Hlavní obsah

Nejlepší špílmachr. Občas hraje jako blázen, přesto Hlavatý v Liberci zazářil

Svůj bývalý klub z Pardubic naposledy sestřelil dvěma góly, ale v úvodu ligy liberecký tahoun Michal Hlavatý šance především vytvářel. Jako první v sezoně získal ocenění Chance playmaker, které bude Ligová fotbalová asociace (LFA) pravidelně po pěti kolech udělovat hráčům s nejlepší bilancí očekávaných asistencí.

Sestřih zápasu Liberec–PardubiceVideo: LFA

Článek

Liberec vykoupil před sezonou Michala Hlavatého za více než dvacet milionů korun z Pardubic, kde byl špílmachrem, a této role se 26letý záložník zhostil na výbornou i po přesunu na sever.

Dokazuje to statistika xA, která měří pravděpodobnost, že dokončená přihrávka povede ke gólové asistenci. V úvahu bere několik faktorů včetně typu, délky či přesného cíle přihrávky. Za prvních pět kol nasbíral Hlavatý 1,5 xA. Nejvíce z celé ligy. Druhý nejlepší je s hodnotou 1,46 Filip Zorvan z Olomouce.

Je tak jasné, že soupeři si Hlavatého hledí více než v minulosti. „Osobního bránění je tam daleko více než bývávalo v minulosti. O tom jsme se bavili s trenérem minulou sezonu, že je potřeba si na to zvyknout, nebýt z toho frustrovaný a brát to tak, že člověk tím zase odkrývá prostor pro jiné. Není důležité, aby zářil zrovna on, ale aby co nejvíce pomohl týmu. Ale to samé platí pro další menší kreativnější hráče jako Tupta, Frýdek, Višínský,“ řekl Hlavatý po poslední výhře 3:0 nad Pardubicemi, které sestřelil dvěma góly a pomýšlel i na hattrick.

„Ale takové výkony musí podávat pravidelněji, nemůže to být jen každý třetí zápas. Předtím v Teplicích byl strašně slabý. Ale nejen Míša, ale celý tým hlavně v prvním poločase brutálně propadl. Dělali jsme obrovské chyby, jako by se nám nemohlo nic stát,“ řekl k Hlavatého výkonu na Stínadlech kouč Liberce Radoslav Kováč.

Sestřih zápasu Teplice–LiberecVideo: LFA

„Výkon byl prostě celkově špatný. Když se nedaří, musíte hrát jednodušeji, což já v sobě ještě úplně nemám, hraju pořád jako blázen a občas mi to trenér vyčítá. V tomhle musím být soustředěnější,“ uvědomuje si Hlavatý.

Za pět kol má Hlavatý na kontě dva vstřelené góly a dvě asistence. Celkem rozdal 184 přihrávek s úspěšností 78,3 procenta. Následujících pět kol tak bude na rukávu nosit speciální logo pro Chance playmakera.

„Hráči, kteří vynikají kreativitou, smyslem pro detail a vizí pro přihrávku, jsou pro fanoušky jedním z hlavních důvodů, proč na stadiony chodí. Proto jsme se s generálním partnerem, společností Chance rozhodli jejich výkony ocenit. Vsadili jsme na statistiku xA, která nejlépe zdůrazňuje um těchto hráčů a zároveň jde ruku v ruce s moderním směřováním fotbalu,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

LFA rovněž ocenila gólmana s nejméně obdrženými góly ze druhé ligy titulem Chance keeper. Jeho prvním držitelem se stal Stanislav Dostál ze Zlína, jenž neinkasoval ani jednou.