Hlavní obsah

Matěji, podepíšeš se? Eso Slavie zářilo a vyprávělo o volnu: Jsem zkušený vodák

Po zápase ho obklopili děti i dospělí. A co chvíli slyšel: „Matěji, podepíšeš se?“ On ochotně plnil tužby fandů a přiznával: „Když v zápase skandovali moje jméno v zápase, chytl jsem i husinu.“ Matěj Jurásek se v sobotní generálce fotbalové Slavie blýskl hattrickem, s nímž pomohl vyřídit Žilinu 5:1.

Foto: Martin Malý, Slavia.cz

Matěj Jurásek

Článek

Ulrichsberg (Od našeho zpravodaje) – Dvacetiletý mládenec předvedl znamenitý výkon na to, že se k ligovému výběru připojil jen pár dní před generálkou.

Zatímco slávisté makali na herním soustředění v Rakousku, Jurásek ještě dobíral dovolenou. Pracovní šichtu si prodloužil až do konce června na evropském šampionátu, kde byl nejmladším členem českého výběru.

„Je vidět, že jsem si dobře odpočinul,“ pochválil se a vyprávěl dál: „Byl jsem v Řecku na dovči u moře.“

Kromě pohody si užil i trochu akčnější rekreaci. Na kánoi sjížděl slovenskou řeku Hron. „Už jsem byl pátým rokem, takže řekl bych, že jsem zkušený vodák.“

Jako ryba ve vodě vypadal i na trávníku v prvním zápase nové sezony. Proti Žilině mladý reprezentant nastoupil od druhé půle za bezbrankového stavu, který se brzo měnil.

Jurásek patřil ke střídající omladině, která hru Slavie rapidně rozhýbala. Špičkově hrál Bužek, stejně jako Prebsl, Vorlický nebo i zkušenější Zima.

„Třeba s Prebsym jsme spolu hrávali už dřív. Kluky znám, vím, co umí. Jsou to dobří fotbalisté, a když se jich pár sejde na hřišti, vždycky si rozumí,“ prohodil Jurásek.

Za stavu 2:0 začal úřadovat i on. V 60. minutě zvýšil na 3:0, o deset minut později se trefil znovu a zaplněná tribunka v Ulrichsberg vyvolávala jeho jméno. On se otočil a zamával: „Vrátil jsem jim to, zatleskal a děkuju jim za to.“

A za pár chvil zkompletoval hattrick. Kromě gólů troufalý levák na pravém křídle větral čím dál unavenější a nekoncentrovanější obranu Žiliny, která si za sobotu střihla i přátelák s rakouským Riedem.

Juráskův výkon to nikterak nesnižuje. „Technika, finální fáze a střela jsou Matějova nejsilnější stránka,“ řekl kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

„Na každého hráče má Euro jiný dopad a potřebují volno, aby měli chuť do hry. Bylo vidět, že byl lehký, zatímco na některých jiných klucích bylo vidět, že absolvovali spoustu zápasů a tréninků. Pro Matěje byl ale poločas maximum toho, co zatím zvládne,“ doplňoval Trpišovský.

Jurásek patřil k první várce reprezentantů, která se po Euru připojila ke Slavii. Slovák Schranz, Holeš, Chytil, Douděra, Provod nebo posila Chorý by se měli hlásit na společném úterním tréninku.

I po zapojení opor by Jurásek po bezvadné generálce neměl ztratit místo v sestavě, první ligové kolo odehraje Slavia za týden v neděli na Slovácku. „Jsem rád, že jsme to zvládli. 5:1 je skvělý a odmakaný výsledek. Snad jsme ready na ligu,“ dodal Jurásek.

Zažij sílu Slavie

Před startem sezony pražský klub připravuje akci pro fanoušky s názvem Zažij sílu Slavie. Koná se v úterý 16. července v Edenu. Chystá se první ochutnávka tankového piva, představení nových dresů, autogramiáda i setkání s hráči, premiéra klubového i fanouškovského videa nebo show v podání Tribuny Sever. Brány Fortuna Areny se otevírají v 17:00, hlavní program začíná od 18:00. Vstupné je zdarma.

Související témata: