Hlavní obsah

Letná vypískala Krmenčíka. Ze Sparty se nepodělá, je správně drzý, míní expert

Už zase baví a dráždí ligu, fotbalový útočník Michael Krmenčík v těžkém duelu na Spartě ukázal, jak může být pro Slovácko platný. Byl daleko víc ve hře než při premiéře proti Baníku Ostrava, kdy při hájení vedení neměl moc příležitostí vyniknout. V sobotu na Letné se při remíze 2:2 zaskvěl parádním gólem, ale asistoval i u první trefy, kterou dal Vlasij Sinjavskij, a neúnavně sváděl s obránci mistra souboje. „Zápas odpracoval. S jeho přístupem i příspěvkem na hřišti můžeme být spokojeni,“ pochvaloval si trenér Slovácka Roman West.

Výkon Michaela Krmenčíka ze Slovácka proti Spartě - klipVideo: LFA

Článek

Na vybrané momenty Krmenčíka se můžete podívat ve videu. Sám se divil, jak prásknul do balonu. Z více než dvaceti metrů napálil skákavý míč na Petera Vindahla, který na něj nedosáhl. „Vyšlo mu to fantasticky, líp to trefit nešlo,“ usmál se West. „Musím smeknout za jeho gól, trefil to parádně. Ale myslím, že takhle se mu to povede jednou z tisíce,“ přidal sparťanský obránce Asger Sörensen.

„Hlava mi řekla: ‚Vystřel.‘ Koukal jsem na gólmana, že je docela venku. Vybavuji si, jak balon letí, zapadlo to krásně. Tuhle bránu mám hodně rád. Pamatuji si, že za Plzeň jsem tu gólmana dvakrát přeloboval,“ líčil Krmenčík. Hned si tedy vzpomněl na dvě branky na Letné ještě za Plzeň při výhře 3:0 před více než osmi lety.

Ve Slovácku je týden a půl, přišel po konci v kyperském Apollonu Limassol. Proti Baníku šel do hry jako střídající hráč, na Letné nastoupil v základní sestavě. Ukázal, jak může Slovácku pomoct. Už před svou brankou vyhrál souboj, hlavičkou prodloužil míč a Sinjavskij dotáhl akci do prvního gólu.

Sestřih zápasu Sparta - SlováckoVideo: LFA

Krmenčík ochotně sváděl tvrdé souboje, s obránci se rval. „Bylo to s ním těžké. Oba jsme rány rozdávali a přijímali,“ popisoval Sörensen. „A to na něj rozhodčí nepískal nějaké fauly, které podle mě byly,“ domníval se West.

„Slovácko typologicky takového útočníka nemělo. Není to útočník, se kterým by se dal hrát aktivní presink. Navíc kondičně ještě není úplně vyladěný. Hra týmu se mu musí přizpůsobit, což se stalo. Kolem něj byli pohybliví a rychlí hráči, které Krmenčík dokáže svou prací zefektivnit,“ vypozoroval zkušený trenér a expert Vlastimil Palička.

Krmenčíkovou úlohu bylo mimo jiné, aby týmu pomohl ulevit, když se dostával pod tlak. Měl udržet balon a rozjet útočnou akci, vynutit si faul. „Zády k bráně dokáže míč podržet. Chtěli jsme presink soupeře eliminovat tak, aby se o něj brankář nebo stopeři mohli opřít. Bylo důležité, aby nám pomohl v soubojích jeden na jednoho, abychom se posunuli a byli nebezpeční i směrem nahoru. V první půli se nám to částečně velmi dobře dařilo,“ poodkryl taktický plán West.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michael Krmenčík ze Slovácka během utkání 6. kola Chance Ligy na Spartě.

„To má hlavu a patu. Je potřeba, aby si obrana odpočinula. Tahle černá práce není moc vidět, ale je důležitá. Krmenčík ji umí. A ještě bych vyzdvihl jeho přínos při standardních situacích, zejména těch obranných,“ doplnil Palička.

Jednatřicetiletý útočník s divokou minulostí a kupou zkušeností má pro mužstvo i další prospěch. „Ze zápasu na Spartě se nepodělá. V psychologickém nastavení spoluhráčům určitě pomohl. Je správně drzý a vychytralý, nic si nenechá líbit,“ řekl Palička. Ostatně pískot tribun bral Krmenčník s nadhledem. „Mentálně jsem na to připravený, v hlavě se tomu směju. Lidi mají rádi chlapy, jako jsem já,“ usmíval se po utkání.

Rvavý borec s reprezentační historií potřebuje na výkon a přístup z utkání se Spartou navázat. Góly i dřina vepředu se od něj budou dál čekat. Vydržel čtyřiapadesát minut, přeje si, aby příště mohl být na hřiště zase o několik minut víc.

„Některé jeho situace a názory z minulosti se mi moc nelíbily. I na trenérovi teď bude, jak s ním bude pracovat dál, aby se třeba nenechal v některém dalším zápase zbytečně vyloučit. Teď se mu dařilo, zvedne si sebevědomí. Měl by pokračovat v pozitivním směru,“ uzavřel Palička.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michael Krmenčík ze Slovácka (v bílém) v souboji s Asgerem Sörensenem ze Sparty.