Hlavní obsah

Pastrňák na Baníku. Ukázal pohár a v šatně oslavil první ligovou výhru v sezoně

Drahocennou návštěvu přivítali na utkání 2. kola Chance Ligy v Ostravě. Střetnutí mezi Baníkem a Jabloncem sledoval společně s téměř osmi tisíci diváky přímo na stadionu také hokejový mistr světa ze šampionátu v Praze a Ostravě David Pastrňák. Domácí fotbalisté jej potěšili. Severočechy porazili gólem Ewertona 1:0 a připsali si úvodní ligovou výhru v aktuálním ligovém ročníku.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – JablonecVideo: LFA

Článek

Brazilský kapitán Baníku byl klíčovou postavou zápasu stejně jako proti arménskému Urartu (5:1). „Čtvrteční vítězství v poháru jsem neviděl, takže jsem rád, že to vyšlo teď. Moc se sem na stadion nedostanu,“ svěřoval se Pastrňák, který do Ostravy přijel z oslav v rodném Havířově, kde byl ukázat pohár pro hokejové mistry světa.

Trofej přinesl o poločasové přestávce i na hrací plochu, kde od majitele klubu Václava Brabce dostal dres s číslem 88. „Jsem rád za ten dres. Dnešek je speciální den. Jsem hrdý Havířovák, nikdy nezapomenu na to, kde jsem vyrostl, a taky jsem velký fanoušek Baníku, všichni to vědí. Dlouho jsem doma nebyl, dneska to vyšlo tak, že jsem stihl i fotbal,“ říkal útočník Bostonu, jenž po utkání zamířil i do baníkovské šatny.

Sestřih zápasu Baník Ostrava - JablonecVideo: LFA

„Gratuloval nám, vypadal velice spokojeně,“ usmál se Hapal. „Je to od něj hezké, jsem rád, že tam byl. Zná se s některýma klukama, zakřičel si s námi vítězný pokřik, a pak si šel dokonce zaběhat s hráči na hřiště,“ prozradil trenér Ostravy. „Přál bych si, aby to Baník zvládl až do skupinové fáze Konferenční ligy, protože by mi to pak super vycházelo, že bych se u snídaně mohl na ty zápasy dívat,“ usmíval se Pastrňák.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

David Pastrňák zavítal na domácí zápas Baníku proti Jablonci i s mistrovským pohárem.

Do základní skupiny mají Ostravané ještě daleko, nejprve musí zvládnout odvetu v Jerevanu, kam odlétají v úterý. A naladili se obstojně, přestože v prvním poločase to po sedmi změnách v sestavě docela skřípalo. „Byli jsme hodně nepřesní, ale nebylo to tím, že jsme udělali změny v sestavě. Ti kluci jsou v kádru Baníku a jsou tu, aby hráli,“ zdůrazňoval trenér Baníku Pavel Hapal, který nicméně po prvním ne úplně koukatelném poločase provedl hned tři změny.

Ze hry stáhl zdravotně indisponovaného Riga i oba útočníky Tanka a žlutou kartou napomenutého Adedirana. „Spolupráce mezi nimi nefungovala,“ zdůvodňoval Hapal, jenž na plac vyslal Prekopa, Klímu a především Ewertona.

Kreativní Brazilec si vzal kapitánskou pásku od Matěje Šína a o osm minut později od něj převzal také ideální pas, po kterém propálil jabloneckého brankáře Jana Hanuše. „Program je náročný, navíc nás čeká dlouhé cestování. Věděli jsme, že hráči, kteří hráli ve čtvrtek, do zápasu mohou přijít, což se i stalo. Všechna střídání nám vyšla,“ těšilo Hapala, který den před utkáním oslavil 55. narozeniny.

Třicáté pak přímo v den zápasu oslavila letní posila mezi tyče Dominik Holec. „Kluci mi dali dárek už ve čtvrtek, tu dnešní výhru bych nechal Dominovi,“ pousmál se Hapal. A přiznal, že vůbec nepřemítal, že by bývalého hráče Sparty či Karviné v narozeninový den pustil poprvé do branky Baníku. „Markýz (Markovič) chytá v pohodě. Daří se mu. Čas pro Dominika zcela určitě přijde,“ řekl Hapal.

  Plzeň - Olomouc dnes 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Ml. Boleslav - Slavia dnes 19 : 30
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia