Hlavní obsah

Ostravští fanoušci se při fotbale piva nenapijí vůbec, v Edenu za něj zaplatí nejvíc

Praha

Pivo a párek patří k fotbalu stejně jako míč, trávník a dvě brány. Zatímco na všech ligových stadiónech mohli fanoušci v průběhu končícího podzimu zapíjet radost z výher či splachovat hořkost z porážek sponzorským Gambrinusem, v Ostravě měli smůlu. V novém domově Baníku ve Vítkovicích platí totiž zákaz točit pivo a nalévat alkoholické nápoje. Těžko ale věřit, že by právě toto nařízení mohlo za to, že Korytářovi svěřenci jsou přikováni ke dnu tabulky.

Foto: Petr Horník, Právo

V Ďolíčku bylo svého času před derby dvou Bohemek k mání nefotbalové občerstvení v podobě smaženého kapra.

Článek

Ani na pražské Letné se totiž čas od času napěněná desítka nečepuje, Sparta však přesto figuruje na druhé příčce.

„Pivo ovšem nečepujeme jen během rizikových zápasů. Těžko říci, kolik takových utkání během sezóny bude, protože situaci vyhodnocujeme případ od případu," vysvětluje tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. „Záleží třeba na výkopu utkání, protože obecně platí, že čím později zápas začíná, tím větší riziko hrozí."

Cena čepované desítky se na fotbalových stadiónech samozřejmě liší. Podle našeho průzkumu je půllitr nejlacinější na severu Čech a v Příbrami a Jihlavě, kde stojí 25 korun, nejdražší pak v pražském Edenu, kde přijde na 40 korun.

Občerstvení na ligových stadionech
KlubPivoKlobásaNealkoSpeciality
Plzeň305035Párek v rohlíku 25 Kč
Sparta356035Grilovaný hermelín 70 Kč, sekaná v housce 40 Kč
Ml. Boleslav304530Maso na grilu 70 Kč
Slavia405545Kuřecí křídla 70 Kč
Liberec252545Chipsy 20 Kč
Zlín255020 - 35Bramboráky
Brno305020 - 35Sekaná
Jablonec254535Párek v rohlíku 25 Kč
Dukla305030 - 35Panini 69 Kč
Teplice254532Kuřecí nugety  52 Kč
Příbram255030Klobásový špíz  50 Kč
Slovácko284525Cibulové kroužky
Olomouc305050
Jihlava254025Bramborák 25  Kč, steak 50 Kč
Bohemians305030Chleba se škvarky 20 Kč, šunka od kosti 50 kč
Baníknetočí se5030Bramborový placek 50 Kč

Fanoušci Slavie si vůbec musí za občerstvení ve svém moderním stadiónu připlatit, neboť i ceny klobásy nebo nealkoholických nápojů jsou vyšší než jinde. Pravdou ale také je, že Eden ve svých útrobách nabízí nejširší škálu občerstvení. Kromě klasické klobásy či párku v rohlíku si mohou pochutnat na sekané, kuřecích křídlech či nugetách.

Některé kluby se dokonce snaží fanoušky nalákat na různé speciality. V Uherském Hradišti se třeba těší velké oblibě smažené cibulové kroužky, v Jihlavě domácí bramborák nebo steaky, na pražské Letné grilovaný hermelín, ve Vítkovicích bramborové placky. Přímo vyhlášené je „náměstíčko" ve vršovickém Ďolíčku, kde se prodává jak chleba se škvarky, tak i třeba grilovaná šunka od kosti.

Prodavači u Botiče jsou vůbec nápadití... Když se třeba fotbalisté Bohemians 1905 měli utkat s konkurenční střížkovskou Bohemkou patřící Karlu Kaprovi, podával se v Ďolíčku smažený kapr za lidovou cenu 50 korun.

Související témata: