Hlavní obsah

Markovič se dočkal první ligové nuly v Baníku a divil se, že velké kluby skautují v Ostravě

To čekání už ho nebavilo. Pohárové čisté konto už brankář Baníku Jakub Markovič vychytal (29. srpna 2023 při výhře 2:0 v Hlučíně), na první ligovou nulu v ostravském dresu až do zápasu s Jabloncem ale čekal. A přestože mu při obranném zákroku Matěje Chaluše v 72. minutě, po němž se zatřáslo břevno, pořádně zatrnulo, na konci zápasu si mohl po vítězství 1:0 zhluboka oddychnout.

Sestřih zápasu Baník Ostrava - JablonecVideo: LFA

Článek

Markovič ve třiadvaceti letech není v lize nezkušeným zajíčkem. Chytá ji už šestým rokem. Prošel Slavií Praha (2019/2020), Mladou Boleslaví (2020/2021) a Pardubicemi (2021 až 2023) a od roku 2023 je v Baníku. I čistých kont už má dost (9 v lize a 2 v baráži). Jen ta v dresu Baníku mu scházela. „Už mě to štve. Nebyla by ligová, ale i tak bych tu nulu už měl rád za sebou,“ říkal Jakub Markovič po čtvrtečním zápase evropského poháru proti arménskému Urartu (5:1).

Čistý štít držel do 94. minuty, gól dostal v posledních vteřinách nastavení. Hned po rozehrání rozhodčí první utkání 2. předkola Konferenční ligy ukončil. „Už s tím nic neuděláme, ale štve nás to všechny, mě asi úplně nejvíce,“ svěřoval se.

Foto: Petr Kotala

Brankář Baníku Ostrava Jakub Markovič

O tři dny později se dočkal. V utkání druhého kola Chance ligy neměl příliš práce. Největší šanci Jablonce nachystal v 72. minutě obranným skluzem ostravský stoper Matěj Chaluš. Balon netrefil dobře a napálil ho do břevna. „Tlačil jsem to ven. Už na Bohemce jsem Markiho připravil o čisté konto a bylo by fakt blbé, kdyby se mi to stalo znovu. Měl jsem štěstí,“ ulevoval si obránce.

Markovič v minulé sezoně dělal dvojku Jiřímu Letáčkovi. Šanci dostával téměř výhradně v domácím poháru a na podobnou pozici se chystal znovu. Nečekaný přestup gólmanské jedničky Baníku do španělského Getafe vše změnil. Rodákovi z Přerova se otevřela nečekaná příležitost a 23letý gólman po ní skočil.

V prvním mistrovském zápase na Bohemians sice dvakrát inkasoval (1:2), proti Uratu lovil míč ze sítě jednou a v neděli proti Jablonci (1:0) už konečně slavil vítězství. A sklízel chválu. „Vypadá v bráně velice dobře a jistě, takže jsem rád za tu nulu, kterou Markýz konečně s pomocí všech vychytal,“ ocenil jej trenér Pavel Hapal.

Markovič nemá po odchodu Letáčka v brance pohodu, na záda mu dýchá Slovák Dominik Holec. Bývalý brankář Sparty po vydařené sezoně v Karviné rozhodně nebude chtít sedět na střídačce, což si Markovič dobře uvědomuje. „Cítím mnohem větší zodpovědnost a chci ukázat na hřišti, že si to místo zasloužím. Je to ale fotbal, stát se může všechno. Ale věřil jsem, že tu šanci dostanu a hodlám ji využít, jak nejlépe umím,“ říká Markovič o šanci, která přišla rychle a nečekaně.

S Letáčkem zůstává ve spojení a své výkony vzájemně konzultují. „Píšeme si. Ptal jsem se ho, jak to tam chodí, a já mu zase vykládal, co je tady nového. Pořád jsme v kontaktu. Psal mi i před pohárovým zápasem a popřál nám, ať se daří. Moc mu to angažmá přejeme. Všichni jsme čuměli, že tak velké kluby skautují i u nás. Je to motivace pro všechny, že se furt někdo dívá,“ pousmál se Markovič.