Hlavní obsah

Lafata o derby: Slavia má ze Sparty strach

Pražských derby si v dobách aktivní kariéry odehrál jedenáct. Bývalý kapitán fotbalové Sparty David Lafata se v rozhovoru pro Sport.cz rozpovídal o tom, jak podle něj dopadne nedělní souboj odvěkých rivalů na hřišti sešívaných. Klíčovou roli podle něj budou hrát emoce. „Slavia má strach,“ domnívá se někdejší skvělý kanonýr.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Bývalý kapitán Sparty David Lafata

Článek

Proč myslíte?

Kdyby ho neměla, v Evropské lize nešetří síly a nastoupí v plné sestavě. Slavia ví, že fotbalově na Spartu nebude stačit. Na druhou stranu je silnější v soubojích, standardkách a vysokých míčích. V tom se jí naopak Sparta musí vyrovnat.

Jaký tedy tipujete výsledek? Prý vám tohle řemeslo celkem jde.

Zas tak moc mi to nejde, ale asi narážíte na Megatipovačku k Chance Lize, kde jsem byl zářijovým ambasadorem. V konkurenci několika desítek tisíc fanoušků jsem se snad umístěním kolem pětitisícího místa úplně neztrapnil. (směje se) Ale dobře. Když už mám něco hádat, tak 1:1.

Jak očekáváte, že bude zápas vypadat?

Rád bych se mýlil, ale tuším, že nebude moc o fotbale. Čekám souboje, hádky, postrkování.

Přispějí k vyhrocenosti členové realizačních týmů?

Určitě přiloží do ohně. Chování obou laviček v derby nebývá v pořádku. Špatně se mi to hodnotí, samozřejmě jsem zaujatý. Ale když vidím Zdeňka Houšteckého (asistent Slavie, pozn. aut.), vzpomenu si, co jsem viděl za covidu. Tehdy řval na hráče vulgární výrazy přes celé hřiště. A pak jsem slyšel, že to je prý taktika Slavie, že nevynechají jediný detail. V tu dobu jej za to chválili, teď to všem vadí.

Navíc píská Ladislav Szikszay, jeho poslední derby bylo hodně vyhrocené. Jedenáct žlutých, čtyři červené, bitka kapitánů…

Upřímně netuším, jaký je v tomhle klíč. Často se po derby píše, že rozhodčí zápas zvládl. Za mě v tom všichni plavou. Když to trochu přeženu, v poslední době se mi v derby asi žádný nelíbil.

Přesuňme se k fotbalu. Vzpomínáte si, jestli pro vás góly v derby byly ty nejcennější?

Ať je to, jak chce, derby je víc. V lize jde pokaždé o výjimečný zápas, za mě největší v sezoně. Vnímají to hráči i veřejnost. Když se povede zvítězit, stejně jako skórovat, je to hodně speciální.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata během silvestrovského derby internacionálů

Slavia bude hrát doma, požene ji vpřed plný Eden. Vnímají tohle i fotbalisté?

Za sebe řeknu, že ano. Stadion je vždycky vyprodaný a je rozdíl, jestli je tam dvacet tisíc fanoušků vás, nebo soupeře. Když už to vypukne, člověk to tolik neřeší, jde to malinko okolo něj. Ale před zápasem i po něm to je znát.

Sparta měla po evropských pohárech dva dny odpočinku navíc. Projeví se to?

Nemusí to být žádná výhoda. Když odbočím, moc nerozumím ani odkladům zápasů kvůli pohárům. Fotbalisté chtějí hrát co nejvíc. Možná jde klubům spíše o to, aby se nikdo nezranil…

Případná výhra Slavie by rozdíl v tabulce zvětšila na šest bodů. Uzpůsobí tomu Sparta taktiku?

Nemyslím si. Ztráta by byla velká, ale zápasů bude ještě hodně. Sparta nezaleze do bloku. Jen si musí poradit s tím, co bude hrát Slavia. Převážně sbírat odražené balony po dlouhých míčích na Tomáše Chorého.

Jak na tak urostlého borce vyzrát?

Je úplně jedno, kdo nastoupí ve stoperské trojici. Bude nutné se dobře takticky připravit, aby Sparta sbírala druhé míče. Chorý toho hodně uhraje zády k brance, ale potřebuje podporu. Nebude to jen o něm, ale o celkové hře Slavie, nakopávaných míčích a atletických závodech.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec