Hlavní obsah

Pan Nahrávač. Pod tlakem vznikají diamanty, usmívá se Hlavatý

Zájem o něj byl před touto sezonou velký. Záložníka Pardubic Michala Hlavatého chtěl například ostravský Baník, který si po čtrnácti letech zahraje evropské poháry. Šikovný středopolař si ale vybral Liberec. I kvůli trenérovi Radoslavu Kováčovi, který stejným směrem vyrazil o něco dříve. V prvním utkání sezony pomohl Hlavatý dvěma gólovými asistencemi k výhře 3:1 v Karviné, čímž potvrdil roli královského nahrávače.

Foto: www.fcslovanliberec.cz

Michal Hlavatý z Liberce

Článek

Se Severočechy podepsal Hlavatý tučnou smlouvu do roku 2028, a hned v prvním utkání v novém dresu 26letý fotbalista ukázal, že investice okolo dvaceti milionů korun může být dobrou investicí. Na vstupní výhře do sezony se podílel přihrávkou na vyrovnávací branku Liberce na 1:1, kterou vstřelil Denis Višinský i na vítěznou trefu ligového debutanta Adama Ševinského.

„První gól byl krásný, na dvě přihrávky do kolma. I kvůli tomuto jsme Michala dali v sestavě trochu výš, než hrával. Ten gól nám moc pomohl. Do té doby jsme moc sebevědomě nepůsobili,“ říkal trenér Kováč.

Spokojeně se po dvou asistencích po utkání usmíval i Hlavatý. „Tolik nahrávek jsem měl v minulé sezoně po celé podzimní části, takže jsem rád,“ liboval si. „Začátek nám úplně nevyšel, byli jsme pasivní a Karviná nás hodně brzy zaskočila gólem (ve 4. minutě skóroval Regáli), a než jsme se do toho dostali, tak to chvíli trvalo,“ líčil.

„Hrál jsem v sestavě trochu výše než v Pardubicích. Nejsem možná tolik na míči, ale zase mám větší volnost a dostávám se přesně do těch situací, jako před prvním gólem. Ovšem mě je to jedno. Kam mě trenér postaví, tam budu hrát. Klidně i na pravém beku,“ smál se Hlavatý po prvním utkání v dresu Liberce.

Góly po jeho nahrávkách pomohly. „Našli jsme svou tvář, a hned to bylo znát. Přece jen to byl náš první zápas, těch změn bylo v Liberci dost. Ale ukázali jsme věci, které chceme hrát, a myslím, že to může fungovat,“ přemítal.

Zároveň z Libereckých, kteří se po změně majitele netají ambicemi, mohl úspěšným vstupem do ligového ročníku spadnout tlak. „Očekávání jsou velká a mělo by to tak být, protože pod tlakem vznikají diamanty. Jsme si toho vědomi. Jsme mladý tým, snažili jsme se od toho tlaku oprostit a to vítězství nám v tom ohledu pomůže. Musíme to ale potvrdit i příští týden doma proti Olomouci,“ zdůrazňoval fotbalista, jenž byl ve 26 letech druhým nejstarším hráčem v základní sestavě Slovanu.

„S tím jsem do Libercem šel, že budu patřit ke starším. Ale není to tak, že bych chtěl být na sílu nějaká velká osobnost. Jsou tu i starší, třeba Rabušic nebo Mikula. Ale chci pomáhat mladším, být tím lídrem. O to se určitě snažit budu,“ řekl Hlavatý.