Hlavní obsah

Najdi 3000 rozdílů. Kania vyhlásil boj proti falšování návštěvnosti, opřel se do Boleslavi

Majitel Liberce Ondřej Kania volá po transparentnosti v hlášení návštěv v první lize. Po druhém kole zpochybnil oficiální počet diváků 3373 na duelu Mladé Boleslavi se Slováckem. „Dokud tohle bude normální, tak naše reálná dnešní návštěva 3640 bude samozřejmě na první pohled směšná,“ napsal na sociální síti X. Středočeský klub na jeho slova reaguje.

Foto: Vít Černý, ČTK

Nový vzhled libereckých tribun

Článek

Už před prvním domácím zápasem Liberce v nové sezoně proti Olomouci Kania slíbil, že jeho klub nebude nadhodnocovat počet diváků z důvodu větší atraktivity pro partnery a sponzory.

„Jak bude Slovan v této sezóně vykazovat a komunikovat návštěvnost? Maximálně transparentně. Bylo a je zvykem, nejen u Slovanu, oficiálně vykazovat návštěvy, které často i zásadně neodpovídají realitě,“ napsal v pátek na sociální síti X, kde obvinil minulé vedení Liberce z upravování počtu diváků na zápasech.

„Například v uplynulé sezoně měl Slovan oficiálně vykázanou průměrnou návštěvnost 3 092 diváků. Ve skutečnosti byla průměrná návštěva pravděpodobně lehce pod 2000 lidí. Od této sezony budeme vykazovat číslo, které bude odpovídat reálnému počtu průchodů + 10% koeficient z různých důvodů, které způsobují, že turnikety nezachytí reálně všechny návštěvníky,“ slíbil šéf modrobílého klubu s tím, že pod Ještědem v nové sezoně cílí na průměrnou návštěvnost u Nisy blížící se 4000 fanoušků.

Liberec pak na prvním duelu s Olomoucí ohlásil 3640 diváků. „Kdokoliv si myslí, že je tohle tristní návštěvnost, tak si zvykl, že většinou kluby čísla návštěvnosti falšují. My zveřejňujeme realitu. Dnes byla návštěva dvojnásobná oproti loňsku, a to jsme nerozdávali lístky zdarma. Kdybychom zveřejnili 6000, většina lidí by tomu věřila,“ reagoval Kania na údiv některých fanoušků, podle kterých muselo být fanoušků na zápase se Sigmou více.

Hlavní část Severní tribuny s kapacitou 2574 fanoušků byla téměř plná. Je pravda, že když Slovan v minulé sezoně ohlásil návštěvu přes tři tisíce fanoušků, rozhodně na tomto ochozu bylo k vidění více prázdných sedaček…

„Fanoušci byli skvělí. Doufáme a věříme, že budou chodit a podporovat nás dál, musím říct, že atmosféra byla fakt skvělá,“ popsal nováček v libereckém kádru Josef Koželuh atmosféru na prvním duelu, ve kterém Liberec se Sigmou remizoval 1:1.

V neděli večer se pak Kania opřel do Mladé Boleslavi, která vykázala návštěvu 3373 platících diváků. „Dokud tohle bude normální, tak naše REÁLNÁ dnešní návštěva 3640 bude samozřejmě na první pohled směšná,“ napsal Kania na sociální síti X a později připojil i příspěvek s pobídkou „Najdi 3000 rozdílů“, kde byla fotka zaplněné liberecké Severní tribuny a poloprázdné mladoboleslavské východní tribuny stojící naproti té hlavní.

„Máme turnikety, kterými 3373 diváků prošlo. Televizní kamery zabírají jen východní tribunu, kde svítí sluníčko a obsazenost na této tribuně nebude nikdy taková jako na západní a jižní tribuně, které jsou nejvíce obsazené a televize je zabírají minimálně,“ reagoval ředitel komunikace Mladé Boleslavi Jiří Koros.

  Plzeň - Olomouc dnes 17 : 00
20240917T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň vs. Olomouc
Plzeň
Olomouc
  Ml. Boleslav - Slavia dnes 19 : 30
20240917T19 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav vs. Slavia
Ml. Boleslav
Slavia