Hlavní obsah

Nejhorší Kováčův zápas. Nedokážu si to vysvětlit, zklamali jsme na celé čáře, hořekoval

Jako hráč zažil liberecký kouč Radoslav Kováč tři podještědská derby a všechna vyhrál s celkovým skóre 6:0. Coby trenér však svůj první zápas na lavičce Slovanu proti Jablonci prohrál debaklem 0:5. „Jako hráč bych to nedopustil, bohužel jsem to dopustil jako trenér,“ hlesl.

Sestřih zápasu Liberec–JablonecVideo: LFA

Článek

Ještě dlouho po zápase tomu nemohl uvěřit. Jeho tým doma s Jabloncem zcela propadl. „Je to facka pro celý Liberec. V derby prohrát můžete, ale určitě ne takovým způsobem. Nedokážu si to vysvětlit. Jsem hlavní trenér, jde to za mnou. Já chystám tým na zápas, ale teď je cokoli říkat zbytečné… Hrozně moc mě to mrzí. Ztratili jsme důvěru lidí a musíme ji získat zpátky. Samozřejmě to bude strašně složité, těžké a dlouhé,“ vyprávěl zklamaně po nejpotupnější prohře v prvoligové historii trojnásobného mistra české ligy.

„V mé krátké trenérské kariéře je to určitě nejhorší zápas, jaký se mohl stát. Ještě v derby s Jabloncem. Jsme na nějaké cestě, ale všechno jsme zbořili. Je to direkt,“ přiznal Kováč, který u Nisy po minulé sezoně nahradil Luboše Kozla s velkým očekáváním, jenže zatím z deseti zápasů porazil jen Karvinou, Pardubice a Duklu.

Demolice Liberce začala vlastním gólem Ševínského v prvním poločase. „Ale není možné, že dostanete gól a takhle se položíte. Jediný hráč, kterému bych chtěl dát obrovský kredit, je Kayondo. Jediný by tam nechal život. Je vidět, že je z těžkých poměrů a strašně si váží toho, že tady může vůbec být. Sprintoval, snažil se, bojoval. Měl na sebe Kanakimanu a jako jediný se na sebe může podívat do zrcadla, protože udělal maximum. Někdy dostanete gól jako první, jenže pak jsem u nás viděl strach. Varováním byl už druhý gól, který ještě kvůli ofsajdu neplatil. Říkali jsme si, že jsme měli štěstí a musí nám to vlít krev do žil, že do druhého poločasu musíme nastoupit v úplně jiném rozpoložení, ale výkony byly až trapné. Zklamali jsme na celé čáře,“ uznal.

„Možná je chyba ve mně, protože jsem se rozhodoval, jestli dát do základu Mikulu nebo zůstat u hry s Purzitidisem kvůli rozehrávce na levou nohu. Ale vidíte, že derby je spíš o srdíčku, a už teď vím, že bylo chybou, že jsem tam Mikyho nedal. Udělal jsem taky blbost, ale chtěl jsem zůstat u herních principů a špatně jsem si to vyhodnotil,“ kál se 44letý Kováč, jehož tým navíc posledních dvacet minut hrál bez vyloučeného Frýdka po faulu na Martince.

„Byli jsme agresivní až za stavu 0:4. Ten zákrok nic neřešil. Obrovská hloupost, sám se vyřadil. Podle mě dostane trest na čtyři až pět zápasů. Tentokrát se nebylo vůbec čeho chytit. Zkoušeli jsme v poločase změnit systém na 3–5–2, protože jsem viděl, že si obrana moc nevěří na rychlost Kanakimany. Chtěli jsme mít dobré vzdálenosti, ale najednou jsme byli roztažení na šedesáti metrech, což se nám nestalo ani jednou, co jsme tady… Nefungovalo vůbec nic,“ hodnotil to Kováč.

Jablonec dokázal skvěle uhlídat špílmachra Liberce Michala Hlavatého. „Smutné je, že když nehraje Míša, tak nehraje nikdo. To je zarážející… Nechci teď jmenovitě kritizovat hráče, ale třeba od Tupty nebo Ghaliho potřebujeme víc. Do ofenzivy jde o stěžejní hráče,“ poznamenal Kováč, jenž po pauze ze hřiště stáhl dvougólového střelce z minulého zápasu na Dukle Letenaye.

„Lety dostal do žeber, bylo mu zle. Celkově jsme jako tým po prvním gólu úplně vypadli z organizace, ze všeho. Zkoušeli jsme motory ještě nakopnout, ale byl to zmar. Nešlo to. Po třetím gólu jsem na nás viděl bojácnost, rozehrávali jsme a už nikdo nechtěl míč. Viděli jsme, že kluci jsou úplně zboření, nabídka úplně chyběla. Už jsem vystřídal i Míšu Hlavatého, protože jsem chtěl ukončit jeho trápení. Beran s ním běhal všude, navíc dokázal podpořit i ofenzivu. Jablonec podal skvělý výkon. Tohle jsme absolutně neočekávali a strašně těžko se mi to hodnotí. Je to těžký direkt. Pro celý náš projekt, pro lidi, důvěra je prostě v pr…,“ uzavřel Kováč. Liberec čeká tuhá reprezentační pauza.

  1 : 0 Plzeň - Pardubice 1 : 0 59. min Živě
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Olomouc - Bohemians dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  Ml. Boleslav - Ostrava dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta