Hlavní obsah

Kozák se chce v Hradišti usadit. Jeho průvodcem je Petržela, těší se na Slavnosti vína

Proti svému bývalému mužstvu přišel útočník Matyáš Kozák na hřiště na druhou půli a navzdory viditelné snaze se ani jemu nepovedlo vstřelit premiérový gól Slovácka v novém ročníku nejvyšší soutěže. Po remíze 0:0 se Slavií se fotbalisté hradišťského týmu museli i proti Bohemians 1905 spokojit s další domácí bezbrankovou plichtou.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Útočník Slovácka Matyáš Kozák (uprostřed) v souboji s Adamem Jánošem z Bohemians 1905.

Článek

„Chtěl jsem při svém premiérovém startu za Slovácko co nejvíc pomoct týmu. Snažil jsem se nabíhat a vyhrávat souboje. Přes veškeré úsilí jsme ale branku nedali a tři body nezískali,“ litoval Kozák, který v létě přišel do moravského klubu na roční hostování z mistrovské Sparty s následnou možností opce na přestup.

V minulé sezoně však hostoval právě v Bohemians. „O to větší jsem měl do zápasu chuť. Proti bývalým spoluhráčům je to vždycky speciální duel. Měl pro mě velké grády. Strašně moc jsem chtěl vyhrát a přispět k tomu i gólem, abych se odvděčil klubu, který mě v létě vzal, a abych potěšil fanoušky, kteří přišli,“ tvrdil.

V závěru byl Kozák rozdílové trefě hodně blízko, jenže obránce Pražanů Hybš mu nebezpečnou střelu na poslední chvíli zblokoval. „Dostal jsem krásný míč od Doskiho. I zpracování mi vyšlo podle představ. Balon se ale odrazil trochu výš, než jsem čekal. Proto jsem nestihl vypálit tak rychle, aby prošel na bránu,“ štvalo ho.

V novém týmu je ale spokojený. „Mám za sebou v záložní řadě fotbalisty, kteří dokážou vykouzlit přihrávky, které bych ani nečekal. Jsou schopni mě zásobovat balony, jaké potřebuju,“ cení si třiadvacetiletý Kozák spolupráce s Havlíkem, Petrželou, Trávníkem či Kohútem.

O to víc ho trápí, že Slovácko Klokany neporazilo. „Je to zklamání. Zvlášť pro nás útočníky, od kterých se branky čekají. Na trénincích všichni makáme na sto procent, a tak věřím, že góly brzy přijdou,“ přeje si.

Kozák příliš nepřemýšlí o tom, že by mohla být po přestupu Vechety do Karviné a aktuálním přesunu dalšího útočníka Kvasiny do třetiligového béčka jeho pozice na hrotu Slovácka silnější. „Soustředím se sám na sebe. Chci se trvale dostat do základní sestavy především kvalitními výkony. Udělám pro to maximum,“ předsevzal si.

V nedávné minulosti hostoval i v Teplicích či v Liberci. Teď by se už rád usadil. „Věřím, že na mě vedení Slovácka po sezoně uplatní opci a strávím v Hradišti delší dobu. Byl bych rád, kdybych se mohl v klubu dál rozvíjet,“ netají Kozák.

Popírá tak vžité představy, že fotbalistům z Prahy a okolí se na Moravu moc nechce. „Já v tom problém nevidím. Jsou tady dobří kluci, a i místní lidé jsou příjemní. Jsem chlapec z vesnice a tohle mi vyhovuje. Bydlím minutu od stadionu, můžu sem chodit pěšky. Cítím se tady jako doma,“ svěřil se.

Kozák prozradil, že si hodně rozumí s veteránem Milanem Petrželou. „Je takový můj průvodce v novém prostředí. Byli jsme se podívat na Letní filmovou školu. Bylo to fajn. Sedli jsme si spolu,“ považuje si kamarádství s mnohem zkušenějším parťákem.

V Uherském Hradišti se ještě na sklonku léta uskuteční i tradiční Slavnosti vína. „Milan už zjistil, že jejich termín vychází zrovna na reprezentační pauzu, což je ideální situace,“ usmívá se Kozák.