Hlavní obsah

Liberec? Někdy je lepší méně mluvit a více dělat, řekl Kozel na adresu rivala

Aktualizováno

Přesně před pěti měsíci Luboš Kozel potvrdil konec v Liberci, nyní se k Nise vrací jako kouč největšího rivala z Jablonce. Emoce se sice snaží krotit, ale motivaci uspět bude mít v 63. podještědském derby po zvláštním konci u modrobílých obrovskou. „Pochopitelně mám v sobě touhu ukázat, že třeba udělali chybu, ale není to gros zápasu“ připouští.

Foto: Vít Černý, ČTK

Trenér Jablonce Luboš Kozel

Článek

Do jaké míry pro vás bude následující zápas v Liberci zvláštní?

Zvláštní je už tím, že se jedná o derby, které je vždy sledovanější. A samozřejmě pro mě je speciální i tím, že jsem tam ještě v nedávné době působil. Stejné, jako když jsem přijel na Baník. Z tohoto pohledu je to trochu něco jiného než jakýkoliv jiný zápas.

Trenér Liberce Kováč říkal, že vy budete mít motivaci stoprocentně velkou. Co vy na to?

Oni mají rádi velká slova, jak tak sleduji. (usměje se) Samozřejmě budu chtít se svým týmem uspět, ale zase to nechci přeceňovat. V derby má každý sám o sobě velkou motivaci, a kdybych to ještě nějakým způsobem gradoval, mohlo by to být i na škodu. Soustředím se na to, aby mužstvo bylo na zápas co nejlépe připravené.

Musíte to třeba i malinko krotit?

V hlavách to je. Žijeme v prostředí, kde se o derby baví, fanoušci jím žijí. Teď určitě i média. Možná je dobře, že se zároveň hraje i derby Slavia-Sparta a větší pozornost bude upřená na ně. Chceme uspět a hráči to vědí i bez toho, abych jim připomínal, že je to důležité. Myslím, že bych to ani na mužstvo neměl příliš přenášet. Každý má v sobě normálně vnitřní motivaci, což je dobře. Samozřejmě když jedu někam, kde jsem musel z nějakých důvodů skončit, kdy člověk cítil, že ne všichni si přejí váš úspěch, pochopitelně v sobě mám touhu ukázat, že třeba udělali chybu. Ale není to gros zápasu a nebudu se snažit přenášet to na mužstvo. Budu si hlídat, aby tomu tak nebylo.

Třeba liberecký klub v létě kromě Liberce a Prahy vylepil plakáty se svým sportovním ředitelem Janem Nezmarem i kousek od stadionu v Jablonci. Zaregistroval jste ho?

To nešlo nezaregistrovat. (směje se)

Jak se vám kolem něj jezdilo na stadion?

Upřímně, nechci to ani hodnotit. Pokud to považují za důležité, ať to dělají. Pro nás jako pro trenéry a pro naší práci to žádný význam nemá. Jsem spíš zastáncem toho, že někdy je lepší méně mluvit a více dělat.

Způsob, jakým jste skončil na jaře v Liberci, vás mrzel. Už jste to hodil za hlavu?

Jasně, to je prostě fotbalový život. Někde jste, skončíte, někde jinde zase začnete a pak jste soupeř. V Liberci jsem toho prožil hodně, byl jsem tam dvakrát. Dohromady skoro šest let. Určitě dost dlouho, abych na to kvůli nějakému ne třeba ideálnímu konci vzpomínal ve špatném. Vždy budu na Liberec vzpomínat v dobrém. Mám tam spoustu kamarádů a lidí, se kterými jsem a vždy budu zadobře. Je tam hezké prostředí. Klub se rozhodl jít jinou cestou, rozhodl se pro jiné lidi. Respektuji to a z tohoto pohledu si nemyslím, že to bylo nějak úplně vyhrocené. Mrzelo mě, že jsme nezískali o jeden bod víc, abychom byli v první skupině. Nebylo k tomu daleko, ale bohužel to nevyšlo. Ale jedna etapa fotbalového života skončila a druhá začala. Jsem v Jablonci spokojený a doufám, že budeme mít i konkurenceschopné mužstvo, i když jsme do něj třeba neinvestovali tolik jako v Liberci. Zatím to tak je a věřím, že tomu tak bude i v sobotu.

Majitel Liberce Ondřej Kania váš konec mimo jiné vysvětloval tím, že byste nemusel být schopný akceptovat velké změny, kterými klub prochází. Jak na jeho slova pohlížíte nyní, když víte, jak se Liberec proměnil?

K tomu můžu říct akorát tolik, že to je jeho názor. Nemůžu mu ho brát. Ani bych se nechtěl vyjadřovat k tomu, co kdo o někom řekne. Samozřejmě mi vadí, když jde o něco, co není pravda, což tam taky několikrát bylo. Ale tohle je jeho názor a nemůžete posoudit, zda je pravdivý, nebo není. Zkrátka se rozhodl pro svoje lidi, na což nárok má a já to respektuju.

Příběh tohoto derby je velký

„Derby jsem zažil jako hráč, je to velký zápas. Odehrál jsem tři derby a všechna se nám povedla. Pamatuju si, že můj vůbec první zápas za Liberec bylo právě derby a vyhráli jsme 1:0. Druhý zápas jsme v Jablonci vyhráli 2:0, po utkání s Udine, kdy jsme postoupili do základní skupiny Evropské ligy. A třetí derby (Liberec vyhrál 3:0) si popravdě nevybavuju. Podještědské derby se mi každopádně vrylo pod kůži. Příběh tohoto derby je velký. Trenér Jablonce tady byl a myslím, že bude mít stoprocentně velkou motivaci tady uspět. Byl tady tři roky a udělal tady kus práce. Respektujeme ho, je velmi dobrý trenér. Teď bude bojovat za Jablonec, za konkurenční klub a určitě bude mít velkou motivaci. Ale věřte mi, že my máme taky obrovskou motivaci uspět. Nicméně se soustředíme určitě na sebe a na náš tým, na náš výkon a na to, co můžeme ovlivnit, a to je pro nás nejdůležitější. Samozřejmě víme, že pokud zápas zvládneme, tak se můžeme hodně posunout nahoru. Zápas má všechny grády a věřím, že na něj budeme velmi dobře připravení. Z pěti zápasů doma jsme vyhráli jen jednou, třikrát jsme remizovali, i když jsme třikrát vedli. U nás je hrozně znát, jestli dáme gól jako první. S Bohemkou i na Dukle jsme inkasovali jako první, ale vždy jsme skóre dokázali otočit, takže myslím, že tým nabírá na síle, co se sebevědomí týká. Jablonec má o dva body více, moc se na to těšíme. Celý týden cítím z týmu velmi dobrou koncentraci a věřím, že to na hřišti ukážeme.“

Radoslav Kováč, trenér Liberce

Jak vnímáte současný Liberec, který posílil tucet nových hráčů?

Když na ně koukám, tak zrychlili. Vybírají si hráče, kteří jsou rychlostně dobře vybavení, což by na hřišti asi mělo být vidět. Tím spíš, pokud do toho investovali nějakých osmdesát milionů korun. To by se asi někde projevit mělo. Jsem rád, že vybrali i hráče, o které jsme měli zájem už my. Takže asi ta volba tak špatná nebyla, jak pan Kania říkal, že jsme neměli vybrané hráče. Z tohoto pohledu mužstvo kvalitní je, určitě mladé a perspektivní. A je jasné, že nepůjde o lehkého soupeře. Myslím, že je i pravda, že se budou zlepšovat, protože ten potenciál tam je.

O jaké hráče jste měli zájem už vy?

O Zybu a Enemeho.

Liberec ještě za vás posílil i Letenay.

Ten přišel spíš na popud Honzy Nezmara. Ale nebyli jsme proti tomu, útočníka jsme potřebovali. V něm jsme potenciál také viděli. Ale on se i zranil, takže byl delší dobu mimo.

Překvapil vás dvěma góly proti Dukle?

U něj byl předpoklad, že góly dávat bude, protože je dával a po gólech je hladový. Charakter má dobrý. Samozřejmě je rozdíl hrát druhou slovenskou ligu a první českou a hráči pak může trvat delší dobu, než si zvykne. U něj dobu jednoznačně prodloužilo, že se zranil a byl skoro dva měsíce mimo.

Jak prestižní zápas bude pro Christiana Frýdka? Měli jste o něj v létě zájem a spekuluje se, že po sezoně posílí právě Jablonec.

Spekuluje se o takových věcech, že je těžké k tomu něco říct. Ale myslím, že pro něj nebude nějak extra prestižní. V Jablonci nepůsobil. Samozřejmě je hráčem, který by nás zajímal. Svou kvalitu podle mě má. Ale nedopadlo to. Bude to pro něj prestižní jako pro kohokoliv jiného. Uvidíme, jestli vůbec nastoupí v základní sestavě. Teď tam mockrát nebyl, podle mě spíš může přijít v průběhu zápasu.

Víte o tom, že jako hlavní kouč jste Liberec vedl v šesti derby a ani jednou neprohrál?

Vím. A vím, že jsem taky ani jednou neprohrál, když jsem byl v Liberci asistentem za pana Škorpila. Doufám, že to ještě nějakou dobu vydrží.

Jakého derby si ceníte nejvíc? V tom posledním jste proti Jablonci vyrovnali na 3:3 dvěma góly v závěru.

V tomto zápase náš výkon nebyl úplně dobrý, protože jsme sedmdesát minut byli horší a opravdu jsme byli na pokraji porážky. Navíc se tenkrát zranil Hugo Bačkovský. Ale dokázali jsme to srovnat na 3:3, a ještě jsme měli šanci i na 4:3. Z tohoto pohledu bylo cenné, že jsme derby neprohráli, ale samozřejmě vždy víc chutná vítězství. Takže bych určitě více vzpomenul derby, která jsme vyhráli.

Jablonec se v posledních třech sezonách trápil, nyní je často považován za černého koně ligy. Co se změnilo?

Myslím, že se změnila celá hra a mentální nastavení týmu. Podařilo se nám mužstvo obměnit. Už tady nejsou hráči, kteří tady byli dlouhou dobu a už třeba mohli postrádat motivaci. Přišlo několik mladých hladových hráčů, kteří ještě z mého pohledu mají ambice ve fotbale něco dokázat. Byli správným oživením. A samozřejmě nám určitě pomohl i dobrý vstup do ligy. Porazili jsme tady Boleslav, remizovali s Plzní a dobré výsledky potvrdili na Dukle. Mužstvo si prostě věří. Funguje nám defenzivní fáze. Nedostáváme moc gólů, a když něco propadne, pomůže nám gólman. Nebojíme se teď hrát, hráči tomu věří, což je vždy strašně důležité. Ale je nutné to pořád potvrzovat. Myslím, že v ofenzivě ještě máme plno rezerv, lépe můžeme řešit finální fázi. Dali jsme jen devět gólů, což není moc. V tom máme ještě velké rezervy.

Jak se vám zamlouvají výkony Michala Berana, byl jeho příchod trefou do černého?

Trefou do černého určitě byl, myslím, že hraje výborně. Je hráčem, který se hodí do tohoto způsobu hry. Kdyby se hrálo jako vloni, tak si myslím, že je tady zbytečný. A asi i on by vám to určitě potvrdil. Hraje na pozici, kterou vždycky hrával, kde se cítí nejlíp a kde je nejplatnější pro mužstvo a kde v českém prostředí většina týmů volí spíše soubojovějšího hráče, do defenzivy platnějšího. I když si myslím, že on je platný do defenzivy. Proto byl většinou posunovaný do vyšší pozice, kde už tolik třeba nemůže uplatnit svoje největší přednosti.

Derby by také mohlo být soubojem Berana s Hlavatým, co myslíte?

Kdyby nebyli takhle malí, dalo by se říct, že by mohla padnout kosa na kámen. (směje se) Je pravda, že se asi budou na hřišti hodně potkávat. Uvidíme, kdo bude silnější či lepší.