Hlavní obsah

Po Salcburku jsme zvládli přepnout, jsem na kluky pyšný, chválil Friis

Sparta zakončila náročný pohárový týden, ve kterém porazila rakouský Salcburk 3:0, vítězstvím v Českých Budějovicích (2:0). Trenér Lars Friis byl spokojený, že jeho tým zvládl náročný program a pěl chválu i na do teď bodově mlčícího Veljka Birmančeviče. „Je to jeden z nejlepších hráčů v napadání. Je třeba jít do hloubky a nesledovat jen statistiky,“ říkal kouč Sparty.

Sestřih zápasu České Budějovice – SpartaVideo: LFA

Článek
Fotogalerie

Jak se podle vás rodilo vítězství v Českých Budějovicích?

Rozhodl povedený začátek. V prvních pětadvaceti minutách jsme byli velmi silní, napadali jsme a měli jsme takovou tu zdravou agresivitu. Paradoxně po červené kartě pro Budějovice jsme ztratili na síle a nechávali jsme soupeře dohrávat souboje. Musím ale smeknout před kluky, že to nakonec zvládli a po skvělém výkonu proti Salcburku jsme přepnuli zpátky do ligy a získali tři body.

O poločase střídal Mathias Ross, na kterého byla červená karta. Viděl jste tu situaci?

V rámci zápasu jsem to dobře neviděl. Bylo obtížné to posoudit na první dobrou, ale když jsem to viděl v televizi, za mě to byla jasná červená karta. Je dobře, že se to trestá a je úplně jedno, jestli to je náš hráč, nebo z jiného týmu. Mathias je v rámci možností v pořádku, vzhledem k tomu, že dostal zásah do hlavy. Raději ale pojede do nemocnice, aby se na něj doktoři podívali.

Proč chyběl na soupisce Angelo Preciado?

Je připravený hrát, ale usoudil jsem, že potřebuje odpočinek a z vlastní iniciativy jsem mu dal volno.

Jak se má situace ohledně Asgera Sorensena?

Pracuje velmi dobře a blíží se tomu, že se brzy připojí k týmu. Musím ocenit práci našeho zdravotního týmu, který s ním výborně pracuje a dává ho dohromady. Těší mě, že máme dostatečně široký kádr a můžeme rotovat. Musíme sledovat, jak na tom hráči jsou, abychom je nepřetížili. Vždy ale chceme hrát v nejsilnější sestavě. I proti Českým Budějovicím věřím, že jsme nastoupili se silným týmem.

Příliš prostoru letos nedostává Markus Solbakken. Dostane více herního vytížení v následujících zápasech?

Jsme tým, který hraje Ligu mistrů. Je tedy logické, že konkurence musí být veliká. Máme dost široký kádr a velmi kvalitní záložníky, kteří hrají perfektně. Markus je samozřejmě součástí rotace, ale v tuhle chvíli dostává prostoru tolik, kolik dostává. Vezměte si Davida Pavelku, který je běžně střední záložník, ale nastupuje i na stoperovi. Když mu řeknu, ať tam hraje, tak tam bez řečí nastoupí. Pro nás je to skvělá zpráva, že máme takhle týmové hráče. Pomáhá to i v tréninku, že kluci stojí při sobě a nejsou to sólisti.

Díky výhře jste se Slavií na vrcholu tabulky odskočení s pětibodovým náskokem. Stává se z Chance Ligy soutěž dvou týmů?

Já tohle upřímně neřeším. Zaměřuji se na nás. Nic jiného mi do hlavy ani neskáče. Soustředíme se pomalu už na další zápas, který opět chceme vyhrát. Do téhle doby máme se Slavií stejně bodů a jsme rádi, že se tam s nimi držíme. Pracujeme velmi tvrdě, abychom byli připravení na každé utkání a nic jiného neřeším. Kluci si totiž ode mě zaslouží plnou koncentraci jen na náš výkon.

Veljko Birmančevič přidal asistenci proti Českým Budějovicím, ale nepřijde vám, že v posledních zápasech je méně viditelný než v závěru minulé sezony?

Může to tak vypadat, ale důvodem je, že s námi nebyl celou letní přípravu kvůli reprezentačním povinnostem. Má odehráno neskutečně moc zápasů a jeho tělo nemusí být teď v takové pohodě, jako bylo v závěru minulého ročníku. Na druhou stranu není to tak, že bych nebyl s jeho výkony spokojený. Musím připomenout, že Birma je jeden z nejlepších hráčů podle statistik v napadání. Nikdy se nezastaví a neustále presuje. Takových kluků je opravdu minimum. Možná, když se zaměříme jen na statistiky, tak to může vypadat všelijak, ale je třeba jít hlouběji.

Zmínil jste náročný program. Jak ho hráči zvládají?

Podívejte se, že v celé Evropě si hráči stěžují na příliš veliký počet zápasů, které musí odehrát. To je téměř stovka utkání za rok, to je neuvěřitelné, co ti kluci musí skousnout. Také my máme náročný program a podepisuje se to na nás samozřejmě. I proto mě těší, že jsme to v Budějovicích zvládli vítězně.

  2 : 2 Liberec - Bohemians 2 : 2 dohráno
20240922T18 : 30:00+0200
Liberec vs. Bohemians
Liberec vs. Bohemians
Liberec
Bohemians
  2 : 1 Olomouc - Dukla 2 : 1 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Dukla
Olomouc vs. Dukla
Olomouc
Dukla
  0 : 2 Č. Budějovice - Sparta 0 : 2 dohráno
20240922T15 : 30:00+0200
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice vs. Sparta
Č. Budějovice
Sparta
  2 : 2 Ml. Boleslav - Pardubice 2 : 2 dohráno
20240922T13 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav vs. Pardubice
Ml. Boleslav
Pardubice