Hlavní obsah

Opory opouští potápějící se Budějovice. Straka: Nechci hráče, kteří se snaží odejít

Pět zápasů, nula bodů, dva klíčoví muži na odchodu. České Budějovice, které jsou zatím přikovány u dna fotbalové Chance ligy, v uplynulém týdnu opustili záložník Jan Suchan i stoper Lukáš Havel. „Nemá cenu tady držet hráče, kteří tu nechtějí být,“ rezolutně prohlásil kouč František Straka.

Sestřih zápasu České Budějovice - PlzeňVideo: LFA

Článek

U nedělní prohry s Plzní už nebyl ani jeden z nich. Ofenzivní středopolař Suchan, který výrazně přispěl k záchraně v uplynulém ročníku, už o víkendu poprvé nastoupil za Jablonec při prohře 1:2 se Spartou. Obránce Havel má pak namířeno do Teplic, přestup už je téměř dotažen. Proto v nominaci chyběl.

České Budějovice tak přišly o dva muže, kteří by téměř stoprocentně platili za nepostradatelné členy základní sestavy.

Gól Českých Budějovic proti Plzni nebyl uznán kvůli ruce AdediranaVideo: LFA

„Jasně jsem vedení řekl, že chci pouze hráče, kteří tu mají zájem hrát. Mluvil jsem s oběma a došlo mi, že nemá cenu je zkoušet udržet. Chceme kluky, kteří mají zájem bojovat za Dynamo,“ řekl Straka.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Kouč Českých Budějovicích František Straka během zápasu s Plzní

I tak ale demonstroval, že na oba odcházející borce nahlíží jinak. Zatímco Suchan v Budějovicích odkroutil pouze sezonu, Havel je odchovancem klubu. Kromě dvou půlročních hostování těsně po konci v dorostu (Písek, Malše Roudné) nikde jinde nehrál.

„Havel je jiný případ. Byl tu odmalička a přišel za námi s tím, že chce zkusit něco jiného. Nebránili jsme mu, má možná poslední šanci na nový impuls, je mu osmadvacet,“ chápavě vyprávěl Straka.

Namísto toho přivedl dva nové borce, záložníka Emila Tischlera z Pardubic a slovenského stopera Richarda Križana ze Slovanu Bratislava. Oba se při prohře 0:3 s Plzní objevili v základní sestavě a podle trenéra obstáli.

„Na to, že jsou tady krátce a tým poznávají za pochodu, je musím pochválit. Plnili přesně to, co jsem od nich očekával,“ chválil Straka.

V příštích týdnech by ale i tak rád doplnil kádr. „Máme vyhlédnutých několik hráčů, pár jich přijde na testy. Víc prozrazovat nechci,“ mlžil kouč fotbalistů Dynama.