Hlavní obsah

Stojí více než většina kádrů v lize. I nejdražší hráč si ale dokáže vybrat horší den

Aktualizováno

Nechybělo moc a stoper 21letý Martin Vitík již nějaký ten týden nepobíhal po českých trávnících. Zájem o sparťanský klenot byl v létě enormní. Mladý stoper nakonec na Letné ještě setrval a v pátek obhájil dle metriky serveru Transfermarkt pozici nejhodnotnějšího hráče Chance ligy. A ten samý den zažil ze své pohledu možná jedno z nejhorších utkání v kariéře.

Martin Vitík ze Sparty a jeho momenty v utkání 10. Chance ligyVideo: LFA

Článek

Z Vitíka roste stále větší lídr a to nejen na Letné. Jen vzpomeňme na nedávný duel národního týmu v Gruzii, kdy se nejeden fanoušek a expert divil, proč rodák z Berouna nefiguruje v základní sestavě.

Nabídky na něj v minulých měsících létaly z bundesligy nebo Serie A. Mluvilo se o částkách kolem 10 až 12 milionů eur, což je méně, než po nové aktualizaci udává Transfermarkt. Podle něj má Vitík momentálně hodnotu 15 milionů eur, v přepočtu přes 377 milionů korun.

S trochou nadsázky uveďme, že je to víc než hodnota kádrů všech týmů Chance ligy kromě pražských S, Plzně a Baníku. Pokud se budeme držet dat stejného webu, na tuzemských trávnících hráče s vyšší cenovkou aktuálně nenajdeme.

27-09-2024-H-ACS-OLOVideo: LFA

„Odmala chci hrát v top pěti soutěžích. Mám nějaké sny, ale není to v mých rukou. Mám ale názor, který jsem sdělil vedení,“ pravil Vitík po postupu do základní fáze Ligy mistrů přes Malmö. Dodal, že vše rozsekne jeho přítomnost na víkendovém utkání v Hradci. Zůstal.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martin Vitík se raduje z branky

A stává se z něj stále důležitější člen sparťanské sestavy nejen směrem dozadu. Lepí mu to i v šestnáctce soupeře. Vždyť tuto sezonu se v lize prosadil už třikrát, čímž se ze stoperů může pochlubit jen hradecký Filip Čihák. Většinou využívá svého důrazu a výšky při útočných standardních situacích.

„Zní to dobře a jsem rád, že mi to tam padá, že se dostávám do šancí. Cítím se sebevědomě a silně, potenciál je ještě větší,“ pravil minulý víkend po výhře 2:0 v Českých Budějovicích, kde hlavičkou otevřel skóre. Celkem vsítil v lize v kariéře devět branek, z toho hned osm na hřišti soupeřů. „Je to pro mě záhada, ale je mi to jedno. Hlavně když pomůžu týmu,“ dodal.

Sestřih zápasu České Budějovice - SpartaVideo: LFA

Ale samozřejmě se najdou zápasy, které vám úplně nevyjdou. Vitík ho zažil v pátek doma proti Olomouci. Většinu duelu působil tradičně jistě, předvedl několik ofenzivních průniků, dokázal dobře vyvážet balony. Jenže pak nastaly dvě nepovedené situace, z nichž Hanáci skórovali.

Nejprve v 68. minutě podskočil centr Zorvana. Následně se míč odrazil od Mikulenky zase do Vitíka a nakonec ke skórujícímu Muritalovi. Uplynulo deset minut a mladý sparťanský stoper takzvaně „zadrbal“ balon na polovině takovým způsobem, že vyslal hráče Sigmy do brejku.

Nakonec z toho byl druhý gól, který tentokrát vsítil Fiala. U třetí branky hostí si pak neodpustil hrubku Jaroslav Zelený. Stopeři Sparty si zkrátka nevybrali nejlepší den, což ale neznamená, že by se měla jejich pozice v týmu nějak rapidně změnit.

„Nemyslím, že výběr další sestavy bude složitý. Pokud upozorňujete na hráče, kteří chybovali, nesouhlasím s tímhle pohledem. Nepanikaříme po porážce,“ říkal trenér Sparty Lars Friis.

„Máme vlastní styl a v hlavě už i plán, jak budeme hrát ve úterý na Stuttgartu v Lize mistrů. Pokračujeme v práci, kterou děláme. Porážky jsou součást fotbalu. Chápu, že tady sedíme s nepříjemnými pocity, a je v pořádku, že se ptáte na takové otázky.“

  2 : 0 Jablonec - Hradec Králové 2 : 0 dohráno
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové
  2 : 1 Slovácko - Karviná 2 : 1 dohráno
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  0 : 1 Pardubice - Teplice 0 : 1 dohráno
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  1 : 4 Dukla - Liberec 1 : 4 dohráno
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Ostrava - Č. Budějovice dnes 13 : 00
20240929T13 : 00:00+0200
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava vs. Č. Budějovice
Ostrava
Č. Budějovice
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 30
20240929T15 : 30:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Bohemians - Slavia dnes 18 : 30
20240929T18 : 30:00+0200
Bohemians vs. Slavia
Bohemians vs. Slavia
Bohemians
Slavia