Hlavní obsah

Podlomí se Slavii ve šlágru kolena? Kdepak, tuší experti i sázkaři

Nečekaná zápletka hned na úvod ligové nadstavby. Fotbalisté favorizované Slavie padli s Hradcem a nabídli Viktorii v čele tabulky dvoubodový odskok. Sešívaní stále mají osud ve svých rukou, v neděli Západočechy přivítají na svém hřišti. Snad i proto jsou v tuto chvíli v očích bookmakerů s kurzem 1,75:1 stále největšími favority na zisk titulu. Viktoria se nicméně s aktuálním kurzem 2,10:1 drží na dostřel. Jedná se přitom o vůbec nejnižší kurz na Plzeň, který bookmakeři v probíhajícím ročníku do nabídky nasadili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oscar Dorley ze Slavie Praha a Jan Kopic z Viktorie Plzeň.

Článek

Právě nedělní vzájemný souboj může hodně napovědět. Sešívané požene našlapaný Eden a zkušený tým dobře ví, o co se hraje. Bookmakeři kurzem 1,65:1 favorizují domácí, na vítězství Západočechů se sází v kurzu 6,2:1, na remízu je vypsán kurz 3,75:1. O tom, že se Slavia vrátí do čela, nepochybují ani sázkaři. Celých 90 % vkladů směřuje na výhru sešívaných, na remízu připadá 6 % a na vítezství hostů vycházejí zbývající 4 %.

Slavia naposledy prohrála doma s Plzní 21. dubna 2014, dalších 9 zápasů v Edenu skončilo výhrou Slavie, jen jediný remízou. „Pohled na statistiku poměrně jasně favorizuje Slavii, i když někteří v tuto chvíli věří, že se jí mohou podlomit kolena. Jenže zápas s Hradcem, který už v lize o nic nehraje a jeho hráči se chtějí především ukázat, je naprosto jiný sport než duel dvou týmů o titul. Tady se prosadí kvalita a nasbírané pohárové zkušenosti Slavie," říká Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expertVideo: Sport.cz

„Svěřencům Jindřicha Trpišovského funguje perfektně ofenziva. K Lingrovi, Sorovi a spol. se přidal mladý Fila a do sestavy se vrátil také uzdravený Provod. Tři góly v drtivé většině zápasů na vítězství stačí, jenže proti Hradci sešívaným absolutně nefungovala obrana. Slavia v letošní sezoně protočila už dvanáct různých stoperských dvojic a realizační tým stojí před složitým rébusem - kdo se postaví do obrany proti Plzni," připomíná Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Michal Bílek může být se svou defenzivou o poznání spokojenější, v bráně navíc stojí další jistota v podobě Jindřicha Staňka. Právě na pevnou obranu bude Viktoria jistě spoléhat i v Edenu, případný bod by pro ni měl cenu zlata. V neprospěch Plzně však hraje její bilance ve Vršovicích, kde naposledy zvítězila v dubnu 2014, to se ale Slavia trápila na opačném konci tabulky. Že tituly vyhrává obrana, je zažitá fráze, v neděli ale přece jen budou za delší konec provazu tahat domácí," souhlasí Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Na podzim zvítězila v Edenu Slavia 2:0, před necelým měsícem se ve Štruncových sadech urodila remíza 1:1. V obou zápasech byli rozhodčí nuceni vytáhnout červenou kartu. Tipéři si mohou v kurzu 2,35:1 vsadit, že se bez vyloučení zápas neobejde ani tentokrát.

Výhodou pro Pražany bude domácí prostředí, plné hlediště a zkušenosti z těžkých zápasů. Proti rozjeté Plzni s Jeanem-Davidem Beauguelem ji ale určitě nečeká procházka růžovou zahradou. „Na vítězství Slavie jsme přijali 92 % náběrů. Na remízu evidujeme 4 % tiketů, stejně jako na výhru Plzně," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance. Bezbrankové skóre nehrozí. Od souboje nejlepších týmů se očekává minimálně dvougólová přestřelka.

Sparta hraje před finále s Votroky

Na Letnou v sobotu zavítá Hradec Králové, který v prvním kole nadstavby šokoval prvoligovou scénu, když po výborném výkonu skolil mistrovskou Slavii 4:3.

Sparta s velkou pravděpodobností skončí v tabulce třetí, hlavním cílem Letenských je tedy finále domácího poháru, které je bude čekat hned po souboji s Votroky. Bookmakeři nepředpokládají další překvapení a přiklánějí se k úspěchu domácích, na jejichž výhru je vypsán kurz 1,38:1. Remíza má kurz 5,1:1 a vítězství východočeského celku se sází v kurzu 8,3:1.

Nováček se na závěr sezony rozehrál do překvapivě dobré formy. Efekt postupu do skupiny o titul je pro něj velkou motivací předvést nejlepší výkony, potrápit favority a zamíchat kartami. Po skalpu Slavie si podobnou senzaci chtějí zopakovat i proti druhému pražskému „S". Hradec neprohrál 8 kol v řadě, teď už by ale po delší době mohl zase padnout právě na Spartě, myslí si většina sázkařů a kurzy této variantě nasvědčují.

„Na výhru Sparty sází 98 % lidí, na remízu a vítězství Hradce Králové jen 1 %. Často se na tiketech objevují také sázky, že Sparta vyhraje o gól a že padnou minimálně 3 branky," dodává Světlíková.

  0 : 0 Teplice - Ostrava 0 : 0 2. min Živě
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  0 : 0 Karviná - Jablonec 0 : 0 4. min Živě
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  3 : 0 Hradec Králové - Slovácko 3 : 0 dohráno
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň