Hlavní obsah

Nebyl míč mimo hřiště? Gól na Spartě rozluštila kalibrovaná čára

Jsou to jen kdyby, ale nebýt zásahu Lukáše Haraslína na 2:1, vyrovnávací gól Liberce v utkání na Spartě ze sobotního duelu fotbalové Chance ligy by patrně hodně rezonoval a vyvolával vášnivé debaty. Opustil už míč hřiště, nebo byl alespoň částí nad čárou? Sudím měla v rozhodování pomoci i kalibrovaná čára.

Video: LFA

Článek
Fotogalerie

Sparta vedla, jenže po úvodním tlaku se hra relativně vyrovnala a po změně stran přišel trest. Liberecký Dominik Preisler zahrával standardní situaci z hloubi pole a poslal dlouhý pas křížem přes pokutové území.

Tam se, i díky cloně Qëndrima Zyby, ocitl sám stoper Denis Halinský a míč vrátil zpátky pod sebe. Balon se s přispěním lehké teče domácího kapitána Filipa Panáka dostal k Mariosi Purzitidisovi a ten překonal Petera Vindahla.

Každému na stadionu i u televize bylo zřejmě, že trefa se bude ještě přezkoumávat. Halinský totiž přihrával v momentě, kdy byl míč minimálně na čáře. Nebo už dokonce za ní?

„Já ho viděl na čáře, ale nevím, jestli polovinou, nebo trochu víc,“ líčil Purzitidis.

Spojení hlavního sudího Dominika Starého a kolegů u videa trvalo několik minut. Dle obrázků, které běžely v přímém přenosu, bylo velmi těžké rozhodnout. Možná až nereálné.

Každopádně Starý nakonec gól na 1:1 uznal. Opravdu balon hřiště neopustil? Nebo VAR neměl záběry, ze kterých by jednoznačně vyvrátil verdikt z hrací plochy? Takové otázky se v hlavě honily nejednomu divákovi.

Foto: Repro O2TV

Rozhodčí prý použili při určení, zda byl míč za brankovou čarou, kalibrovanou čáru. Gól Liberce na Spartě tak platil.

V pozápasovém studiu O2 TV se pak objevila informace, že sudí i videa použili technologii kalibrované čáry podobně jako u určování ofsajdů. A na základě toho bylo rozhodnuto o regulérnosti branky.

„VAR rozhodl a já byl šťastný. Hali mi říkal, že to byl možná aut. Ale asi nevidí dobře,“ usmíval se Purzitidis. Ani jeho gól přesto Liberci na body na Letné nestačil, o výhře Sparty 2:1 rozhodl v 79. minutě střídající Lukáš Haraslín.

  Bohemians - Ml. Boleslav dnes 13 : 00
20241020T13 : 00:00+0200
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians
Ml. Boleslav
  Slovácko - Teplice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Slovácko vs. Teplice
Slovácko vs. Teplice
Slovácko
Teplice
  Karviná - Č. Budějovice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná
Č. Budějovice
  Jablonec - Slavia dnes 18 : 30
20241020T18 : 30:00+0200
Jablonec vs. Slavia
Jablonec vs. Slavia
Jablonec
Slavia