Hlavní obsah

Tvrdík ostře do Fouska: Máš štěstí, že je Euro! Následně mu vypnuli mikrofon

Aktualizováno

Jak avizoval, tak udělal. Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík vystoupil na valné hromadě FAČR s ostrou kritikou nejužšího vedení asociace v čele s předsedou Petrem Fouskem. Kladl otázky ohledně smluv mezi STES a agenturou Sport Invest. Následně přednesl návrh ohledně transparentnosti a financování asociace, jenže u moravské komory neuspěl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík během tiskové konference před startem sezony 2022/2023.

Článek

„Chci se dostat k jedné věci. Když naposledy pan Fousek kandidoval, tak pod hesly transparentnost, efektivita, týmovost a změna. Teď přesně vidíme, jak se nezměnilo vůbec nic. Mám pocit, že nám Fouska někdo vyměnil. To nemůže být stejný člověk,“ kritizoval Tvrdík, jenž byl upozorněn, aby mluvil podle pravidel dvě minuty, nakonec ale řečnil daleko déle.

Zprávy o tom, že Tvrdík chystá velké představení, kolovaly fotbalovým prostředím už minimálně ve středu. V noci na čtvrtek to šéf Slavie potvrdil na sociální síti X. Na valné hromadě skutečně vystoupil, položil předem avizované otázky i návrh na usnesení, které se týká výhradně transparentnosti v rozhodovacích procesech.

Vše se točí kolem smluv mezi STES, tedy dceřinou obchodní společností FAČR, a agenturou Sport Invest (SI). Ve zkratce. STES loni v prosinci vypověděl smlouvu s SI a vzápětí uzavřel s agenturou novou.

„Převzali jsme smlouvy z roku 2019 od svých předchůdců na nahrávání zápasů na platformě TV.com. Chtěli jsme je vypovědět, ale to nešlo, protože byly nevypověditelné. Nahradili jsme je novou smlouvou, která obsahuje i jiné věci,“ komentoval to před valnou hromadou na setkání s novináři Fousek, jenž je zároveň předsedou STES.

„Je vytvářen dojem nehospodárnosti nebo pochybení. Výkonný výbor se tím zabývá několik měsíců a zatím rozhodnutí nepřijal. Samozřejmě může představenstvo odvolat nebo obměnit. Situaci vyhodnotí. A musím odmítnout, že bychom předávali marketing ven nebo privatizovali STES ,“ dodal na valné hromadě.

Tvrdík, jemuž se opakovaně dostalo potlesku, následně navrhl usnesení, které je vidět na obrázku níže. Uvedl, že jde o společný požadavek za Slavii, Spartu, Baník Ostrava, Viktorii Plzeň a dalších delegátů. „Kdyby, Petře, vznikla smlouva, jak má, tak bychom to neřešili. Ve Slavii vznikají zezdola, od odborníků. Nefungujete jako tým a neděláte to dobře. Máš štěstí, že je Euro, jinak bys za to dnes čelil odvolání,“ doplnil rázně. Po faktické poznámce chtěl mluvit dále, což nemůže, takže mu generální sekretář Martin Procházka s ohledem na průběh dne vypnul mikrofon.

Foto: Sport.cz

Návrh Jaroslava Tvrdíka na usnesení na valné hromadě FAČR 2024.

„Je extrémní ostuda, že partnera, kterého považujeme za neseriózního, odškodníme dvěma miliony a ještě s ním uzavřeme novou smlouvu za několikanásobnou částku. Vůbec nechápu, že naše organizace, která je financována ze státního rozpočtu, nemá směrnici pro poptávková a výběrová řízení,“ rozohnil se. Ještě předtím stihl zdůraznit, že podle jeho informací je 9 z 12 členů výkonného výboru proti nové smlouvě.

To potvrdil člen výkonného výboru a také předseda LFA Dušan Svoboda. „Drtivá většina se smlouvou není komfortní. Stejně tak dozorčí rada a ekonomická komise. Nechápu, Martine, proč to obhajujete. Musí to poškozovat i Sport Invest,“ konstatoval a požádal, aby z návrhu byla vyřazena pasáž o zveřejňování smluv nad 500 tisíc Kč, protože do toho spadají kontrakty hráčů, trenérů nebo sponzorů. Tvrdík se následně zvedl s tím, že návrh přepracuje a zveřejní po poledni. To se stalo.

Vyměnili si s Fouskem několik témat včetně transparentnosti a nepřímo se domluvili na schůzce ale Strahově. Návrh ale valnou hromadou neprošel. Konkrétně v moravské komoře, kde bylo pro 30 delegátů, 9 proti a 26 se zdrželo.

K ozvučení se vyjádřil Miroslav Pelta. „Z celé valné hromady mě zatím nejvíce zaujalo, že si někdo dovolí vypnout představiteli významného českého klubu mikrofon. To beru jako naprostý exces. To není možné,“ uvedl. A doplnil: „Nechci obhajovat Petra Fouska, ale být v jeho situaci, že je nevypověditelná smlouva, tak si zavolám Sport Invest, že hnutí to vadí, a snažím se najít s druhou stranou dohodu.“

Následně začal perlit. „Zašel bych za pány Pavlem Tykačem a Danielem Křetínským (majiteli Slavie a Sparty, pozn.red.)třeba by z nich byla nějaká káča do svazu. Poslal bych tam Sport Invest. Vybruslil bych z toho, aby to bylo výhodný. Jarda ví, jak uvažuju. Bude Euro, jsme na tom dobře. Jediný, komu se vede špatně, jsem já. Mám příští týden soud, ale cítím se celkem normálně,“ prohlásil s lehkým úsměvem na tváři.

Další hlášku ohledně transparentnosti a zveřejňování platů přidal miliardář Milan Kratina delegovaný za OFS Benešov: „Vygooglím si Infantina (Gianni Infantino je prezidentem FIFA) a Čeferina (šéfa UEFA Aleksandera Čeferina, pozn.red.) a vím, kolik berou. Jsem poslední, kdo by vám záviděl peníze, ale chtěl bych, abychom hospodařili hezky.“

Celou kauzu svým způsobem ve veřejném prostoru odšpuntoval koncem dubna u plzeňského soudu někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr, hlavní obžalovaný v kauze Šváb. Tvrdil, že „vyhodili z okna 2 miliony korun a ten den podepsali novou smlouvu se Sport Investem za 18 milionů“. Dodal, že Fousek s místopředsedou FAČR a členem představenstva STES Jiřím Šidliákem o této akci neinformovali členy výkonného výboru a mohli asociaci způsobit škodu až 20 milionů korun.

Podle Šidliáka byla realita úplně jiná, původní smlouva by prý nedoběhla zadarmo. „Stála každý měsíc poměrně dost peněz, a tak by tomu bylo ještě rok a půl. Jsme přesvědčeni, že jsme udělali vše nejlépe, jak šlo. Ve smlouvě byla jasně daná věta, že ji nejde předčasně ukončit. Z právního pohledu se s tím pracuje dost blbě. Vedle toho oni vše plnili, smlouva byla prostě nevýhodná. Takže buď jsme se mohli dohadovat, nechat doběhnout, nebo se smysluplně domluvit. Nastala poslední varianta, což je pro nás nejlepší. Uvolnilo to segment na kamerové systémy, otevřela se různá hardwarová řešení,“ hájil před novináři postup Šidliák. Konkrétně STES zaplatil za dřívější ukončení protistraně 2 miliony korun, jinak by prý bylo nutné uhradit téměř 7,3 milionu.

Jenže problémem je, že dozorčí rada STES v únorové zprávě uvedla, že představenstvo neinformovalo ji ani výkonný výbor FAČR o rozhodování v základních strategických otázkách a uzavřených kontraktech. Kromě kauzy kolem smluv se Sport Investem se jedná také o odstupné pro bývalý realizační tým reprezentace pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého.

Připomeňme, že v dozorčí radě, podle níž je i nová smlouva jednostranně příznivější pro Sport Invest, působí jako předseda Vladimír Kristýn a dále i Václav Andrejs a Radek Zima, tedy zároveň členové výkonného výboru. Nejen z toho se dá vyvodit, že kolem celé situace panovala či stále panuje uvnitř výboru napjatá situace.

„Uvnitř FAČR na výkonném výboru proběhla nějaká diskuse. Jsme přesvědčeni, že postupovali dobře a chtěli závazek, který hnutí kritizovalo, vypořádat jinak. Neporušili jsme zákony ani předpisy FAČR. Nedošlo k tomu, že by se někdo obohatil,“ zdůrazňoval na schůzce s žurnalisty Fousek.

Během hádky se samozřejmě hájil. „Vypadá to, že žijeme v podzemí a věci jsou netransparentní. Výběrová řízení samozřejmě v asociaci a řízení probíhají,“ uvedl předseda. „Pojďme to vyřešit mimo valnou hromadu, jsme tady kvůli jiným bodům,“ požádal Šidliák.

Tvrdík už ve středu na sociální síti X Fouskovi vzkázal, ať s jeho podporou na další volební valné hromadě, tedy za rok, nepočítá. Šlo o reakci na Fouskova slova v podcastu Footcast, kde současný předseda mluví mimo jiné o nepokojích na finále MOL Cupu. „Byla moje chyba podporovat Petra Fouska. Příští rok ve volbách ji určitě nebudeme opakovat. Omlouvám se,“ napsal Tvrdík.

Fousek to následně nazval předvolebním bojem, což Tvrdík odmítl. Sám prý za rok na post předsedy FAČR kandidovat nehodlá. Zda bude Fousek pozici obhajovat, plánuje sdělit po skončení nadcházejícího Eura, které se v červnu a červenci koná v Německu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.