Hlavní obsah

Má sametový dotek, ze všeho vybruslí. Hvězdě Slavie ale po zkratu hrozí říjen bez ligy

Snad není zápas, při kterém vám po nějaké jeho akci nespadne dolní čelist. Oscar Dorley je elegantní. Pravidelně se na africký klenot vyptávají zájemci z ciziny. Soupeři mu neseberou míč. A obdivují jej i fotbaloví kolegové ze Slavie. „Má sametový dotek a ze všeho na hřišti dovede vykorčulovat,“ chválí ho spoluhráč Ivan Schranz v pořadu Přímák na Sport.cz. „Strašně rád ho sleduju i z tribuny si užívám, jak řeší situace.“ Naposledy to ale eso Slavie i celé ligy přepísklo.

Neviděl jsem Oscara tak vybouchnout, výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

Šestadvacetiletý záložník to nepřehnal s noblesou, ale s podrážděností v nedělním derby proti (2:1) Spartě. V nastaveném čase v přerušené hře hlavou udeřil útočníka Albiona Rrahmaniho, za což ho sudí Szikszay Oscar vyloučil.

Ve čtvrtek zasedá disciplinární komise, která může opoře Slavie napařit citelný trest.

Vyloučení Oscara v derby po intervenci videorozhodčích.Video: LFA

„Přiznám se, že jsem ho neviděl takhle vybouchnout. Emoce ale v sobě má, což je dobře,“ přemítal ve studiu Schranz, jenž derby sledoval jako marod. „Určitě ho to trápilo, ale nezabředávali jsme do toho.“

Oscar patří mezi tichošlápky, kteří se na hřišti bez míče moc neprojevují a ani v kabině toho moc nenamluví. O to víc jeho zkrat zarazil. „Absolutní nesmysl. Jediná kaňka zápasu,“ líčil po zvládnutém derby trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Ve Slavii už Oscar dvě červené karty viděl. Předloni doma s Boleslaví, kdy fauloval ve vyložené šanci v pokutovém území. A před třemi lety v Ostravě se ohnal po soupeři, kterého zasáhl do rozkroku. Od disciplinárky tehdy vyfasoval třízápasový distanc.

Nyní se dá očekávat trest v obdobném rozmezí. Spekuluje se, že disciplinárka pod vedením Jiřího Matznera může Oscarův úlet vyhodnotit jako tělesné napadení, kde horní sazbu stanovuje disciplinární řád až na dva měsíce. Oscar by se na ligové trávníky v krajním případě mohl vrátil až o adventu.

Není to ale pravděpodobné, spíš ho čeká říjen bez startu v tuzemských soutěžích. Rozhodčí Szikzay Oscarovo vyloučení v zápise označil za hrubé nesportovní chování. „Úmyslné udeření hlavou do oblasti brady/krku hráče hostů č. 10, v přerušené hře mimo souboj o míč. Jednání hráče domácích č. 19 předcházelo bezohledné strčení oběma rukama do hrudníku od hráče hostů č. 10 mimo souboj o míč v přerušené hře,“ stojí v zápise.

Disciplinárka by mohla brát jako polehčující okolnost, že červené kartě předcházela rozmíška se střídajícím Rrahhanim. „Bylo tam nějaké šťouchání a byla tam nějaká slova, která se ho dotkla. Těžko říct,“ přemítal slávista Schranz v Přímáku.

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

Vedoucí Slavia po reprezentační přestávce hraje ligu v Jablonci (20. října), doma přivítá Duklu (27. října) a jede do Hradce (3. listopadu). Jeden duel by si Oscar mohl odstát v pohárovém utkání v Benátkách nad Jizerou, který má úředně stanovený termín na 30. října.

Oscar by naopak mohl dál nastupovat v Evropské lize, na které se vyloučení nevztahuje.

Oscar zatím nastoupil do všech deseti zápasů ligových duelů v sezoně a jen nedávno s Plzní střídal o půli, protože Slavia přesvědčivě vedla a on byl dotlučený. Ještě na hřišti se ale stihl blýsknout chvilkou, po které mu tleskal celý Eden. Ač pod tlakem, nezpanikařil a předvedl, co ho zdobí. Dokonalá technika, přehled, sebevědomí, perfektní rozhodování.

„On je ten, kterému můžu dát i špatnou přihrávku, vždy z ní dokáže něco vykouzlit,“ usměje se Schranz. Pěkná slova jen dokazují, jakou pozici si nevelký šikula ve Slavii vybudoval.

Pro trenéry je ve středu pole nepostradatelný a specializovaný server Transfermarkt jeho tržní hodnotu odhaduje na 10 milionů eur, v přepočtu čtvrt miliardy korun.

Ve Slavii nenajdete plejera s dražší cenovkou. Víkendový zkrat ale Oscara přijde draho.