Hlavní obsah

Naběhaní jsme, trenér dodá energii. Věřím, že baráži se vyhneme, říká karvinský Čavoš

Už téměř rok působí v Karviné rodilý Pražák Patrik Čavoš. A protože se Slezané v nejvyšší fotbalové soutěži v Česku zásluhou zvládnuté baráže s Vyškovem udrželi, hrát za ni bude i v nadcházející sezoně.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Patrik Čavoš z Karviné při tréninku

Článek

Pro 29letého středopolaře to ovšem znamená také to, že si prodlouží odloučení od partnerky, která pracuje a žije v Praze. V něčem to ale přece jen bude jiné. Čavoš do přípravy naskočil jako čerstvě ženatý muž. „Z fotbalového pohledu se asi nic nemění,“ smál se Čavoš. Už jsme spolu hodně dlouho. Změnilo se jen to, že teď máme na ruce prstýnek,“ pokračoval.

Znamená svatba to, že se manželka přestěhuje za vámi do Karviné?

To bohužel ne. Pracuje v Praze, takže zůstává tam.

Osobně jste se nechtěl vrátit někam blíže k Praze, odkud pocházíte?

Klub uplatnil opci, takže pokračuju tady. Jak já, tak klub jsme měli stejnou podmínku, a to že pokud budeme prvoligoví, tak budu nadále působit v Karviné. Z Prahy je to sem daleko, to je jediné minus. Jinak jsem tady spokojený. Podmínky pro trénování, pro fotbal jsou tady výborné, řekl bych na ligu nadprůměrné.

Přesto jste se zachránili až v baráži. To asi nebudete chtít opakovat, že?

Určitě ne. Hodně bodů jsme poztráceli v první části ligy především doma. To budeme chtít změnit. Náš stadion by měl být takový náš hrad, ze kterého, pokud někdo ty body odveze, tak ho to bude bolet a bude tu muset nechat všechny síly. Budeme chtít sbírat body doma a nějaké přivézt z venku, což je vždy do plusu. Ale uvidíme. Přišel nový trenér (Martin Hyský), který nám dodá novou energii, zároveň ale předešlí trenéři (Marek Bielan a Radim Grussmann) zůstali. Za to jsem moc rád, protože s námi udělali velký kus práce. Zvedlo se to, a když na to navážeme a zlepšíme výkony, tak přijdou i výsledky. Ten tým je tady dobrý a zůstal celkem ustálený. K tomu ještě určitě někdo přijde.

V minulé sezoně jste dvakrát měnili trenéry. Sezonu začal Tomáš Hejdušek, kterého nahradil Juraj Jarábek, ale ani on u týmu dlouho nevydržel. Bylo to ke škodě?

Samozřejmě to střídání týmu moc nepřidá. Když se nedělají body, většinou to odnesou trenéři, což mi je líto, ale takový je fotbal. Ale ta poslední změna pomohla. I my jsme se semkli, zvedli jsme se a díky tomu tady ještě nejméně rok bude liga.

Co udělat, aby se o tom nerozhodovalo zase v baráži?

Věřím, že to bude lepší, že nebudeme muset jít do baráže. Pokud bychom se dostali do prostřední skupiny (o 7. až 10. místo), tak by to pro nás bylo wow. Nic není nemožné. Když jsem nás viděl před prvním tréninkem, jak jsme přišli odpočatí, šťastní, že jsme tu ligu zachránili, tak jsem cítil, že bychom toho měli využít a porvat se o co nejlepší umístění hned od začátku. A dobrý start by mohlo být to, co nám může pomoct k tomu nehrát zase dole.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Martin Hyský, nový trenér MFK Karviná

K tomu by kromě vašich výkonů na hřišti měl pomoct i opět nový trenér Martin Hyský. Stejně jako vy je z Prahy. Znáte se?

Akorát z druhého břehu Vltavy. Neznáme se, ale dojem udělal dobrý. Je to sympaťák, snad si sedneme. (smích)

První dvě přípravná utkání jste vyhráli nad Nieczieczou 3:0 a Tychy 1:2. Co nového trenér do přípravy přinesl?

Asi do nás hlavně bude chtít dostat svoje myšlenky ohledně fotbalu, nějaké posuny, které nám hned naznačil. Bude to spíše o těchto věcech. Naběhaní jsme hodně, tam problém nebude. Nejdůležitější bude, abychom pochopili jeho filozofii a dokázali ji přenést na hřiště, bodovat a být co nejvýše v tabulce.

V baráži bojovaly o udržení také České Budějovice, odkud jste do Karviné přišel. Byl konec minulé sezony pro vás osobně dvojnásobně složitý?

Je to tak. Na kluky z Budějovic jsem myslel. Mám tam kamarády. Zatímco nám jsem v baráži hodně věřil, protože nálada byla skvělá a víra v udržení velká, o kluky v Budějovicích jsem se bál. Jsem rád, že se to tak povedlo a Budějky budou i nadále hrát ligu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.