Hlavní obsah

Nadstavba už je válka, o fotbale to není, říkal zlínský dvougólový hrdina Bartošák

Do utkání v Karviné vyběhl záložník Zlína Lukáš Bartošák až od úvodní minuty druhého poločasu ve chvíli, kdy jeho tým prohrával 0:2. Střídání to bylo povedené, protože bývalý karvinský fotbalista nejprve zpoza velkého vápna levou nohou snížil a v posledních sekundách nadstaveného času se do míče pro změnu opřel pravačkou a zařídil pro Zlín důležitou remízu 2:2.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Lukáš Bartošák (vpravo) se společně s Antonínem Fantišem radují z gólu v Karviné.

Článek

„Lukáš to zvládl fantasticky. Vlastně nám zachránil zápas. Hrál tady, vrátil se dvěma góly a my si díky tomu odvážíme bod, což je po průběhu toho zápasu asi nádherné,“ chválil Bartošákův přínos trenér ševců Bronislav Červenka.

Lukáši, rozesmutnil jste svůj bývalý tým, to vám je ale asi jedno, že?

Jsem za ty góly rád. Když jsem hrával v Karviné, tak jsem dával góly Zlínu, teď jsem ve Zlíně a dávím góly Karviné. Tak to je.

První gól jste i z důvodu karvinské minulosti moc neslavil, u toho druhého v 94. minutě ale nehrozilo, že byste se neradoval, že?

Měl jsem radost i u toho prvního, ale trochu jsem ty emoce krotil a věřil jsem, že ještě nějaká přijde. Naštěstí se to ke mně odrazilo a pak už to nešlo udržet.

Oba byly po skvělých střelách. Jedna levou, druhá pravou…

Je jedno, jak to padne, hlavní bylo, že jsme vyrovnali. Šli jsme si za tím, zjednodušili jsme hru, Karviná hrozila z brejků, ale nějak jsme to ustáli. Nedotlačili tam nic a naštěstí jsme to zremizovali.

Co se po pauze změnilo, protože v prvním poločase jste se nedostali k ničemu. Ani k přímé střele na branku?

Nedostali. Karviná dobře bránila v prvním i ve druhém poločase. Teď už to není o fotbale ta nadstavba. Je a bude to boj každý zápas. Tak to musíme hrát, jednoduše, sbírat odražené balony a kopat tam jeden centr za druhým a věřit, že tam něco spadne.

Zaplavala střela, po které padl první gól?

Chtěl jsem to vzít přes šajtli, ale trochu jsem vykopl i drník. Otevřelo se mi to, dostal jsem přihrávku přes Jantze (Janetzký), zařval jsem si, ať i to pustí, nikdo na mě nevystoupil, tak jsem to zkusil a skončilo to tam.

Ta střela byla povedená?

Byla (smích)

Nepodcenil ji gólman?

Nevím, znám Cipise (Jiřího Ciupu) dobře, je to výborný gólman.

Vyrovnával jste pravou a znovu to byla parádní rána. Do branky šla odrazem od břevna, mířil jste tam?

Hlavně jsem chtěl trefit bránu. Už si ani nepamatuju, kdy jsem dal naposledy gól pravou. Možná kdysi na Slovácku.

Karviná v minulém týdnu v Jablonci ztratila zápas na konci, přemýšleli jste nad tím, že by v závěru zase mohli být zranitelní?

Věřili jsme, že na ně ten tlak může dolehnout. Ale hráli výborně, podobně jako nedávno u nás. Mají tam skvělé hráče a jak jsem říkal, tam nadstavba je válka.

Ve Zlíně jste nosil kapitánskou pásku, dneska jste střídal až v poločase, jak vám to trenér vysvětlil?

Říkal, že půjdu pomoct týmu v poločase a já to vzal. Teď jsme každý potřebný ať hraje, nebo ne. Řekli jsme si to v kabině, že teď musíme makat jeden za druhého.

Nakonec se to ukázalo jako dobrá volba, ne?

Asi jo, když to tak vyšlo. Jsem za to rád.

Tři kola před koncem soutěže to vypadá, že skončíte nejlépe na barážové pozici. Jste z toho smutní?

Možná je to dobře. Kdyby Budějovice vyhrály a my dnes v Karviné prohráli, tak je to už hodně složité. Tak si to teď rozdáme my tři.

Dva zápasy budete hrát doma (České Budějovice a Bohemians), jaký bude plán na bodový zisk?

Musíme získat nejméně čtyři body z těchto dvou zápasů. Jiná cesta nevede.

Související témata: