Hlavní obsah

Novinka v lize: místo boje o Evropu dostane vítěz miliony

Aktualizováno

Ze sedmého nebo desátého místa po základní části fotbalové ligy se už nikdo nebude moct dostat do evropských pohárů. Ligové grémium si na čtvrtečním zasedání odsouhlasilo, že se zápas o Evropu zruší. V něm hrál tým, který skončil po nadstavbě na posledním místě zajišťující postup do evropských pohárů, a vítěz prostřední skupiny. V ní se od nového ročníku Chance ligy bude hrát o finanční prémii.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Daniel Mareček z Mladé Boleslavi.

Článek

Výše oné prémie? Vítěz prostřední skupiny dostane tři miliony korun, poražený finalista dva miliony. Pohárové místenky si rozdělí tedy jen účastníci skupiny o titul a vítěz MOL Cupu.

Utkání o Evropu hostil tým ze skupiny o titul. V uplynulé sezoně to byla Mladá Boleslav, která doma nakonec porazila Hradec Králové a zajistila si místo ve druhém předkole Konferenční ligy. Kritice bývala podrobena možnost účasti v pohárech pro tým, který skončí třeba i ve druhé polovině tabulky.

„Při zavedení nadstavby jsme měli celkem jasno, jak bude vypadat skupina o titul i o udržení. Na tom byla shoda, náboj v nich je jasný. V prostřední skupině jsme hledali náplň a atraktivitu, tu boj o Evropu nabízel. Na vyhodnocení byl potřeba čas. Nesly se myšlenky, že někdo spekuluje, jestli je výhodnější skončit sedmý než pátý nebo šestý. Musím říct, že i já tyto úvahy zaslechl,“ podotkl dosluhující šéf LFA Dušan Svoboda, který v jejím vedení dál zůstane.

„Silným argumentem bylo, že nějaký tým jede pětatřicet kol na dřeň, skončí pátý a pak o pozici v Evropě může v jednom zápase přijít. Převážil názor, že je lepší tohle nahradit finanční motivací. Osobně bych to utkání nechal hrát, ale respektuji a uznávám argumenty, které byly předloženy,“ dodal Svoboda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.