Hlavní obsah

Matějovský: Nechci dělat machra. Cítím, že tahle sezona bude poslední

V půlce nadcházející sezony oslaví třiačtyřicáté narozeniny, stráví je na hřišti. S velkou pravděpodobností naposledy. Fotbalový záložník Marek Matějovský prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi o tři roky. Vize je taková, že za rok ukončí hráčskou kariéru a bude dělat prostředníka mezi áčkem a vedením. „Jsem připravený pomoct v jakékoliv roli,“ hlásí Matějovský v rozhovoru pro Sport.cz. Mluví o svém rozhodování, budoucnosti nebo změnách ve vedení středočeského klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

Článek

Platí, že nadcházející sezona pro vás bude poslední?

Myslím, že jo. Cítím to tak. Už v minulosti jsem zmiňoval, že je to pořád těžší a těžší. Fotbal se vyvíjí a nechci dělat machra, že vše zvládám levou zadní. Sám cítím, že moje minutáž už třeba nebude taková, ale byl jsem připravený pomoct mužstvu a celému klubu v roli, která mi bude přidělená. Realizační tým i členové vedení mi řekli, že by byli rádi, abych byl ještě v kabině jako hráč. Ještě se kousnu.

Ale i v minulé sezoně na vás Boleslav hodně spoléhala třeba ve chvílích, kdy potřebovala vstřelit gól. Přišlo mi, že všichni čekali, co vymyslíte. Cítil jste to také tak?

Ani nevím, jestli jsem to cítil. Je pravda, že díky mému hernímu stylu se to, co říkáte, očekávalo. Jsem k sobě náročný a hlavně se vždy snažím pomoct týmu. Tohle se věkem neměnilo, moje role zůstávala podobná. Týmový úspěch je u mě na prvním místě.

Naznačil jste, že vaše herní vytížení nemusí být v sezoně tak velké. Mluvil jste o tom s trenérem Davidem Holoubkem a jeho kolegy?

Ještě ne. Ale všichni by byli rádi, kdyby hrálo co nejvíc mladých hráčů. Je to i logické, pak se mohou prodat. Ale v minulosti už se tahle vize několikrát zmiňovala a pak se to vždy nějak zvrtlo. Uvidíme, jak se vše vyvine. Jen zopakuji, že jsem připravený týmu pomoct v jakékoliv roli.

Také vás láká zahrát si se synem, který postupuje do boleslavské devatenáctky, že? Jak reálné je, že si spolu zahrajete?

Ano, jde do devatenáctky. Ovšem nedokážu odhadnout, jak reálné je, že bychom spolu nastoupili. Každopádně mám z něj radost stejně jako z mladšího syna, i když u něj je věkový rozdíl větší, takže v jeho případě už nepřipadá v úvahu, abychom si spolu zahráli. Jsem hlavně rád, že je fotbal baví. Chodím se na ně dívat, podporuji je.

Vím, že je to těžké pro vás posoudit, ale zeptám se: má podle vás v blízké době váš starší syn na to, aby pronikl do boleslavského áčka?

To je opravdu těžké říct. Samozřejmě bych mu to přál. Vidím, že se určitě posunul. Měl deficit v síle i výšce, ale zesílil. Říkám mu, že jsem to měl podobně. Málo se ví, že když jsem byl v Boleslavi v dorostu, nebyl tu o mě zájem a šel jsem na hostování do Staré Boleslavi, odkud pocházím. Až pak jsem se vracel zpátky. Jeho vývoj je podobný tomu mému. Vidím na něm fotbalovost a vnímání hry jako takové, to v sobě má. Budu mu přát, ať zůstane zdravý a ať ho fotbal baví. Pak uvidíme, kam to dotáhne stejně jako mladší syn.

Co říkáte na nedávnou změnu majitele klubu? Po Josefu Dufkovi je novým šéfem David Trunda.

Všichni jsme vnímali, že se něco odehrává. Dá se říct, že jsem byl větší část působení pana Dufka a společnosti Gema v klubu. Když se o tom mluvilo, vybavil jsem si všechny úspěchy, které jsme dokázali. Dnes jsou možná až nedoceněné. V lize jsme dokázali uhrát vynikající umístění, dostali jsme se do základních skupin evropských pohárů. To dnes není samozřejmost. A zpátky k současnosti: až budoucnost ukáže, jak byla tahle změna prospěšná.

Pana Dufka znáte dlouhá léta, s boleslavským klubem byl hodně spjatý stejně jako vy. Prožíval jste osobně jeho odchod víc?

Rozhodně se známe dlouho. Zajímalo mě, jak vše dopadne. Určitě je těžké být v čele fotbalového klubu. Pokud si on sám vyhodnotil, že není jiného východiska, všichni to musíme respektovat. My jako hráči se snažíme být úspěšní hlavně na hřišti.

David Trunda působí v klubu přes dva a půl roku. Jaký spolu máte vztah?

Za dobu, co v klubu je, jsme spolu hodně komunikovali. Zásadní teď je, jak on poznal mě, když dospěl k nabídce spolupráce na tři roky. Byli jsme k sobě vždy otevření, bavili jsme se na rovinu. Myslím, že oba se snažíme, aby byl klub co nejúspěšnější.

Pocítili jste v kabině nějakým způsobem změnu majitele?

Bylo nám oznámeno, jak se vše seběhlo, jak vypadá představenstvo a podobné věci. Musím říct, že žádnou extra změnu zatím nepociťujeme, ale samozřejmě se bavíme o tom, co se událo. Hlavně se však soustředíme na začátek sezony, který pro nás bude po delší době s předkoly evropských pohárů.

Těšíte se na předkola Konferenční ligy? Prvním soupeřem je litevský TransINVEST.

Musím říct, že i tohle byl jeden z bodů, abych si kariéru ještě protáhnul a vydržel na hřišti. Poháry jsou zajímavé. Budeme se chtít nachystat co nejlíp, abychom naši pozici využili co nejvíc a abychom pomohli českému fotbalu a koeficientu.

Cesta do základní skupiny přes tři předkola je ale velmi náročná, co?

Rozhodně je komplikovaná. Ale v minulosti jsme tu skupinu zažili, vyřadili jsme velké kluby. Budeme se snažit dostat co nejdál a ukázat, že fotbal hrát umíme.

Po nadcházející sezoně byste se měl přesunout do pozice, ze které byste měl propojovat A-tým s vedením. Bude vám tahle role sedět?

To teprve poznám. Ale podobnou roli už mám teď. Když je něco potřeba, jsem taková spojka s vedením. Jsem v této pozici i s ohledem na to, kolik let tu mám za sebou a jaký vztah ke klubu i městu mám. Co jsme se bavili, myslím, že by ta spolupráce mohla být prospěšná. Věřím, že to bude fungovat.

Máte v sobě funkcionářské ambice? Nebo třeba trenérské?

Moji bývalí spoluhráči už jsou teď hodně trenéři nebo působí ve fotbale v jiných rolích. Hodně jsem se bavil například s Mírou Barankem (vedoucí áčka Sparty - pozn. aut.) nebo s Erichem Brabcem (technický ředitel FAČR - pozn. aut.). Sonduju, co jejich role obnášejí, abych si udělal obrázek, až se budu také přesouvat.

Co vám po rozhovorech s nimi vychází jako vaše nejlepší budoucí uplatnění?

Nesnažím se připravovat na jednu konkrétní věc. Ve fotbale mám spoustu kontaktů a vztahů. Rád zjišťuji, jak to chodí v jiných klubech, jakou náplň mají bývalí spoluhráči a další lidé. Chtěl bych, aby byl boleslavský klub zdravý a úspěšný. Uvidím, čím vším budu moct přispět.

Jak vnímáte rozložení sil v lize? Vepředu je silná trojka Sparta, Slavia, Plzeň, ambice má Baník Ostrava, posiluje Liberec.

Bavíme se každou sezonu o tom, že liga je čím dál tím těžší. Musíme si vážit každého vítězství, každého úspěchu. Týmy se snaží posilovat a být co nejlepší. Všichni víme, že Sparta se Slavií mají velikou ekonomickou sílu. A je to znát. Musíme si vážit toho, že je ve skromnějších podmínkách nějakým způsobem trápíme a můžeme si sáhnout třeba na ta předkola.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi u míče v zápase proti Slavii, atakuje ho kapitán sešívaných Tomáš Holeš.

Jde konkurovat Spartě a Slavii?

Jejich sílu a kvalitu vnímáme. Když vidím a slyším, jaké má teď Sparta možnosti, tak jsou diametrálně odlišné od doby, kdy jsem tam působil já. Podívejte se, kolik do toho oba kluby investují, jaké mají realizační týmy a další možnosti. Ale na jednu stranu jsem i rád, že ten rozdíl je vidět. Mělo by to tak být. Trápit je chceme a vidíme, že to i jde to (Boleslav v minulé sezoně na podzim Spartu doma porazila - pozn. aut.). Z toho má člověk radost, ale dlouhodobě jim čelit je nesmírně obtížné.

Pro novou sezonu je cílem opět průnik do evropských pohárů?

Bylo by to úžasné. Do sezony musíme vstupovat s nejvyššími ambicemi. Chceme být co nejúspěšnější. Za sebe mohu říct, že bych byl strašně rád, kdybychom poháry zase uhráli, ale v lize ani v Evropě není slabých soupeřů.