Hlavní obsah

Po třech gólech se to málokdy hodnotí dobře, povzdychl si trenérský debutant Hyský

Pro oba trenéry to byla premiéra. Karvinský Martin Hyský si poprvé vyzkoušel, jaké to je vést tým v první lize, host z Liberce Radoslav Kováč dirigoval svůj nový tým poprvé po přestupu z Pardubic. Už před výkopem bylo velmi pravděpodobné, že spokojený bude po zápase pouze jeden z nich, a přestože do utkání mnohem lépe vlétli Slezané, tři body za výhru 3:1 si odvezli Severočeši. „Majitel (Ondřej Kania) už psal, že gratuluje,“ smál se liberecký trenér Kováč.

Sestřih zápasu Karviná-LiberecVideo: LFA

Článek

Kováč si ze svého předchozího působiště v Pardubicích přivedl Michala Hlavatého a dobře udělal. Právě 26letý záložník, o něhož hodně usiloval i ostravský Baník, stál za libereckým vítězstvím, když nahrál na vyrovnávací i vítěznou branku.

Už ve 4. minutě se ovšem radovali Karvinští, které potěšil parádní střelou do pravého horního růžku Martin Regáli. „Byla to krásná branka a nás, přiznávám, zaskočila. Za chvíli měli Karvinští ještě jednu obrovskou šanci (Samko v 7. minutě z hranice malého vápna přestřelil), a kdyby i z toho byl gól, mohl jsem tu teď sedět v úplně jiném rozpoložení,“ připouštěl Kováč.

„Tohle byla hodně důležitá chvíle, možná klíčový moment zápasu. Kdyby to Samko trefil, dodalo by nám to ještě více sebevědomí, protože způsobem hry jsme Liberci dělali problémy,“ vykládal po utkání trenér Karviné Hyský.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Jan Mikula z Liberce, David Planka z Karviné, a Marek Icha z Liberce.

Slezané ve 22. minutě přišli o zraněného stopera Bergqvista a najednou začali v obraně kupit chyby. A Hlavatý nabídnutých skulinek dokázal využít. Nejprve vyslal ve 27. minutě parádní nahrávkou na steč Denise Višinského, jenž obhodil novice v karvinské brance Knoblocha, a o sedm minut později se po Hlavatého rohovém kopu prosadil na první tyči hlavou ligový debutant Adam Ševínský.

„Minulý podzim jsem měl dvě asistence za celý podzim, takže jsem moc rád. Hrál jsem v sestavě trochu výše než v Pardubicích. Nejsem tolik na míči, ale zase mám větší volnost a dostávám se přesně do těch situací jako před prvním gólem. Ovšem mně je to jedno, kam mě trenér postaví, tam budu hrát. Klidně i na pravém beku,“ smál se Hlavatý po prvním utkání v dresu Liberce.

Kováč si po utkání hodně pochvaloval střídající hráče, kteří se postarali i o třetí gól. Nahrával Zyba a skóroval Tupta. „Kluci, kteří přišli ve druhé půlce do hry, nám hodně pomohli. Tak silnou lavičku jsem ve své kariéře nezažil,“ těšilo Kováče.

To domácí trenér s náhradníky příliš spokojený nebyl. „Po vystřídání naše hra upadla,“ přiznal. Více spokojený byl s letními akvizicemi, které hrály od první minuty. V záloze to byl Denny Samko a David Planka. „Zvládli to dobře,“ hodnotil.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Brankář Milan Knobloch z Karviné v duelu s Libercem.

V brance pak stál exliberecký Milan Knobloch. Ten se do první ligy vrátil po více než dvou letech, naposledy chytal právě za Liberec. Padesátý ligový zápas kariéry mu ovšem úplně nevyšel. „U toho třetího gólu jsem tam neměl jít, Tuptič (Ľubomír Tupta) to měl pak už hodně snadné. A ani u toho prvního inkasovaného nebyla moje reakce nejlepší. Kdybych počkal, možná by to měl střelec lepší,“ kál se 31letý brankář.

„Když dostanete tři góly, tak se výkon brankáře většinou nehodnotí dobře, ale já jsem po Milanovi chtěl, aby byl ve vysokém postavení. Měl tam řadu dobrých momentů, kdy to za tou vysoko postavenou obranou zvládl dobře. Celkově na mě nepůsobil špatně, nějaké situace pochytal, byl platný v rozehrávce. Tři góly je ale dost. Jsem zklamaný, protože jsme z toho utkání měli vytěžit více. Byli jsem dobře na Liberce připravení, o to více mě mrzí góly, které jsme inkasovali, byly hodně laciné. Liberec nás nepřehrával, těžil ze ztrát a byl efektivní,“ povzdychl si Hyský.

Změnu v brance ale před příštím víkendem, kdy pojedou Karvinští do Pardubic, neplánuje. „Milan přišel do Karviné jako brankář číslo jedna a jednička potřebuje podporu. Máme sice dobrou trojici, ale on je z nich nejzkušenější a má v lize nejvíce odchytáno. Věřím, že nám pomůže,“ prohlásil trenér Karviné.