Hlavní obsah

Nezdržovali, ale ztratili body. Trenér zůstal u své filozofie a udělal dobře, tvrdí expert

Byla to další krutá rána v nastavení, druhý nezvládnutý závěr důležitého utkání v boji o záchranu. Trenér fotbalistů Karviné Marek Bielan po nedělním střetnutí se Zlínem litoval, že v posledních hru více nepřerušil. Dával sobě za vinu, že Zlín v 93. minutě srovnal zásluhou parádní trefy Lukáše Bartošáka na konečných 2:2. Je ale správné, aby kouč litoval, že záměrně nezdržoval?

Trenér neuhne z filozofie, nováček ale může zase sletět z ligy. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

„Je mi těžko. Je to druhý zápas za sebou, který v nastavení ztratíme. Ale nebudu se za nic schovávat. Beru to na sebe. Kdybych v nastaveném čase sáhl ke střídání Boháče nebo Mosese, tak hru rozkouskujeme a ke gólové situaci vůbec nemuselo dojít,“ smutnil Bielan po duelu, v němž jeho svěřenci vedli o poločase 2:0. Navíc v prvním kole nadstavby dvěma inkasovanými brankami přišli o body na hřišti Jablonce.

Bývalý reprezentant Jan Rajnoch ale na tom, že Bielan nesáhl k taktickému zdržování, nevidí nic moc špatného. „Co když to není trenérova filozofie? Správné rozhodnutí. Dobře, tak dostali gól, ale mně by se nelíbilo, kdyby střídal hráče každou půlminutu. Samozřejmě bojuje se o hodně, neustoupil však od své filozofie a nevěřím, že by to třeba v dalším kole udělal jinak,“ říká Rajnoch v pořadu Přímák na Sport.cz.

Jak Bielan naznačil, měl ještě možnost hru přerušit. V utkání totiž střídal jen třikrát ve dvou oknech.

Karviná tak vytěžila ze dvou dobře rozehraných duelů jediný bod a v boji o záchranu si moc nepomohla. Tři kola před koncem má ligový nováček na předposledním místě stejně bodů jako poslední Zlín a jeden bod méně než čtrnácté České Budějovice. Nejhorší celek padá rovnou, další dva čeká baráž.

Podle Rajnocha mohou Karvinou po nedělním střetnutí mrzet ještě jiné věci. „I když dostali na 1:2, pořád hráli v klidu a měli zápas ve svých rukou. Chyba je, že nedotáhli mnoho slibných akcí, kdy klidně mohli odskočit znovu do dvoubrankového vedení. V závěrečném tlaku se pak může stát cokoliv.“

Bielan, jenž poprvé v trenérské kariéře vede prvoligové mužstvo, se svým výrokem, kdy nezvládnuté poslední minuty vztáhl na svou osobu, možná snažil ochránit zbytek týmu.

„Bylo to emoční vyjádření. Nemyslím, že by přemýšlel, že musí pomoci klukům. Bielan je tak charakterově nastavený, že to vzal na sebe. Ale určitě dobrý tah,“ komentuje Rajnoch.

Karvinou čeká další ostrá zkouška už ve čtvrtek v rámci vloženého 3. kola nadstavby. Představí se v ďolíčku na půdě již jistě zachráněných Bohemians. Zda bude tento fakt hrát roli, ukáže až samotný duel. Jisté však je, že Karviná body nutně potřebuje.