Hlavní obsah

Krále hodili do vody a premiéru zvládl. Osud tomu tak chtěl, tvrdil Janotka

V těžké chvíli naskočil k své premiéře v dresu Olomouce obránce Jan Král, jenž na Hanou zamířil na konci přestupového období z belgického Eupenu. V 6. minutě utkání, v němž Hanáci hostili pražskou Duklu a vedli 1:0, jejich stoper Dohnálek, který stáhl unikajícího Mešanoviče, musel po zásahu VAR předčasně pod sprchy. V té chvíli kouč Hanáků Janotka ukázal na Krále, aby posílil zadní řady. A pětadvacetiletý zadák svou roli zvládl. I on pomohl k výhře 2:1, kterou dvěma góly zařídil kanonýr Kliment.

Foto: SK Sigma Olomouc

Jan Král po vítězné premiéře v dresu Sigmy

Článek

„Start to byl pro mě možná lepší, než kdybych šel do základní sestavy. Neměl jsem čas nad tím přemýšlet. Asi je dobře, že to zrovna takto dopadlo,“ mínil fotbalista, který si zahrál v české lize také za Hradec Králové, Jablonec nebo Mladou Boleslav.

Pokyny od trenéra dostal minimální. „Rychle jsme si něco řekli jen k defenzivním standardkám. Na víc nebyl čas. Zbytek až o přestávce v kabině,“ prozradil.

Foto: SK Sigma Olomouc

Jan Král (uprostřed)

Kouč Tomáš Janotka se ho za dané situace postavit nebál. Byl jeho jasnou volbou. „Kdybychom měli obavy, nešel by tam. V týdnu jsme jen řešili, kdy ho nasadíme do základu. Nakonec jsme se ještě rozhodli pro sehranou dvojici Pokorný, Dohnálek. Osud to chtěl ale takto. Byl z čista jasna hozený do vody a zvládl to,“ vysvětlil lodivod Hanáků.

„Stáli jsme o něj dlouho, věděli jsme, co umí. Je zkušený, prošel zahraničím. U nás je ale teprve devět dnů. Kdyby nebyl po zranění a měl by z Belgie nějakou minutáž, mohl naskočit okamžitě. Tak jsme mu raději chtěli dát ještě nějakou šanci na adaptaci,“ dodal vzápětí.

A Král mu přitakával. „Celou přípravu jsem byl mimo. Trénuji teprve čtyři týdny. Domluvili jsme se, že dostanu čas. Ani jeden jsme na pilu netlačili. Dnes to bylo náročné, dlouho jsem nehrál, ale cítil jsem se dobře ve hře a jsem v pohodě i po zápase,“ konstatoval.

V defenzivě byl bezchybný, jak se od něj čekalo. Ukázal se ale i v útoku. Zdálo se, že přihrál na druhý gól Sigmy, který vstřelil Jan Kliment po rozehraném rohu. „Ofenzivním standardkám jsme se v poslední době věnovali hodně, věříme, že z nich můžeme těžit. V tomto případě ale nešlo o nacvičenou situaci. Gól sice vyšel ze standardky, ale v rámci kreativity a nějakého jejího dohrání,“ mínil Janotka.

„Myslím, že na ten míč jsem ani nedosáhl. Snažil jsem se jen rozhodit hráče, co na něj skákal se mnou. A hlavně, bál jsem se, aby sudí nepísknul faul. Někomu jsem totiž šlápnul na nohu. Nevím, kdo to byl,“ popsal důležitý moment Král.

V Olomouci je navíc spokojen. Kvituje obrovskou náročnost, kterou Janotka od hráčů vyžaduje. „To se mi moc libí. Něco takového jsem viděl u trenéra Koubka. Ten byl na všechny pes. To je teď i tady a je to klíč k úspěchům,“ zdůraznil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Utkání 9. kola první fotbalové ligy: SK Sigma Olomouc - FK Dukla Praha, 22. září 2024, Olomouc. Zleva Jan Kliment (autor gólu) z Olomouce a Filip Zorvan z Olomouce

Slova chvály měl pak i pro střelce Klimenta, který se letos trefil už podeváté a suverénně vévodí tabulce ligových střelců. „Pro ofenzivní hráče je belgická liga jako stvořená. Jsou tam situace pět na pět, hraje se nahoru dolů. Mají tam obrovskou kvalitu. Vidíte, že naše top celky se dívají po posilách i tam. Honza by se s fazonou, co má, tam hodil. Hlavně v Eupenu bychom ho potřebovali, tam jsme měli s útočníky problémy,“ podotkl s tím, že kanonýr Sigmy ho překvapil. „Zejména tím, jak na tom pohybově je. Nejen, že dal dva góly, ale udělá i tři čtyři sprinty dozadu a odebere soupeři balon. Klobouk dolů. Jen takových více,“ dodal.

„Honza je teď náš X faktor utkání,“ liboval si také Janotka. A přidal se i kormidelník Dukly Petr Rada. „Momentálně je to útočník s nejlepší formou v lize. Dal nám dva góly a první už po čtyřiceti sekundách, ač jsme se na něj speciálně připravovali. Jenže jste-li v laufu jako on, můžete stát zády k bráně a stejně se do ní trefíte,“ měl jasno.

Související témata: