Hlavní obsah

Nový majitel Liberce mi přijde trochu naivní, soudí Petržela

Před více než 30 lety přivedl Liberec do první ligy a u Nisy způsobil fotbalovou horečku, nyní Vlastimil Petržela sleduje na dálku z Vlašimi počínání Slovanu pod novým majitelem Ondřejem Kaniou. Úvod ligy ambiciózním Severočechům nevyšel, po 6. kole jsou devátí. „Hlavně to chce čas,“ zdůrazňuje Petržela, který v červenci oslavil 71. narozeniny.

Foto: Hynek Preisler, Sport.cz

Bývalý fotbalový trenér Vlastimil Petržela

Článek

Jak vnímáte současný Liberec?

Pustili se do něčeho nového, je tam nový majitel, dělají tam noví lidi. Ale asi si myslí, že to půjde hned. Nový majitel mi přijde trochu naivní, jestli si myslel, že to půjde okamžitě a budou hrát o titul. Samozřejmě takhle to nefunguje. Ale držím jim palce.

Mimochodem překvapilo vás, že Ludvík Karl, kterého dobře znáte, klub již prodal?

Ani ne, dělal to dost dlouho a ono je to hlavně finančně vyčerpávající. Nedivím se, že to prodal, taky už má nějaký věk. Možná byl rád, že se toho zbavil. (usměje se)

Liberec má nejmladší tým v lize, sází na rychlost. Tahle filozofie se zrovna vám musí zamlouvat, mám pravdu?

Jo, tohle je mi sympatický. I Radka (Kováče) mám rád a jako trenéra ho uznávám. Ubližují mu ale taková prohlášení, jak budou výborní. Ale nevím, třeba je to nový směr tohoto majitele… Mě s mladými hráči vždy bavilo dělat. Když jsem přišel do Ostravy a chtěli nakupovat, řekl jsem jim, ať mi místo toho dají pět dorostenců. V Rusku jsem udělal to samé. Vytáhl jsem deset mladých do dvacet let a hráli jsme o titul. Tahle práce mě bavila, ale je strašně těžké, aby mladí kluci byli v každém zápase favoritem.

Dostává to podle vás kouče Radoslava Kováče do nezáviděníhodné pozice, obzvlášť když nepatří k nejzkušenějším trenérům v lize?

Určitě, má mladé hráče, tvoří nový tým, který by měl nějak fungovat. Zkušený není, ale v každém případě je šikovný, což dokázal už v Pardubicích. Trochu ho znám, protože byl v Rusku, když jsem tam působil i já. Je bývalý výborný hráč a myslím, že z něj bude i šikovný trenér. Je mladý, a když jste mladý, tak si samozřejmě párkrát nabijete hubu. Anebo máte štěstí a všude se vám daří. Přál bych mu to, ale myslím si, že jednoduché to mít nebude. Oni ho dostali pod strašně velký tlak. Kdyby neříkali, jak jsou výborní a jak budou hrát do pěti let Ligu mistrů, tak by se Radkovi určitě lépe pracovalo.

Před sezonou Liberec posílil o jedenáct nových hráčů. Jak těžké je dát dohromady nový tým po tolika změnách? Takové situace jste jako trenér taky zažíval.

No jéžiš, ještě horší. A nemusím chodit ani daleko a zůstanu ve Vlašimi. Každý rok přišlo dvacet nových hráčů. Navíc šlo o hráče, kteří přišli ze Slavie a Sparty, z té hlavně, mladí dorostenci, o kterých nikdo nevěděl, jak budou vypadat. Pokaždé se utvořil nový tým. I na Baníku jsem začínal od nuly… Někdy to jde a někdy to nejde.

Foto: Fotobanka Profimedia

Trenér Vlastimil Petržela nechal v utkání Zenitu Petrohrad průchod emocím.

Kolik času to vyžaduje?

Ono záleží také na kvalitě hráčů a myslím, že Liberec zase nemá tak kvalitní hráče, aby mohl pomýšlet v lize na první tři místa. To sehrání jim ani moc nepomůže, aby hráli o tu špičku.

Co je v této situaci podle vás nejdůležitější?

Těch věcí je strašně moc, rozhoduje každá maličkost. Hlavně to chce ten čas. Mají to složitý v tom, že se na ně dost tlačí, a mladí kluci samozřejmě potřebují čas. Jednoduché to není. Důležité bude, aby vydrželi. Teď zažívají částečné neúspěchy a je potřeba, aby se s tím uměli vyrovnat. Na první tři asi kvalitu nemají, ale se zbytkem se popasovat můžou a je důležité s těmito týmy vyhrávat.

Teď však Liberec hostí Plzeň.

Myslím, že s ní teď ale mají šanci. Plzeň bude po poháru. Navíc jim odešel stoper (Hranáč). Budou se vracet ze Skotska a jedou do Liberce. Teď má Liberec obrovskou šanci porazit jednoho z té trojice. Mužstva po poháru mají vždy nějaké problémy. Trenér začne vymýšlet a stavět náhradníky, kteří v žádném případě nemohou nahradit klíčové hráče. O tom se teď zase přesvědčila Sparta proti Slovácku. Okamžitě nebyla konkurenceschopná, a to samé bude Plzeň. Liberec má obrovskou šanci, aby je porazil.

Související témata:
Vlastimil Petržela
  Plzeň - Olomouc zítra 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc