Hlavní obsah

Potřetí v Plzni? Městem tečou čtyři řeky, takže mám ještě rezervu, vtipkoval Koubek

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, zní známé rčení. Kouč Miroslav Koubek, který v úterý dopoledne vedl úvodní trénink fotbalové Plzně, začal ve Viktorii svojí třetí štaci. „Kolik protéká Plzní řek? Čtyři. Takže mám ještě rezervu," řekl 71letý trenér, který dovedl Viktorii v sezoně 2014/2015 k mistrovskému titulu.

Potřetí do stejné řeky. Už jsem s ničím nepočítal a přišel telefonát z Plzně, říká trenér Miroslav KoubekVideo: Sport.cz

Článek

Při začátcích předchozích angažmá jste žertoval, že s vámi nemluvila manželka, která už vás nechce vidět na lavičce. Co říkala na vaši domluvu s Plzní?

Věřte, že na Plzeň docela slyšela. Rozpor tam sice nějaký byl, ale nejnižší z posledních angažmá.

S trenérem Miroslavem Koubkem i záložníkem Traorém. Fotbalisté Plzně a jejich první trénink před sezonouVideo: Sport.cz

Stihl jste si od konce v Hradci Králové do startu v Plzni odpočinout?

Jednalo se o to, abych se dal zdravotně do pořádku. Měl jsem na jaře těžší covid, ale na poslední čtyři kola jsem se mohl na lavičku Hradce vrátit. Byli jsme však s vedením už od zimy domluveni, že nebudu v klubu po sezoně pokračovat, finiš tedy dokončili asistenti. Měl jsem tak větší prostor na zotavení, byl jsem i v lázních.

Vaše poslední působení ve Viktorii skončilo titulem. Myslíte na něj i nyní?

Upřímně, nepočítal jsem, že bych tak brzy zase trénoval. Spíš jsem byl připravený na klidový stav. Přišel ale telefonát od majitele Viktorie pana Šádka, což mě překvapilo. Kladl jsem si otázku, jestli do toho jít. Odpověď znáte.

Plzeň na jaře upadla do krize, nakonec skončila třetí s velkou ztrátou na pražská S. Víte, jak tým vrátit na vítěznou vlnu?

Musím nejprve zmínit mého předchůdce Michala Bílka, kterému nebyla prodloužena smlouva. Co v Plzni odvedl, považuji za obrovský úspěch. Titulem a postupem do Ligy mistrů klub zachránil. Všechno pokazilo jaro. Proto přišla změna, které jsem součástí. Každá změna vyvolá v týmu jinou psychickou polohu. Přijde nové koště a s ním změna rétoriky pohledu na fotbal. Pokusíme se dát tým do pohybu z hlediska herních schémat i z hlediska vysoké intenzity hry.

Budete s Plzní praktikovat nátlakový fotbal, jako naposledy s Hradcem Králové?

Nátlakovost a agresivita jsou součástí projevu všech kvalitních mužstev, z těchto požadavků nemíním ustoupit.

Na prvním tréninku se hlásila posila ze Slavie, zkušený záložník Ibrahim Traoré. Co od něj očekáváte?

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Posila Plzně Ibrahim Benjamin Traoré během tréninku.

Ibrahim je vyhraný, zkušený, je využitelný na více postech. Ve Slavii projevil velkou odolnost, je to válečník s velkým sebevědomím a psychickou stabilitou. Bude pro nás vysokým sportovním přínosem.

Je kádr směrem dovnitř uzavřený nebo budete chtít přivést ještě další posily?

Uzavřené nic není. Ve fotbale se může stát během jednoho dne hodně věcí. Nějaké požadavky tam jsou.

Jaké?

Útok máme kvalitně obsazený, takže bych bral hráče do zálohy a do obrany.