Hlavní obsah

Plzni začíná éra bez Chorého. Teď je nenahraditelný, ale fatální ztráta to není, tvrdí experti

Bez jednoho centimetru dva metry, metrák váhy. K tomu herní kvalita, zkušenosti, sebevědomí, totální zarputilost, góly, respekt soupeřů, absolutní oddanost týmu. To všechno ztratila fotbalová Plzeň téměř 100milionovým transferem Tomáše Chorého do Slavie, který si 29útočník vyvzdoroval. Navíc před sezonou, ve které shrábne český šampion stamiliony korun za přímý postup do Ligy mistrů. Bude odchod Chorého pro Viktorii fatální, nebo ho dokáže nahradit?

Foto: Slavia.cz

Tomáš Chorý

Článek

„Chorý se v poslední sezoně vypracoval ve výraznou osobnost a oporu Viktorky. Prosazoval se v lize i v Evropě, dostal se do nároďáku. Ale nemyslím si, že jde o fatální ztrátu. Plzeň má silný tým,“ tvrdí trenér Karel Krejčí, který v sezoně 2015/2016 dovedl Viktorii k mistrovskému titulu.

„Vzhledem k přestupní částce, za kterou Chorý odešel, jde ze strany Plzně o geniální tah. Nemá chybu. Co se týká sportovní stránky, Chorý nahraditelný není. Ale tato situace třeba přivede Viktorku na jinou cestu, na jiný způsob hry,“ dodává někdejší útočník Slavie Luděk Zelenka.

Chorý patří do kategorie hráčů, které chce mít v týmu každý trenér, ale všichni soupeři ho nenávidí. „Nepanikaříme. Tomášovi jsem popřál vše nejlepší. Přišli dobří hráči, zůstal Matěj Vydra, který vypadal v přípravě slušně,“ pravil diplomaticky kouč Miroslav Koubek. S nejvyšší pravděpodobností má z odchodu Chorého zamotanou hlavu. Dobře ví, co pro Viktorii muž s kontroverzní nálepkou znamenal. A že nahradit ho z fleku je nesmírně složité.

Když se Plzni nedařila postupná rozehrávka nebo pokud se obránce dostal do úzkých, jednoduše se přešlo na model „všechno na Chorého“. Silově vybavený útočník dokázal spoustu dlouhých pasů udržet a nachystat míč pro druhou vlnu.

„Plzni končí varianta B, kdy se mohla o Chorého opřít, když se jí nedařilo a sáhla ke zjednodušení hry. Ale… Chorý je dobrý kuk, ale zase aby udržel všechny dlouhé míče, to si nemyslím. Fatální důsledky jeho odchod pro Viktorku mít nebude,“ myslí si Zelenka.

Jenže… Mít na hrotu tzv. věž, která umí navíc nohama a je solidní do kombinace, je velká výhra. Chorý toto v poslední sezoně splňoval, i proto se dostal do nominace pro Euro. Teď se bude muset Plzeň naučit hrát bez něj.

Na hrot se nabízí varianta s letní posilou z Hradce Králové Danielem Vašulínem. Do Chorého mu chybějí 4 centimetry výšky a 10 kilo váhy, především však zkušenosti. Podobný případ je 191 centimetrů vysoký Metsoko. Kabongo, Vydra i Ricardinho, Durosinmi bude k dispozici až pro jaro.

„Viktorka včas zareagovala příchodem Vašulína, který měl v Hradci Králové zajímavá čísla. Asi měla signály už před Eurem, že se kolem Chorého může něco stát. Limitují ho občas zranění, v Hradci vypadával ze zdravotních důvodů. Pokud mu bude zdraví držet, může v Plzni střelecky zazářit. Jako náhrada za Chorého mi tam typologicky zapadá nejvíc on. Celkově je pozitivní, že se otevírá větší šance pro ostatní útočníky,“ říká Krejčí.

„Viktorka dobře posílila. Například Kabongo je skvělý, má větší perspektivu než Chorý. Když to sečtu, tak transfer Chorého do Slavie má pro Plzeň celkově pozitivní efekt,“ uzavírá Zelenka.

  1 : 1 Liberec - Plzeň 1 : 1 dohráno
20240901T20 : 00:00+0200
Liberec vs. Plzeň
Liberec vs. Plzeň
Liberec
Plzeň
  2 : 0 Slavia - Pardubice 2 : 0 dohráno
20240901T17 : 00:00+0200
Slavia vs. Pardubice
Slavia vs. Pardubice
Slavia
Pardubice
  1 : 2 Teplice - Ml. Boleslav 1 : 2 dohráno
20240901T17 : 00:00+0200
Teplice vs. Ml. Boleslav
Teplice vs. Ml. Boleslav
Teplice
Ml. Boleslav
  0 : 0 Karviná - Dukla 0 : 0 dohráno
20240901T14 : 30:00+0200
Karviná vs. Dukla
Karviná vs. Dukla
Karviná
Dukla
  2 : 2 Olomouc - Ostrava 2 : 2 dohráno
20240901T14 : 30:00+0200
Olomouc vs. Ostrava
Olomouc vs. Ostrava
Olomouc
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články