Hlavní obsah

O Euro přišel kvůli horečkám. Výsledek? Čočku bych dostával taky, soudí Zelený

V sobotním pařáku dal na Letné v přátelském utkání s AIK Stockholm (3:1) první půli. Na levé straně stoperské trojice byl sparťan Jaroslav Zelený tradičně spolehlivý a žádné velké ofenzivní výpady švédského soupeře řešit nemusel. Po utkání pak před novináři krátce odpovídal zejména na dotazy kolem Eura. Chybělo málo, aby nakonec v Německu reprezentoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jaroslav Zelený ze Sparty Praha během utkání 27. kola Fortuna ligy

Článek

Když se záložník Michal Sadílek zranil na soustředění při nehodě ve volném dni na tříkolce, trenéři národního týmu v čele s Ivanem Haškem uvažovali, koho místo něj povolají na evropský šampionát.

Platí, že jste byl osloven?

Ano. Naneštěstí jsme se zrovna vraceli z dovolené v Turecku a já měl horečky. Druhý den jsem byl u doktora. Výsledky bohužel nebyly dobré, takže povolali Šévu (záložníka Petra Ševčíka ze Slavie, pozn. red.).

Zklamalo vás hodně, že jste nebyl už v první nominaci?

Je to škoda, každý by se chtěl na Euro podívat. Už ale nejsem nejmladší a dokážu se s tím vyrovnat lépe než dřív.

Jak byste zhodnotil vystoupení české reprezentace, která vypadla ve skupině?

První zápas s Portugalci určitě nebyl ideální, i když nikdo nečeká, že bychom je měli přejet. Čekal jsem více od duelu s Gruzií. Měli jsme na to, abychom ji porazili, musíme proměňovat šance. Hlavně proto jsme nepostoupili, duel s Tureckem by vypadal jinak. Aniž bych chtěl někoho omlouvat, souhlasím, že v posledním zápase nám rozhodčí nepomohl a z části do toho vstoupil. Celkově je to zklamání, skupina byla na postup. Kdybych tam byl, čočku bych dostával taky, proto nechci Euro více hodnotit. Prostě škoda a neúspěch, teď se musí povést třeba postup na MS.

A krátce ke Spartě, jak se přetvořila po odchodu trenéra Briana Priskeho?

Nic se zásadně měnit nebude, což byl i plán vedení. Budeme pokračovat v nastavené cestě. Povedlo se realizační kádr doplnit, osobně jsem teď nesmírně spokojený. Doufám, že se pojede dál v tom, co se nastartovalo.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.