Hlavní obsah

Sparta je titulu blizoučko. Straší ji ale jedna vzpomínka, na Letné si tehdy trhali vlasy

Veřejnost má jasno, experti mají jasno. Sázkové kanceláře na mistrovské oslavy vypisují nizoučké kurzy. „Sparta už si nemůže nechat titul utéct,“ zní téměř odevšad. Jenže pozor. Není tomu tak dávno, co byli Letenští v obdobné pozici. Blikanec tehdejšího kapitána Tomáše Řepky ale odstartoval sérii selhání, po nichž zlaté medaile zářily v tehdy zbrusu novém Edenu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Sparta ještě v cestě za titulem může zakopnout, tak jako v derby její bek Tomáš Wiesner (vlevo).

Článek

Pamětníkům z řad příznivců Sparty určitě vzpomínky na zpackaný závěr ročníku 2007/08 probleskly hlavou. A dost pravděpodobně se u nich kysele zašklebili. Protože současná situace se té tehdejší až nebezpečně podobá.

Tři kola před koncem, čtyřbodový náskok na Slavii. Sparta se chystá na domácí duel s pátým celkem tabulky. V současnosti Baník, v roce 2008 se jednalo o Brno. Stejně jako nyní málokdo pochyboval, že Letenští o titul přijdou.

Kouč druhé Slavie Karel Jarolím tenkrát ještě skousával porážku 0:3 od Viktorie Žižkov v předchozím kole. „Titul? Ohrožená je i naše druhá příčka. Abychom ji ještě udrželi…,“ bilancoval tenkrát trenér sešívaných.

Nakonec ale o pár týdnů později prožil mistrovskou radost v novém Edenu. Děkovat mohl převážně Spartě.

Utkání s Brnem bylo kapitolou samo o sobě. Kapitán lídra tabulky Tomáš Řepka v první minutě duelu hodil míč do obličeje raubíři Aleši Bestovi, který situace využil a teatrálně se skácel k zemi. Následoval červený trest a prohra 0:2. Slavia naopak vyhrála 3:1 v Olomouci a dotáhla Spartu na rozdíl pouhého bodu.

Po Brnu přišel další kolaps Sparty, tentokráte s Baníkem (1:2). Slavia naopak zvítězila v Mladé Boleslavi a posunula se na první příčku. Na Letné si trhali vlasy. Vlastními selháními se připravili o titul. Slavii k němu stačila remíza s Jabloncem, Sparta navíc potřetí v řadě prohrála.

Už před posledním kolem navíc ve funkci skončil trenér Sparty Michal Bílek. „Mužstvo zklamalo, jsem za něj zodpovědný a vyvodím z toho definitivní důsledky. Je to logické vyústění této situace,“ hlesl tenkrát.

Jasně, oba pražské celky jsou v současném stavu Fortuna ligy herně i výsledkově zbytku pelotonu daleko odskočenější, než tomu bylo v soutěži nesoucí název piva Gambrinus před šestnácti lety. V lize tenkrát střelcům kralovala jména jako Václav Svěrkoš, Miroslav Slepička, Jan Rajnoch nebo Goce Toleski. Asi si řeknete, že to už je pěkná řádka let.

Memento blikanec ale stále žije.

I proto kouč Brian Priske po sobotní remíze se Slavií odmítal tvrdit, že je hotovo. Dostal se totiž do stejné situace jako jeho kolega Bílek před šestnácti lety. Tři kola do konce, čtyři body náskok. „Boj o titul není uzavřený,“ varoval dánský kouč.

Optimističtější slova nevolil. Ale diví se mu někdo?

  1 : 0 Hradec Králové - Slovácko 1 : 0 53. min Živě
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň