Hlavní obsah

Nezmar versus Trpišovský. Jak vztah úspěšných kolegů postupně ochladl

Dlouho byli nerozlučnými kolegy. Začali v Liberci, pokračovali spolu ve Slavii. Ovšem před čtyřmi lety se cesty sportovního ředitele Jana Nezmara a kouče Jindřicha Trpišovského rozešly. „Rozdělil nás způsob práce,“ vysvětloval Nezmar před časem. Nyní se poprvé potkají jako soupeři. Trpišovského Slavia hraje v Liberci, jehož je Nezmar architektem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slavie Praha Jan Nezmar, trenér Jindřich Trpišovský a vedoucí mužstva Stanislav Vlček během přípravného utkání s Ústím nad Labem

Článek

Jejich vztah začal až téměř pohádkově. Když v roce 2015 na lavičce Liberce po zisku domácího poháru překvapivě skončil David Vavruška, Jan Nezmar coby jeho sportovní ředitel hledal jeho nástupce. Ve hře byl do té doby téměř neznámý kouč druholigového Žižkova Jindřich Trpišovský a o dva roky starší Martin Svědík. Minulý majitel Slovanu Ludvík Karl si vybral prvního. Na doporučení Nezmara, který jeho práci jezdil na Viktorku tajně sledovat.

„Jezdil jsem na tréninky, stál schovaný za stromem a pozoroval Jindrovu práci. Při zápasech jsem seděl tajně s kšiltovkou zaraženou až pod čelo za střídačkou a pozoroval a poslouchal, jaké trenér uděluje hráčům pokyny. Poznal jsem, že náš pohled na fotbal je stejný,“ vzpomínal Nezmar v knize Totální sezona.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský sleduje zápas 2. kola mezi Libercem a Olomoucí.

Trpišovský s Nezmarem si sedli. Ladící tandem začal téměř okamžitě sbírat úspěchy. V Evropské lize se Liberec prokousal přes Split až do základní skupiny, kde narazil třeba na Marseille. Mimochodem právě proti Olympique byl stadion U Nisy naposledy vyprodán. Hned v první sezoně Trpišovský dovedl Slovan až na třetí místo.

Na jaře pak po trenérské kometě zatoužila Plzeň. Kouč se však rozhodl prodloužit smlouvu se Slovanem. „Položil jsem si otázku, proč bych odcházel, když tady mám takového sportovního ředitele (Jan Nezmar), kterému hodně věřím,“ prohlásil. Nezmar tehdy zase připustil, že pokud by kouče neudržel, složil by funkci.

Když se pak v příštím roce na podzim Nezmar stal sportovním ředitelem Slavie, ihned podle očekávání do Edenu přivedl i Trpišovského realizační tým. „Do Slavie zamířil z Liberce jako sportovní ředitel Jan Nezmar, což byl důležitý faktor. Právě on mě přivedl pod Ještěd, takže jsem si říkal, že pokud jsme s Nezmičem přišli, měli bychom s ním i odejít,“ prohlásil tehdy 41letý kouč na startu zimní přípravy sešívaných.

Začala úspěšná éra Slavie, lize kralovala. Nezmar však jako sportovní ředitel začínal být čím dál více nespokojený. „Pro mě je zásadním pojmem efektivita a já už jsem pak měl pocit, že jsme málo efektivní a že na úspěch vynakládáme hrozně moc peněz,“ vysvětlil nedávno v podcastu KBZ.

Nezmar několikrát uvažoval o odchodu ze Slavie. „Tím největším přáním je, aby v Edenu zůstal Honza Nezmar. Svoje fungování bez něj si neumím představit. Ale nedokážu si představit ani fungování Slavie bez Honzy Nezmara. Jeho záběr je obrovský. Myslím, že pro běžné fanoušky naprosto nepředstavitelný,“ přál si Trpišovský do nového roku 2020.

Perfektní zpráva pro celou Slavii, raduje se ze setrvání Jana Nezmara trenér Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz

Tužba se mu nevyplnila. Nezmar ve Slavii k poslednímu srpnu skončil. „Slavia je jiná, než když jsem do ní na podzim 2017 přicházel. V průběhu času to zkrátka přestalo ladit a nakonec jsme to vyhodnotili tak, že nemá cenu se vzájemně trápit. V osobním životě i v byznyse se to tak prostě občas stává. Ale fakt, že vidím tu cestu trochu jinak, podle mě na našem vztahu nic nemění. Osobně si myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Jen mě v tomhle kontextu mrzí, že jsme se nerozešli už v zimě, protože tak vznikl zbytečný prostor k různým spekulacím. Všechno pak neběželo tak, jak mělo. A ve finále to možná nasypalo trochu písku do soukolí osobních vztahů…,“ vysvětloval tehdy člen Klubu ligových kanonýrů, proč sešívanou značku opustil.

Oním pískem měly být i okolnosti ohledně nové lukrativní smlouvy, kterou Trpišovský zrovna v té době v Edenu podepsal. Její podmínky tehdy unikly na veřejnost a nebylo jasné jak…

„Od té doby, co jsem ve Slavii skončil, jsem s nimi (realizačním týmem Slavie) vlastně nemluvil. Mrzí mě to, ušli jsme spolu kus cesty, ale v nějaký moment jsme se rozešli. Rozdělil nás způsob práce. Potřebu navázat kontakt jsem úplně necítil, protože se ke mně nesly hlasy, že jsou na mě naštvaní, a já jsem vnitřně neměl pocit, že by k tomu měli mít důvod. Ale tak to prostě někdy je,“ řekl Nezmar letos v červenci. Dnes večer se „jejich“ týmy od rozdělení poprvé střetnou. A pravděpodobně bude U Nisy opět po devíti letech vyprodáno.