Hlavní obsah

Nový šéf Boleslavi: Rozpočet budeme mít 150 milionů. Každá investice musí dávat smysl

Ve fotbalovém klubu z Mladé Boleslavi bylo v posledních týdnech živo. David Trunda z pozice generálního ředitele nejprve podával výpověď, ale za pár týdnů se situace změnila tak, že sám koupil jednapadesát procent akcií středočeského klubu. Se společností Livesport v zádech. „Vidím tu obrovský potenciál,“ říká Trunda v rozhovoru pro Sport.cz. Popisuje, jak se rozhodoval, co se změní, jaké má s klubem plány. Hovoří i o práci realizačního týmu Davida Holoubka nebo křídelníkovi Vasilu Kušejovi.

Foto: FK Mladá Boleslav

David Trunda, nový většinový majitel FK Mladá Boleslav

Článek

Proč jste se rozhodl koupit 51 procent akcií klubu?

Na to není jednoduchá odpověď. Celá situace vyústila tak nějak přirozeně. Když jsem před třemi lety do boleslavského klubu podruhé přicházel, řekli jsme si určitý směr. A když se v poslední době začaly o klub zajímat některé nové skupiny, například kolem pana Chvalovského, rozhodl jsem se i na základě komunikace s partnery dát panu Dufkovi a společnosti Gema nabídku na odkup jednapadesáti procent akcií.

Pořád mi ale není zcela jasné, proč jste tento krok udělal.

Protože vidím v boleslavském klubu obrovský potenciál k rozvoji. Chci mu pomoct a rád bych, aby se podařilo navázat na více než dvacetiletou tradici a práci pana Dufka a dalších lidí, kteří se na ní podíleli. Pánům Dufkovi, Jurankovi nebo Olšákovi za to chci poděkovat, ostatně někteří v klubových strukturách zůstanou.

Přitom na přelomu dubna a května jste nabízel svou rezignaci. Co se během pár týdnů změnilo?

Neřekl bych, že přišel nějaký zlom, moje myšlenka uzrála po vývoji posledních měsíců. Každý den se snažím dělat profesionální a tu nejlepší práci, odvést maximum pro klub. Vždycky je to o komunikaci. Nemusíte se shodnout na všech krocích, ale s panem Dufkem jsme spolupracovali na každodenní bázi. V určité fázi jsme s panem Dufkem začali cítit, že je potřeba klub dál rozvíjet.

Co konkrétně jste rozebírali?

Bavili jsme se o tom, že bychom mohli najít významného investora nebo strategického partnera a zkusit vymyslet, jak dál klub posunout i vzhledem k dění v českém fotbale. Změny se dějí v LFA (Ligová fotbalová asociace – pozn. aut.), v majitelských strukturách některých klubů, přicházejí noví marketingoví partneři. Rozhodl jsem se převzít zodpovědnost.

Se společností Livesport v zádech?

Jak jsem již několikrát zmiňoval, v klubu vidím obrovský potenciál. Oslovil jsme pana Martina Hájka, s kterým jsem v předchozích letech spolupracoval. A díky našim dobrým vztahům z minulosti se společnost Livesport rozhodla můj záměr podpořit. Věřím, že vše bude fungovat i nyní. A samozřejmě důležitá bude podpora i dalších partnerů, ať už stávajících, nebo nových. Musím poděkovat všem za dlouhodobou podporu klubu.

Akcionářská struktura FK Mladá Boleslav
David Trunda 51%
Statutární město Mladá Boleslav 34%
Realstav MB 11%
FK Mladá Boleslav 4%

Máte blízko k byznysmenovi Jiřímu Šimáněmu, jenž před lety pomohl zachránit Slavii. Jeho jste do klubu nelákal?

Pan Šimáně je dlouhodobě podporovatelem FK Mladá Boleslav. Potkáváme se spolu, bavíme se o fotbale a rozvoji klubu. V této transakci ale nebyl zahrnutý. Věřím však, že zachová Boleslavi přízeň a že budeme mít možnost pobavit se o čemkoliv. Těším se na to.

Kolik jste společnosti Gema za jednapadesát procent akcií zaplatil?

Nezlobte se, ale to říct nemohu. Celá realizace proběhla korektně.

Představenstvo FK Mladá Boleslav
David Trunda (předseda), Jana Veselá, Miroslav Olšák, Luboš Bartůněk, Marek Křovák
Dozorčí rada FK Mladá Boleslav
David Kavan (předseda), Tomáš Kubín, Aleš Juranka, Petr Mašek

Co bude dál?

Tohle byl první krok. Tím druhým je stabilizace. Musíme klub nastavit tak, aby mohl fungovat dlouhodobě. Třetím krokem je rozvoj, chceme investovat do zázemí a pracovat na tom, aby chodilo víc fanoušků.

Chystáte změny?

Určitě neplánujeme výměny kolegů v manažerské struktuře klubu. Naopak bychom chtěli přivést člověka do pozice výkonného ředitele a člověka, který nám pomůže v oblasti obchodně marketingových aktivit. Do budoucna chceme fanouškům nabídnout co největší servis, otevřít se v komunikaci a informovanosti. Třetí osoba, kterou plánujeme přivést, by byla zodpovědná za sportovní směřování klubu. Nedílnou součástí je totiž také rozvoj akademie a A-týmu.

Boleslav pod HoloubkemVideo: Sport.cz

Prozradíte jména, která byste chtěl přivést?

Jedno ano. Byl bych rád, kdyby jednu pozici obsadil pan Jinoch, který už v minulosti v Boleslavi působil.

Jak se budou měnit možnosti Mladé Boleslavi?

Rozpočet bude mírně navýšen na 150 milionů korun, ale chceme mít bezpečnou ekonomiku a každý krok musí být dobře plánovaný. Ať jde o nákup hráče do áčka, nebo do akademie, kterou potřebujeme posílit. Hráče máme vytipované, posily plánujeme, ovšem nepůjde o spontánní a unáhlené kroky, ale budou plánované na základě rozhodnutí sportovního vedení klubu. Každá investice musí dávat smysl.

Takže do dostihů na přestupovém trhu s konkurencí, kde se v některých případech také mění majitelé, nebudete chodit?

Určitě ne, to opravdu není součástí naší strategie. Navazujeme na dobu, kdy jsem tu působil, přechod v řízení klubu je velmi plynulý. Musíme si správně říct dlouhodobý směr, musíme zvážit procento hráčů na hostování, koho koupíme, koho případně uvolníme. Musíme přemýšlet, které hráče přivedeme s dlouhodobou perspektivou a jestli budeme chtít získat někoho zkušenějšího, kdo bude okamžitou pomocí. Protože nedílnou součástí pozitivního rozvoje jsou i výsledky a je třeba, aby fanoušci mohli chodit na atraktivní fotbal.

Jak vnímáte změny v Liberci nebo rozvoj dalších klubů?

Přál bych si, aby náš klub byl skromný a ambiciózní. Ale nechceme se srovnávat s někým marketingově. Chceme se soustředit sami na sebe.

Jde však být skromný a zároveň ambiciózní, když má řada klubů nové možnosti?

Sledujeme všechny aktivity ostatních klubů. Ale myslím, že naše cesta bude trošku jiná. Budeme otevřenější. Měli jsme schůzku s šéfem fanoušků, chceme rozvíjet péči o naše příznivce. Nechtěl bych nás srovnávat s jinými kluby, byť nezastírám, že některé jejich cesty jsou pro nás inspirací.

Realizační tým hlavního trenéra Davida Holoubka přicházel v zimě. Jak jste spokojený s plněním cílů, které jste si vytyčili?

Jeden z cílů bylo dostat se do předkola evropské soutěže, což se podařilo. Teď je strašně důležité na to navázat. Potřebujeme však zabrat v propojení akademie a áčka, čeká nás spousta práce. Nechal bych interně, co jsme si řekli.

Pozice Holoubka a jeho kolegů zůstává stejně pevná?

Vše se odehrává ve velkém fofru. S realizačním týmem diskutujeme, nastavili jsme si, jak budeme fungovat. Řekli jsme si cíle, bavili jsme o hře, o její bezpečnosti a zároveň atraktivitě. Celé áčko se teď musí soustředit čistě na sportovní výkon.

V Boleslavi se dlouhodobě deklarovalo, že chce sázet na mladé hráče, jenže ono se vše odvíjí od výsledků, že? Když nejsou, těžko zapracujete do áčka pět hráčů z akademie.

Ta diskuse není jednoduchá. Musíte najít co nejlepší fungování. S mládeží musíme pracovat, byť práce už bylo odvedeno hodně. Mladí hráči musejí vidět, že šance v áčku pro ně je.

Jako v případě devatenáctiletého stopera Tomáše Krále, který si během jara vydobyl místo v základní sestavě.

Přesně tak. To je super. V přípravě se dobře jeví Jan Buryán, Daniel Langhamer nebo Matyáš Vojta. Všichni si ale musejí šanci zasloužit, zkratka neexistuje.

Budete odolnější vůči odchodům?

Klíčové je, aby tu hráči chtěli být a bojovat za Boleslav. Když přijde dobrá nabídka a bude dávat smysl pro klub finančně a pro hráče z hlediska dalšího rozvoje, budeme o ní přemýšlet. Prodej hráčů je součástí bezpečné ekonomiky, musíme umět prodávat.

Vaším nejzajímavějším hráčem je zřejmě křídelník Vasil Kušej. Už vstřebal překotnou poslední sezonu?

Seděli jsme s ním. David Holoubek s ním taky mluví. Vasil je výborný hráč. Ví, jak v našem prostředí fungovat. Na nás všech je, abychom našli cestu, aby podával co nejlepší výkon. Teď je připravený i v hlavě stoprocentně nastavený odvádět co nejlepší výkony za Mladou Boleslav. Kdyby přišla nabídka, budeme ji určitě zvažovat.

Nabídky na něj nebo někoho jiného momentálně evidujete?

Na Vasila teď nic neřešíme. Ale máme nabídky na brankáře Matouše Trmala z Česka i ciziny.