Hlavní obsah

Nový kouč Sparty bavil: Zase se ptáte na emoce. A letíte do Irska na vychlazené pivo?

Aktualizováno

Do místnosti vstoupil s rázným pozdravem: „Hello!“ Pak si kouč fotbalové Sparty Lars Friis sedl na špatnou židličku, než jej přesadil klubový mluvčí Ondřej Kasík. Byla to momentka, která symbolicky ilustrovala výkon obhájců titulu. V páteční ligové předehrávce zaváhali a s Pardubicemi prohrávali. Duel ale obrátili na 2:1.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Sparty Lars Friis při úvodním kole fotbalové ligy.

Článek

I proto měl trenérský nástupce krajana Briana Priskeho na pozápasové tiskovce rozvernější náladu. Friis si často po vyřčení dotazu vzal krátkou chvilku na rozmyšlenou a pak vystřihl originální odpovědi.

Při rozloučení s novináři se ještě otázal, zda letí se sparťany na úterní 2. předkolo Ligy mistrů proti Shamrock Rovers: „Letíte do Irska na dobré vychlazené pivo?“

Vy budete cestovat po vypracované výhře 2:1. Potěší takový výsledek a výkon víc než snadné body?

Vím, jak otázku myslíte. Kdyby to bylo 7:0 po prvním poločase, byl bych taky šťastný. Z průběhu a výsledku ale nejsem překvapený. Příprava byla složitá a kostrbatá. Není to o tom, že by hráči v ní nepracovali tvrdě. Šlo spíš o okolnosti a jak se do ní zapojovali později. Věděli jsme, že to bude těžké. Jsme ale klub, který žije z těžkých a velkých výher.

Jak jste utkání prožíval a pocítil jste po konci úlevu?

Je to moje třetí tisková konference a na všech se ptáte na mé emoce (usměje se). Bylo to fantastické. Určitě víte o nových pravidlech, kdo a jak může diskutovat s rozhodčími. I proto to bylo tišší utkání. Snažil jsem se soustředit a spolupracovat s mým realizačním týmem, protože ve třiceti sekundách musíte udělat rozhodnutí, které ovlivní zápas.

A ta úleva?

V určitém smyslu určitě přišla. Pochopte, v některých ohledech jsme my trenéři trochu šílenci. Chceme zápas vždy odehrát perfektně. Přejeme si, aby náš tým předvedl skvělé kombinace a dal deset gólů. Perfektní zápas ale nikdy neodehrajete. Ten dnešní považuju za perfektní, protože z něj máme tři body.

Sestřih zápasu Sparta–⁠⁠⁠⁠⁠⁠PardubiceVideo: LFA

Ve středu pole v základu hrál překvapivě Pavelka se Sadílkem, zatímco Solbakken do hry ani nezasáhl. Vysvětlíte?

Už ve středu jsem říkal, že složení sestavy je skládačka. Musíte vše zvažovat, dostávat hráče zpět do formy po návratu z národních týmů a uvažovat, jak tam trénovali. Pavlas a Sadílek byli úžasní v přípravě. Pro mě to bylo jasné, že to dohromady zvládnou. Věděli jsme, že může naskočit do zápasu i Laci. Věděli jsme také, že chceme udělat čtyři střídání a rozložit zátěž. Dal bych rád do hry i Markuse, ale měli jsme celkem jen pět střídání. Nemyslím také, že byl v porovnání s ostatními stejně připravený. Přemýšlíte navíc dva zápasy dopředu a musíte rozložit síly.

A zhodnotíte výkony obou středopolařů?

Viděli jsme, že jsme velkou část prvního poločasu dominovali. Nekontroloval jsem přesné počty střel, ale víc jsme drželi míč. Zápas byl vyčerpávající a u soupeře se to postupně projevovalo. Oba byli součástí flow zápasu, Sadílek je navíc běžec. Měli jsme jen pár problémů v součinnosti, Pavelka občas neměl potřebnou podporu. Oba hráči připravili snadnější půdu pro Qazima, který je kreativnější.

Jako náhradník zasáhl do hry i kosovský novic Krasniqi. Budete jej chválit, nebo kárat za dvě zahozené tutovky?

Jsem typ kouče, který si bere ze zápasu to nejlepší, ale neznamená to, že nehledí na negativa. Ermal si vytvořil dvě šance, a kdyby je využil, byl by králem Prahy. Ani jedno rozhodnutí ale nevyřešil dobře. Je to ale mladý muž. Přišel na plnou Letnou, snažil se udělat dojem a chápu, jak se chopil šancí. Jen potřebujeme, aby se při nich zlepšil. Nebudu mu to vyčítat, ale musí se poučit. Je třeba vidět, jak se do šancí dostal, což je nejsložitější část akce. A ve finále to nejsnadnější se mu nepovedlo.