním, zjišťoval jsem, co se s ním děje nejen na hřišti, ale i v soukromém životě. Možná tam mohl vzniknout spouštěč těch dvou situací. Rozebíral jsem, co cítím, ale snažím se vždy být i podporující.“

Priske nemluvil jen naprázdno. Proti Slavii ho po hodině poslal do hry. Preciado hned troufalou patičkou u lajny ošálil dva soupeře. Jelikož Sparta bezmála půlhodiny hrála bez vyloučeného Haraslína, střídající Preciado se pak soustředil spíše na bránění než na další finesy.

A nezklamal. Počínal si důrazně, ale bez zákeřností. Právě proti Slavii vyfasoval jednu ze svých dvou červených karet, když v závěru hloupě oplácel.

Sparta i po víkendovém derby sčítá ztráty. Kromě Haraslína se vykartoval i kapitán Krejčí nebo Albánec Laci. Další středopolař Kairinen vystřídal kvůli zranění.

Je zřejmé, že se Preciado bude Priskemu do honby za obhajobou titulu ještě hodit. Zlatá tečka by byla hezkou kapitolou jeho příběhu s rudými kaňkami.