Hlavní obsah

Pelta uspěl s odvoláním, jeho vinu v kauze dotací bude muset znovu řešit soud

Aktualizováno

Vinu bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové bude muset znovu zkoumat soud. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze vyhověl odvolání dvojice a vrátil případ zmanipulování sportovních dotací k dalšímu, už třetímu projednání.

Pelta u souduVideo: Sport.cz

Článek

Zrušený rozsudek ukládal Peltovi šest let vězení, Kratochvílové o půl roku více. Oba také původně dostali milionové peněžité tresty a zákazy činnosti. Tyto tresty už ale opět neplatí. Odvolací senát je ve čtvrtek zrušil a vrátil tuto část případu už podruhé zpět pražskému městskému soudu.

Podle obžaloby Pelta s Kratochvílovou v roce 2017 mimo jiné ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. K důkazům patří policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se Pelta s Kratochvílovou jako milenci scházeli. Oba vinu odmítají.

Rozhovor s Miroslavem PeltouVideo: Sport.cz

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta přiznal, že zatím necítí satisfakci z toho, že odvolací senát zrušil odsuzující rozsudek v případu zmanipulování sportovních dotací. Opětovné vrácení kauzy k pražskému městskému soudu ale uvítal, i když vnímá, že kauza ještě není u konce. „Samozřejmě jsem rád, že nebylo potvrzeno naše odsouzení. Počkáme na písemné vyhotovení verdiktu a budeme se připravovat na další kolo jednání na městském soudu,“ řekl Pelta ke kauze, kterou soudy řeší už několik let.

„Jsme ve fázi, kdy nám městský soud dvakrát dal nepodmíněný trest, dvakrát vrchní soud - jeho nadřízená instance - nám to zrušil, ale když jsem poslouchal předsedu senátu, jeho odůvodnění, tak si myslím, že naše šance, abychom ten proces zvládli a byli v konci úspěšní, se výrazně zvýšila,“ dodal Pelta.

Zároveň odvolací soud pravomocně potvrdil osvobození ostatních obžalovaných včetně předsedy České unie sportu Miroslava Jansty v druhé větvi, kde figurovali také sekretář unie Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Potvrzení původního verdiktu, který zněl „nevinní“, byli uvedení pravomocně zproštěni obžaloby.

Související témata: