Hlavní obsah

Není snadné zvládnout ligu i poháry. Musíme posílit, zdůrazňuje stoper Baníku Frydrych

S kapitánskou páskou dovedl stoper Michal Frydrych fotbalový Baník v závěrečném kole nadstavby k nejvyššímu vítězství v sezoně nad Slováckem 6:0, kterým si Ostravané po dlouhých čtrnácti letech vybojovali právo v příští fotbalové sezoně zahrát nejméně předkolo Konferenční ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michal Frydrych po zápase, v němž dal parádní gól, jediný za ostravský Baník v tomto utkání.

Článek

„Věděli jsme, že to je na nás trochu naložené. Že jsme to mohli těmi domácími zápasy uklidnit už během sezony. Tak jsme se snažili zmobilizovat na ten poslední zápas, abychom lidem doručili, co si zaslouží za to, jak nás podporovali. Jsme rádi, že jsme to zvládli a udělali si ten zápas jednodušší už od začátku,“ vykládal Frydrych po utkání v němž Baník vyrovnal rekordní ligové vítězství v české nejvyšší soutěži (30. dubna 2006 porazil 6:0 Plzeň).

Fandové byli po mnoha smutných letech, kdy museli skousnout i sestup do druhé ligy (v sezoně 2015/2016) z konečného 4. místa v lize a návratu do evropských soutěží u vytržení. Po zápase vtrhli na plochu a chtěli slavit přímo s hráči. „Jak pro nás, tak pro ně je skvělé, že si zase mohli užít nějakou radost. Je to teď takové vyvrcholení sezony, užijeme si to. Ale je to čtvrté místo, není to ani žádná medaile. Před námi je spousta práce, není to nic, co bychom měli úplně oslavovat,“ mírnil emoce zkušený fotbalista.

Konfrontace s evropskými soupeři čeká Baníkovce v létě (první utkání 25. července). Po dlouhých čtrnácti letech, což 34letý rodák z Hustopečí nad Bečvou jako jediný z aktivních hráčů v týmu pamatuje. V sezoně 2010/2011 byl při postupu přes Tbilisi ve 2. předkole Evropské ligy přímo na hřišti (6:0 a 0:0). Nejvíce zážitků s evropským fotbalem ale Frydrych posbíral se Slavií, v jejímž dresu v letech 2015 až 2020 nastoupil ke dvaceti utkáním v evropských soutěžích a vstřelil jednu branku (proti Borisovu).

„Není úplně jednoduché být nachystaný na ligu i na poháry. Je před námi hodně práce. I před vedením, abychom měli co nejsilnější tým a dokázali začátek sezony ve dvou soutěžích zvládnout co nejlépe. Protože se stává, že se kluby soustředí na pohár a liga jim trošku ujede. Takže se musíme připravit a nic nepodcenit,“ upozornil Frydrych.

Čtyřnásobný český reprezentant má v Baníku smlouvu ještě pro nadcházející sezonu. A zdůraznil, že by v ní rád v mateřském klubu hrál důležitější roli než v té právě končící. „Určitě se sezonou spokojený nejsem. Čekal jsem trošku něco jiného. Byl jsem po zranění připravený dobře, a vždycky když jsem dostal šanci hrát, tak jsem se snažil potvrdit, že bych na tom hřišti měl být, že tam patřím. Přesto ale dostávali šanci jiní kluci. Myslím, že v těch posledních zápasech mi to ale vyšlo,“ svěřoval se trojnásobný český šampion se Slavií (2017, 2018 a 2020).

K úvodnímu tréninku před novou sezonou (liga začíná o víkendu 20. a 21. července) se Baníkovci sejdou v pondělí 17. června. „Měli jsme tréninkové plány i na tento týden, kdyby to poslední utkání nedopadlo a museli jsme hrát ještě v pátek. To odpadlo, takže jsou před námi nějaké tři volné týdny. Užijeme si úspěch, uvolníme se, ale pak nás čeká těžká práce,“ zdůraznil Frydrych. Los 2. předkola Konferenční ligy je 19. června, termíny zápasů jsou stanoveny na 25. července a 1. srpna.