Hlavní obsah

Mění se jen nátěry. Z kultovního stadionu v Praze se stává fotbalový skanzen

Mezi ligovými stadiony zaujme. Barvitá historie. Rodinné prostředí. Tramvaje projíždějící kousek za jednou z branek. Strmá hlavní tribuna, na níž jsou věrní příznivci v bezprostředním kontaktu s fotbalisty i střídačkami. Ďolíček, útočiště pražských Bohemians, ale přestává vyhovovat fotbalovým nárokům. „Musí se s tím něco udělat, aby byl stadion modernější. Mění se akorát nátěry zelené a bílé barvy,“ glosuje expert Stanislav Levý.

Mění se jen nátěry, z ikonického stánku se stává skanzen. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

O domovině klokanů hovořili ve fotbalovém pořadu Přímák pánové, kteří toho v Ďolíčku dost odkopali.

Stanislav Levý v 80. letech, kdy se z Vršovic vyšvihl až do reprezentace.

Robert Neumann o dekádu později.

Z Bohemky se někdejší záložník dostal do Jablonce a Liberce, s nímž vyhrál ligový titul. V současnosti je redaktorem Sport.cz, který o Ďolíčku říká: „Kouzlo stále má, ale je to dědeček mezi stadiony. Bohemka i liga by si zasloužila něco lepšího. Říká se mi to těžce, ale není to ono. Je to fakt děda.“

„Mám určitý věk a snad se dočkám zmodernizovaného stadionu Bohemky,“ zadoufá i Levý.

Oprava, modernizace, rekonstrukce, renovace. Podobné termíny padají v souvislosti s Ďolíčkem už dlouhé roky. Stadion vlastní hlavní město Praha. Například předloni se plánovala architektonická soutěž. Dopad na Ďolíček? Žádný.

Plus a minus 6. kola fotbalové ligyVideo: LFA

K reakci to počátkem roku rozhoupalo současného šéfa Bohemky Dariusze Jakubowicze, který naznačil, že by se do rozsáhlé renovace vrhl sám.

Jenže i tady platí, že zatím zůstává spíš u slov a plánů než hmatatelných výsledků. „Někdy v horizontu dvou let bychom chtěli začít fyzicky pracovat. Musíme s Prahou domluvit podmínky, vyjednat kompromis. I když ne všichni by Ďolíček na tom místě chtěli mít, za mě by tam být měl. Má genius loci,“ řekl v únoru Jakubowicz v podcastu Ušák.

Nedostačující standard odhalilo loňské léto. Bohemka po dlouhých letech postoupila do evropských pohárů, ale kvůli nevyhovujícímu stadionu musela předkolo Konferenční ligy odehrát na pražské Letné.

Na domácí soutěž stadion zatím Bohemce stačí, ale čím dál víc připomíná skanzen z minulého tisíciletí. „Musíme věřit, že to dopadne,“ prohodí Neumann. „Vzpomenu si na Hradec, jak dlouho mu trvalo postavit nový stadion. Snad to bude trvat kratší dobu.“

A Levý dodá: „Nevím, kolik měl Hradec maket stadionů, než to vyšlo. Stadion má hezký.“

Foto: Profimedia.cz

Ďolíček, sídlo fotbalového klubu Bohemians.

Fandové Bohemky musí doufat, že se zvelebeného domácího prostředí dočkají jednou i oni.