Hlavní obsah

Mission impossible. Situace je pro Slavii prakticky neřešitelná, tvrdí bývalý střelec sešívaných

Pořád si můžou dělat naděje na titul. Matematicky pořád můžou Spartu předskočit. Jenže. Fotbalisté Slavie to pochopitelně neřeknou, ale také oni dobře vědí, že na český trůn v této sezoně na 99% neusednou. Musejí čekat na zázrak, na letenský kolaps. Ten však stěží přijde, i pokud ve středu večer sešívaní porazí doma Plzeň.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Haraslín v souboji s Tomášem Holešem

Článek

„Pro Slavii je to už prakticky neřešitelná situace,“ říká někdejší útočník Slavie Luděk Zelenka. Říká se, že pes, zahnaný do kouta, kouše. Slávisté v něm po úterní výhře Sparty nad ostravským Baník jsou. Na lídra mají 7bodovou ztrátu. Vzhledem k horšímu postavení po základní části si nesmějí do konce soutěže dovolit klopýtnout a zároveň Sparta musí ve zbývajících dvou zápasech (v Mladé Boleslavi, doma s Plzní) ztratit minimálně 5 bodů. Tato varianta je vysoce nepravděpodobná.

„Remízou v sobotním derby dala Sparta Slavii šach. I zarytí slávisté po derby uznali, že titul je pryč. Po úterní očekávané výhře nad Baníkem by musela Sparta uhrát už jen bod, aby slávisté mohli pomýšlet na titul. Tohle se nestane,“ podotýká Zelenka.

Ano, v historii samostatné české ligy se stalo, že už téměř jistý mistr zkolaboval. Na jaře 2008 se to přihodilo právě Spartě, která nezvládla závěrečná tři kola. Současný tým z Letné se však veze na pozitivní vlně, v úterý večer dal na titul nejspíš razítko. Dech také došel Liberci v sezoně 2001/2002. V posledních třech kolech získal jediný bod, titul ale i tak získal.

Situace Slavie je tedy prakticky neřešitelná. Navíc ji ve středu čeká Plzeň, se kterou v tomto ročníku dvakrát prohrála. Viktoria už několik kol ví, že skončí třetí. Je sebevědomá, hladová. Nadstavbu rozhodně nedohrává, bere ji jako přípravu na finále MOL Cup se Spartou (22. května).

„Psychický tlak, že musí za každou cenu proti Plzni uspět, je pro Slavii hodně nepříjemný. Může zapůsobit natolik, že Viktorii neporazí,“ podotýká Zelenka. Právě psychické rozpoložení hraje proti červenobílým už delší čas. Potřetí v řadě nabídli nečekanými ztrátami v závěru soutěže ligový trůn konkurentům. Před dvěma lety Plzni, následně dvakrát Spartě.

„Děje se to tři roky po sobě, tohle není náhoda,“ uvedl legendární útočník Slavie Vladimír Šmicer ve svém podcastu Šmíca z voleje. I jemu je jasné, že červenobílí zůstanou na 99% potřetí v řadě bez titulu…