Hlavní obsah

Ve vedení ligy zasedne i Tvrdík. Sparta se Slavií už jsou v sobě

Aktualizováno

Před více než dvěma měsíci si kluby na Ligovém grémiu odsouhlasily změnu struktury vedení Ligové fotbalové asociace (LFA). Jeho podoba je nyní známá a vyvolává jisté pnutí. Minimálně v tom duchu, že Sparta a Slavia se zásadně neshodnou v tom, jak se složení Ligového výboru tvořilo a jak mělo či nemělo vypadat.

Foto: SK Slavia Praha

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Článek

LFA začíná období bez předsedy, nově posílily pravomoci výkonného ředitele, kterým zůstal dle očekávání Tomáš Bárta. Ve výboru mají zástupce čtyři nejlepší kluby posledního ligového ročníku, další člen za ligu je zvolen. Druhá nejvyšší soutěž dodává dva funkcionáře: jednoho z nejlépe postaveného klubu, který nepostoupil do ligy, a jeden je také zvolen.

Teď jmenovitě: ve výboru zasednou Dušan Svoboda za Spartu, Jaroslav Tvrdík za Slavii, Adolf Šádek za Plzeň, Václav Brabec za Baník Ostrava a zvolený Dariusz Jakubowicz z Bohemians. Z druhé nejvyšší soutěže v něm figurují Ladislav Minář za béčko Olomouce a zvolený Martin Vozábal z Táborska.

Přejděme k neshodám. Sparta tvrdí, že se živě debatovalo o tom, že Ligový výbor bude vypadat jinak. Nejsilnější čtveřice klubů do něj měla dosadit jiné funkcionáře, nikoliv nejvyšší šarže: Sparta generálního ředitele Tomáše Křivdu, Slavia generálního ředitele Martina Říhu, Plzeň obchodního a marketingového ředitele Jaromíra Hamouze a Baník výkonného ředitele Michala Běláka.

Obsazení ze strany elitních klubů však zůstalo skoro stejné jako dosud, jen za Slavii nahradil Tomáše Bůzka šéf Tvrdík.

„Vedli jsme diskuse o tom, že bychom tyto funkcionáře, kteří odpracovali tendr na televizní práva, nominovali i do Ligového výboru. Byla o tom předběžná dohoda, pánové Křivda, Říha, Hamouz a Bělák jsou znalí, dávají do práce hodně energie. Chtěli jsme do výboru nasadit novou krev,“ popsal pro Sport.cz místopředseda představenstva Sparty František Čupr.

„Pak přišel ale pan Tvrdík s tím, že nominaci za Slavii dává sobě. Plzeň ji pak dala panu Šádkovi a Baník panu Brabcovi. My jsme proto požádali Dušana Svobodu, aby ve výboru setrval. Tahle skupina je orientovaná více na fotbalovou politiku, proto jsme do ní nenominovali Tomáše Křivdu,“ dodal Čupr.

Slavia reagovala. „Nejsem si vědom toho, že by někdy byl předjednán jiný typ ‚lidí‘. Řada klubů nás vyzvala, abychom reformy a změny, které jsme začali, osobně dokončili. Má to logiku a souhlasím s tím. Není v pořádku, když jsou reformy ligy připravovány lídry V4 (velká čtyřka: Sparta, Slavia, Plzeň a Baník Ostrava - pozn. aut.) mimo strukturu a naši lidé pro ně jen hlasují v Ligovém výboru. S kolegy Šádkem a Brabcem jsme měli jednoznačnou dohodu. Sparta nominovala místo pana Čupra, který chodil do V4, znovu pana Svobodu. Je to její právo,“ uvedl pro Sport.cz Tvrdík.

Tvrdík se pak k celé záležitosti ještě vyjádřil na sociální síti X. „1. Jsem velmi senzitivní na dodržení slova/dohod a podané ruky. 2. Žádná finální dohoda velkých klubů nevznikla, je mi nesmírně líto, co pan František Čupr prezentuje. 3. V týmu jsou čtyři kluby, asi nás rozseknou kolegové. Vím, že i oba zbývající kluby o svém rozhodnutí s předstihem ACS informovaly a žádaly, abychom v týmu čtyř pokračovali v úspěšné spolupráci společně s Františkem,“ napsal Tvrdík.

„4. Je suverénním rozhodnutím Slavie, koho nominuje. A je suverénním rozhodnutím Sparty, koho tam nakonec nominovala. Zbytečná mediální kauza po velmi úspěšné cestě spolupráce. Děkuji všem svým kolegům a těším se na pokračování diskusí o reformách na půdě, na kterou to hlavně patří,“ dodal Tvrdík.

Proč do Ligového výboru nešel Čupr? „Je pravda, že jsme se v této čtveřici scházeli a pracovali na tom, abychom posouvali český fotbal. Ale mojí ambicí není sedět v jakémkoliv formálním výboru. Chci pomáhat českému fotbalu a dělat práci, kterou dělám,“ vysvětlil Čupr.

Spartu ve výboru reprezentuje Svoboda, který dosud LFA šéfoval. „Byly dvě varianty, kluby se dohodly na tomto složení. Nemyslím si, že by toto složení bylo méně pracovní. Pracovní část musí zastat také management, který v LFA je a který se bude rozšiřovat. Pak záleží i na politickém vedení a zaštítění LFA, jednou z věcí je, jak bude například vystupovat směrem k fotbalové asociaci. Nechci říkat, že jsme konkurenti, ale na některé otázky můžeme mít rozdílné názory. Méně politické vedení na to možná ještě nedozrálo,“ uvedl na tiskové konferenci Svoboda po zasedání ligového grémia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.