Hlavní obsah

Laso z Letné do Španělska. Sparta si v La Lize vyhlédla obránce

Pokračuje v úspěšném modelu. Fotbalové Spartě se v minulosti osvědčilo už několik posil, které byly méně vytížené v top evropských soutěžích. A hodlá přivést další. Podle zdrojů Sport.cz by se Letenským zamlouval Imanol García de Albéniz, čtyřiadvacetiletý obránce Athleticu Bilbao. Jako první o možném přesunu informoval španělský portál El Chiringuito.

Foto: Profimedia.cz

O obránce Athletika Bilbao Imanola Garcíu de Albénize se eminentně zajímá Sparta.

Článek

Sparta by příchodem levého beka, ve Španělsku známého také pouze pod jménem „Imanol“, navázala na úspěšnou strategii z předchozích let. Vždyť plejeři jako Lukáš Haraslín, Veljko Birmančevič či Dávid Hancko přicházeli právě z top evropských lig jako nepříliš důležití hráči svých mužstev. Na Letné se ale rozehráli k velkým výkonům.

Úřadující mistr Česka doufá, že Imanol by mohl být totožný případ. Odchovanec Bilbaa v uplynulé sezoně nastoupil do devíti ligových utkání, například při jarní remíze 0:0 s Barcelonou si připsal plnou minutáž. Jinak ale povětšinou zůstával mezi náhradníky. V předešlých dvou ročnících úspěšně hostoval v druholigových mužstvech Španělska. Za Mirandes a Eibar odehrál v součtu 62 duelů, ačkoliv ve druhém působišti musel překonat poranění achilovky.

Podle španělských médií zdobí Imanola kvalitní nadstavba směrem do ofenzivy a skvělá rozehrávka. V sezoně 2022/23 byl v Eibaru nejčastěji centrujícím obráncem španělské druhé ligy a druhým nejlepším bekem, co se týče vytváření šancí. Ve Spartě by nejspíše primárně hrál na postu levého wingbeka, ačkoliv je schopen zastat i post levého stopera ve tříčlenném systému, který Letenští praktikují. Mírným handicapem by v daném případě mohla být výška, jelikož Imanol měří pouze 177 centimetrů.

Před rokem jej navíc portál Marca označil za „fotbalistu, který má potenciál stát se v následujících letech oporou Bilbaa“. Přes zkušeného Yuriho Berchicheho se ale do elitní jedenáctky dostával těžko, Sparta by Imanolovi mohla dopřát kýžené herní vytížení. Forma případného angažmá nové posily je stále ještě předmětem jednání.

Španělský levý bek má za sebou i start za reprezentaci. Nikoliv ale za tu, která bude bojovat v nedělním finále Eura s Anglií, nýbrž za výběr Baskicka. V březnu si připsal svoji první čárku ve světě mezinárodní kopané, když při remíze 1:1 s týmem Uruguaye odehrál celý zápas.

Související témata: